Brez Janca presenečenje malo verjetno

Rokometna liga prvakov: Celje bo nocoj pri Pick Szegedu (18.45) pogrešalo najboljšega strelca.

Objavljeno
03. december 2016 00.53
Rokomet Celje Pivovarna Laško - Pick Szeged 12.novembra 2016 [rokomet,šport,Celje,Celje Pivovarna Laško]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Rokavice so snete! Osmo kolo v skupini B lige prvakov, zadnje letos, je razkrilo, da favoritov ni več in da bo boj za zadnjo vstopnico v osmini finala neizprosen do konca. Če sta Kristianstad in Zagreb pokazala zobe, jih morda lahko tudi Celje drevi v Szegedu.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bosta švedski in hrvaški prvak vzela plen komu od vodilnih. Kristianstad je odščipnil točko Meškovu, nakar je Zagreb v drugem polčasu razbil Rhein-Neckar in tako se je prednost Celja Pivovarne Laško pred njima v lovu na šesto mesto stopila na vsega točko. Zlasti predstava Zagreba, ki je v svoji Areni v drugem polčasu iz zaostanka z 10:15 prišel do zmage s 25:21, je razkrila, da pivovarjem ne bo zadostovala zgolj domača zmaga proti Kristianstadu, če se želi v zadnjem kolu konec marca izogniti bitki za biti ali ne biti v hrvaškem glavnem mestu. Pred tem bo treba ugnati še koga od favoritov (Kielce, Vardar, Rhein-Neckar), še najboljše kar takoj Pick Szeged, ki mirno vedri pod vrhom z 11 točkami.

Zagrebški levi pod vodstvom nekdanjega celjskega zvezdnika Silvija Ivandije je pokazalo takšno obrambo, ki lahko na kolena spravi prav vsakogar, v njej je blestel Matevž Skok in vodilnim v Celju se je lahko stožilo za njim, saj v Zlatorogu še nihče od vratarjev (Ivan Gajić, Urban Lesjak) ni pokazal takšne forme. Resnici na ljubo, tudi pomoči soigralcev pred šestmetrsko črto nista imela dovolj in zato so pivovarji na zadnjih domačih tekmah proti Meškovu in Izviđaću prejeli 36 in 33 golov. Morda ne bi bilo slabo, če bi si trener Branko Tamše in njegovi igralci še enkrat ogledali, kakšen pristop so v obrambi prikazali Igor Vori in soborci. Da bodo slovenski prvaki po dveh remijih z Meškovom na Madžarskem še tretjič zapored ostali neporaženi, je kajpak težko pričakovati. Moštvo izkušenega stratega Juana Carlosa Pastorja se ne »troši« v regionalnem tekmovanju SEHA in lahko vse sile usmerja v ligo prvakov, španski trener pa do potankosti preuči vsakega tekmeca in mu prilagodi taktiko. Za razliko od tekme v Celju, v kateri so gostitelji izgubili s 25:31 in niso niti enkrat ogrozili zmage Szegeda, bo lahko računal na močnega člena v obrambi Mateja Gabra, ki z rojakoma Stašem Skubetom in Mariom Šoštaričem tvori močan slovenski trio. Pick redko izgublja tekme v svoji dvorani, kjer 3200 gledalcev vselej poskrbi za čudovito vzdušje. V tej sezoni se je obeh točk veselil le evropski prvak iz Kielc. Za nameček je sinoči iz Celja odjeknila novica, da je zaradi viroze doma ostal najboljši igralec Blaž Janc, brez katerega bo toliko težje. A poskusiti ni greh, če sta lahko Kristianstad in Zagreb pred dvomesečnim zimskim premorom pripravila presenečenje, ga morda lahko tudi Celje, za katerega bo to zadnja zares pomembna tekma letos, do sredine t. m. ga čakajo le še tri v ligi SEHA (Nexe, Vardar, Metalurg) in pokalna z Jeruzalemom.

»Obramba je bila na zadnjih tekmah res nekoliko slabša, a verjamem, da jo lahko z veliko željo bistveno popravimo. Izid iz Celja ni bil realen pokazatelj razmerij moči, od takrat smo dvignili raven naše igre in iz tega lahko črpamo optimizem pred tekmo v Szegedu, kjer bi bila vsaka osvojena točka še kako dobrodošla,« pravi Vid Poteko, glavni steber celjske obrambe.