Bregarjeva dekleta takoj postala hit v Nemčiji

Svetovno prvenstvo v rokometu: Slovenke na kolena spravile Francijo in namučile Romunijo. Jutri dan D proti Angoli.

Objavljeno
04. december 2017 09.00
Posodobljeno
04. december 2017 09.00

Trier – Po dvanajstih letih so Slovenke v zaigrale na svetovnem prvenstvu in v Nemčiji takoj priredile prvovrstno presenečenje. V soboto so premagale Francijo in tudi včeraj niso bile daleč od uspeha proti Romunkam. Prikazano minuli konec tedna je sijajen obet pred jutrišnjo ključno tekmo za osmino finala proti Angoli.

»To se zgodi, če se ekipa bori 60 minut,« je bil po sobotnem podvigu v Trierju na dekleta ponosen selektor Uroš Bregar, ki je v Nemčijo odpeljal povsem prenovljeno in pomlajeno ekipo v primerjavi s tisto, ki je lani po šestih letih zaigrala na evropskem prvenstvu in ki si je izborila nastop na tem SP. Toda Slovenke so prikazale izjemno tekmo. Še posebej se je izkazala kapetanka Ana Gros, ki si kruh služi v Franciji v bližnjem Metzu. Zabila je devet golov.

»Vse se nam je izšlo, zelo sem vesela zmage proti veliki Franciji. To je bila posebna tekma zame, saj me Francozinje zelo dobro poznajo in jaz poznam njih,« je povedala igralka tekme, ki je kapetansko vlogo prevzela od Miše Marinček

Bregar je imel pred začetkom SP skrbi zaradi obrambe, ampak ta se je izkazala z borbenostjo, v vratih pa je blestela Amra Pandžić, ki se ji je priložnost ponudila, potem ko je Marinčkova presenetljivo sklenila reprezentančno kariero. Zbrala je 15 obramb, zaustavila je tudi dve sedemmetrovki.

»Moram se zahvaliti soigralkam, ki so mi zelo pomagale v trenutkih, ko mi ni šlo,« se ni hotela preveč izpostaviti vratarka Krima Mercatorja. Slovenke, ki so pred tem nazadnje igrale na SP 2005 v Rusiji – v zdajšnji ekipi ni niti ene iz časa, ko so bile še aktivne Anja Frešer, Tanja Oder, Deja Doler in Nataša Derepasko – so vodile od začetka do konca, imele v prvem polčasu že šest golov naskoka (11:5). Francozinje so tekmice očitno vzele v levo roko, potem ko so jih teden prej na prijateljski tekmi v Parizu odpravile za osem golov. Prav nič jim ni šlo po načrtih, poskušale so na silo in nizale napake. Kljub temu so se približale in dvajset minut pred koncem izenačile na 17:17. Zdelo se je, da se bo tekma le prelomila v prid favoritinj, toda takrat se je izkazala Tjaša Stanko in s tremi goli potrdila, zakaj velja za eno najbolj nadarjenih rokometašic v Evropi. Njen zadnji gol za 24:21 je bil odločilen.

»Če se bomo še naprej držali sistema, garali tako v obrambi kot v napadu, se bomo še veselili. Ponosen sem na dekleta,« je po zmagi proti olimpijskim podprvakinjam še povedal Bregar po največji zmagi v svoji trenerski karieri.

Časa za slavje pri Slovenkah ni bilo, 20 ur kasneje jih je že čakala tekma proti Romunkam. Slovenke so bile spet blizu podviga, v prvem polčasu so bile večino časa v vodstvu, tudi za pet golov (11:6, 12:7) in nasmihala se je ponovitev sobotne pravljice. Znova je blestela Grosova, vseh njenih osem strelov je prineslo zadetek v polno.

V drugem delu so bile boljše Romunke, pri katerih se je razigrala zvezdnica Cristina Neagu, s SCM Bukarešto tudi tekmica krimovk iz lige prvakinj. Toda Bregarjeva dekleta se niso dala. Ko so zaostala s 16:18, so se s tremi zaporednimi goli spet zavihtela v vodstvo, potem so še nekajkrat izenačile, nazadnje na 26:26 v 54. minuti. Ampak jeziček na tehtnici se je že prej začel nagibati na romunsko stran. Tretja reprezentanca s prejšnjega SP se je v obrambi osredotočila na zaustavljanje Grosove, ki je bila na koncu kljub desetim golom nekakšna tragična junakinja. Slabe tri minute pred koncem je Velenjčanka iz nasprotnega napada zadela vratarko, izenačenje je splavalo po reki Mozeli, sledila je sedemmetrovka z izključitvijo Line Krhlikar in Romunke so prišle do druge zmage.

Slovenkam, ki tokrat v vratih niso imele tako razpoložene igralke, je zmanjkalo nekaj sreče, toda lahko so ponosne na prikazano in samozavestne pred jutrišnjo tekmo leta z Angolo, ki je pokazala, da ni naivna reprezentanca.