Bregarjeva dekleta zastavile vse za točki proti Srbiji

Jutri se bo na Švedskem začelo 11. EP, ki ga bodo Slovenke odprle z derbijem proti tekmicam za preboj v »top 12«.

Objavljeno
03. december 2016 00.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Šest let so slovenske rokometašice čakale na nastop na evropskem prvenstvu in jutri ob 15.15 jih bo doletela čast, da bodo v dvorani Hovet v Stockholmu odprle 11. EP. Za nameček se bodo pomerile s Srbkinjami, neposrednimi tekmicami za preboj iz skupine A, v kateri vloga favoritinj pripada Švedinjam in Špankam.

Slovenke bodo v švedsko prestolnico dopotovale šele danes prek Münchna in imele zvečer edini trening pred kariernim izzivom. Čeprav ima selektor Uroš Bregar – s seznama je prečrtal tretjo vratarko Amro Pandžić in Ano Petrinjo – kakovostno zasedbo z izkušenima vratarkama Krima ter nosilkami igre, ki si kruh služijo v močnih tujih klubih, realno ne more pričakovati izboljšanja 9. mesta iz leta 2004 na Madžarskem. Konkurenca v ženskem rokometu se je močno razširila in okrepila, vsaj ducat reprezentanc računa na kolajno.

Če bi Slovenke premagale Srbijo in si zatem zagotovile še tri tekme v drugem delu, bi bil lep uspeh. Njihova zadnja zmaga na EP je stara že 12 let, vpisale pa so jo prav proti Srbiji (in Črni gori) v bližnjem Zalaegerszegu. V letih 2006 in 2010 so se poslovile po treh porazih. Ne gre pozabiti, da so se dekleta na EP uvrstile zadnje kot edina tretjeuvrščena reprezentanca iz kvalifikacij. Pot jim je odprla zmaga v Celju proti Hrvaški in ponovitev takšne igre bi jim lahko prinesla uspeh proti Srbiji, kateremu so v celoti podredile dva tedna priprav v Zrečah.

Srbkinje so v letih 2012 in 2013 osvojile 4. mesto na EP in bile druge na SP (obe tekmovanji so gostile), toda od takrat se je njihova krivulja močno zasukala navzdol. Po razočaranju na EP 2014 na Hrvaškem so zaradi spora s selektorjem Sašo Boškovićem bojkot napovedale tri odlične rokometašice in bivše članice Krima Mercatorja, Andrea Lekić, Dragana Cvijić in Sanja Damnjanović. Srbija je brez njih nazadnje na lanskem SP izpadla že v osmini finala (kar s 36:20 je bila boljša Nizozemska), tudi po zamenjavi v vodstvu srbske rokometne zveze in ustoličenju selektorice Dragice Đurić (53), nekdanje vratarke, ki je skupaj z Alenko Cuderman leta 1994 osvojila olimpijsko zlato za Jugoslavijo, pa upornic niso rehabilitirali. Kljub temu ima Srbija še vedno kakovostno reprezentanco s kopico legionark, kot so Slađana Pop-Lazić (Metz), Katarina Krpež (Erd), Kristina Liščević (Kuban) in tudi krimovka Tamara Georgijev. »Menim, da smo se dobro pripravile za EP, in upam, da bo to pokazala že prva tekma,« se uspešnega štarta nadeja kapetanka Nina Jeriček, ena izmed petih igralk, ki so na EP nastopile že pred šestimi leti (še Mavsarjeva, Grosova, Irmanova in Stefanišinova).

V drugem delu se bodo najboljše tri ekipe iz skupine A preselile v Göteborg, kjer se bodo merile s tekmeci iz skupine B iz Kristianstada (Francija, Nemčija, Nizozemska, Poljska). V ponedeljek se bo začelo tekmovanje v skupinah C v Malmöju (Češka, Črna gora, Danska, Madžarska) in D v Helsingborgu (Hrvaška, Norveška, Romunija, Rusija). Polfinale in finale bosta v Göteborgu (12.000 sedežev). Naslov evropskih prvakinj bodo branile šestkratne prvakinje iz Norveške, ki veljajo za glavne favoritinje. Za njimi se zvrstijo olimpijske prvakinje iz Rusije, Francozinje, Švedinje, Španke in Nizozemke. Slovenke so poleg Čehinj čiste avtsajderke (1:501), a le tik nad njimi so Srbkinje (1:151).