Brez Zarabca in obramb(e) poraz neizogiben

Rokometna liga prvakov: Celjani proti Wisli priložnost za uspeh zapravili v zelo slabem prvem polčasu.

Objavljeno
04. oktober 2015 23.45
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Tri zmage so si na štartu lige prvakov obetali rokometaši Celja Pivovarne Laško in morda bi jih res vpisali, če bi bil Miha Zarabec v formi, kakršno je kazal lani ob tem času. Brez poškodovanega glavnega igralca so proti Wisli doživeli že drugi domači poraz (25:28) in osmina finala jim počasi že polzi iz rok.

Za ekipo trenerja Branka Tamšeta je bil usoden prvi polčas, po katerem je na semaforju v slabo obiskani dvorani Zlatorog pisalo 10:17. Napad je bil brez Zarabca nepovezan, a vir težav je je bila obramba, ki ni znala zaustaviti visokih strelcev, zlasti neuslišane Tamšetove želje Dmitrija Žitnikova in bivšega celjskega igralca Nemanje Zelenovića. Celjani so glavno prednost proti telesno dominantni poljski ekipi videli v hitri igri in lahkih golih iz nasprotnih napadov, toda za to bi potrebovali čvrsto obrambo in predvsem razpoloženega vratarja. Urban Lesjak, ki je v zadnjem času kazal dobro formo, v več kot 20 minutah ni ubranil niti strela in Ivan Gajić je samo enega ob koncu prvega polčasa, ko je bila škoda že storjena.

Izkazala se je za nepopravljivo, četudi je nadaljevanje razkrilo veliko boljšo predstavo domačih rokometašev. Ko se je prednost stopila na dva gola, je zadišalo po izjemnem zasuku. Blaž Blagotinšek, ki je pred tem izkoristil vse štiri strele, je po lepi podaji novinca Arthurja Patrianove iz neposredne bližine zadel Marcina Wicharyja in potem, ko sta slovaška sodnika spregledala očiten prekršek nad Šimetom Ivićem v napadu, je gostujoči trener Manolo Cadenas z minuto odmora znal zaustaviti celjski nalet, podprt z glasnim navijanjem, in veteran Ivan Ninčević je z golom za 26:22 pet minut pred koncem razblinil dvome o zmagovalcu.

»V trenutkih, ko je Celje pokazalo hitro in agresivno igro, zaradi katere ga globoko spoštujem, je bilo pomembno, da smo ohranili zbranost. Postajalo je že precej napeto, ampak v ključnih trenutkih nas je rešil Wichary,« je s tretjim vratarjem zadel v polno Cadenas, ki se bo januarja na EP na Poljskem kot španski selektor srečal tudi s slovensko reprezentanco.

Marko Tarabochia dobro ve, kako pomemben je za vsako ekipo Zarabec, njegov bivši soigralec v Mariboru. Ne samo zaradi njegovih golov, ampak tudi vpliva, ki ga ima na igralce okrog sebe. »Celju se je močno poznala Zarabčeva odsotnost in zato je bilo naše delo bistveno lažje. Kljub temu bi nas črne minute v drugem polčasu skoraj stale zmage. Na srečo je zaloga iz prvega, v katerem nam je šlo prav vse od rok, zadostovala,« je povedal reprezentant BiH.

Tamše, ki se že dolgo ni počutil tako nemočnega na klopi in tudi z dvema premoroma v prvem delu ni zmogel dvigniti ekipe, je športno priznal poraz. »Očitno se je nesrečna tekma proti Zagrebu zajedla v možgane mojih fantov. Jaz jim nisem nalagal pritiska, naložili so si ga sami ali morda kdo drug. Igrali smo košarkarsko obrambo brez prekrškov. V drugem polčasu smo se borili po moško in se v relativno kratkem času približali na dva gola zaostanka, toda napakam sta sledili dve »kontri« in zgodbe je bilo konec,« je bil razočaran Tamše, ki se lahko tolaži z ugotovitvijo, da je Patrianova dobro opravil krst. Brazilec je z nekaj potezami in tremi goli potrdil, da bo velika pridobitev na levem zunanjem položaju: »Znašli smo se v situaciji, ko mora fant, ki je po sedmih mesecih začel igrati rokomet, na igrišču preživeti več kot 30 minut. Pred sezono, ko smo sestavili ekipo, sem rekel, da bomo, če bo vse po sreči in bomo zdravi, kar žal nismo, šele po nekaj mesecih pokazali pravi obraz. Lahko samo rečem, da se igralci trudijo po najboljših močeh in vem, da se bosta ta poraza enkrat obrnila v pozitivno smer.«

Če se to ne bo zgodilo kmalu, se bodo travme le še stopnjevale. V sredo je na vrsti derbi z Gorenjem, po gostovanju v Flensburgu v Zlatorog prihajajo Karabatić, Hansen in drugi zvezdniki iz Pariza …