Bregar nad »črne mačke« iz Španije

Svetovno prvenstvo v rokometu: po zmagi proti Paragvaju bi Slovenke presenetile krvnice z evropskega prvenstva.

Objavljeno
08. december 2017 10.00
Posodobljeno
08. december 2017 10.00

Trier – Slovenija je vpisala tretjo zmago na 23. SP v Nemčiji, a visoke ocene za umetniški vtis si ni prislužila. Srečanje s Paragvajkami je razkrilo kakovostni razkorak med rokometašicami iz prve postave in tistimi s klopi. Od nosilk igre bo odvisen razplet nocojšnje zadnje tekme v skupini A proti Španiji, po kateri bodo znane tekmice v osmini finala. Slovenke so lahko druge, tretje ali četrte.

Včerajšnji tekmi ne gre namenjati preveč besed, nekaj pa si jih le zasluži. Ana Gros je s šestimi goli v prvem polčasu še utrdila primat na lestvici strelk, Alja Koren, prej nepogrešljiva v obrambi, je pokazala strelske vrline in se izkazala tudi z golom prek živega zidu ob koncu prvega dela. Selektor Uroš Bregar je v drugem odpočil vse članice udarne sedmerke – vratarko Amro Pandžić ter Grosovo, Tjašo Stanko, Ines Amon, Neli Irman, Nino Zulić in Lino Krhlikar. Toda rezervistke so po prvem reprezentančnemu golu Nine Žabjek za 19:9 in Alje Vrček za najvišje vodstvo z 21:10 začele nizati napake. Nizkorasle Paragvajke so se razživele, v osmih minutah dosegle pet zaporednih golov in Bregar je pri 21:15 vzel minuto odmora. Zatem sta zadeli Ana Abina, Tjaša Rudman ter dvakrat Aneja Beganović, a vseeno so bile Južnoameričanke boljše od slovenske B-ekipe, dobre tri minute pred koncem so se z delnim izidom 4:0 nevarno približale na 21:25, nakar je Bregar uvidel, da je vrag vzel šalo. Vrnil je Stankovo, ki je odpihnila dvome o zmagovalcu in zadela trikrat zapored, vseeno pa je bilo kar prav, da je bila za igralko tekme razglašena poraženka Sabrina Fiore (8 golov). Nenazadnje je Paragvaj doživel daleč najnižji poraz na SP in celo dobil drugi polčas s 13:10.

Bregarju se ni v celoti izšel načrt razbremenitve glavnih adutinj, vseeno pa bodo te v precejšnji prednosti pred Špankami, saj bodo imele pred peto tekmo v sedmih dneh šest ur in pol več počitka. Hkrati so Slovenke dobile pravočasno opozorilo, kaj se zgodi, kadar z glavami in srci niso stoodstotno v tekmi. »Prvi polčas smo odigrali tako, kot smo morali, v drugem pač ne, zato sem moral ob koncu zamenjati nekaj igralk. Je pa pomembno, da so mlajše izkusile pritisk igranja na SP, kar jim bo koristilo v karierah,« je bil po svoji naravi do igralk prizanesljiv 38-letni Ljubljančan, ki stavi na ekipni duh.

Ta bo na preizkušnji drevi, ko bodo na drugi strani stale vselej odločne Španke. Včeraj so proti Franciji odigrale težko tekmo in iztržile točko (25:25), kar pušča stvari povsem odprte. Bregar je že pred prvenstvom dejal, da Sloveniji najmanj ležijo prav tekmice z Iberskega polotoka. Govoril je iz izkušenj, nenazadnje so bile za njegovo – po imenih boljšo – zasedbo usodne na lanskem EP na Švedskem. Slovenke so takrat po presenetljivi zmagi proti gostiteljicam imele priložnost napredovati v drugi del, ampak Španke so jih treščile ob trdna tla – 30:18.

»Španke so Španke. Vselej nevarne s svojim sistemom, za nas posebej neugodnim. Vsaj tako nas uči preteklost,« so rane še sveže za Bregarja, ki ima zdaj precej drugačno ekipo, zato morda ne gre vleči vzporednic … »Že res, ampak njihova obramba je res agresivna. Imajo dve orjakinji v bloku, Laro Gonzalez (184 cm, op. p.) in Elisabet Chavez (192!). To bo za nas hud izziv, Grosova bo pod največjim pritiskom.«

Tjaša Stanko je lani debitirala na velikem tekmovanju, zdaj je pri 20 letih na njej veliko bremena: »Tudi Španiji želimo vzeti kakšno točko. Z osmino finala se ne obremenjujemo, v skupini B se lahko zgodi presenečenje, zato niti nima smisla. Gremo na polno.«