Celjani gradijo rumeni zid pred Vujovićevimi levi

Celje Pivovarna Laško začenja novo sezono v ligi prvakov proti najbolj atraktivnemu tekmecu iz Zagreba.

Objavljeno
24. september 2016 02.23
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Nazadnje so se rokometaši Celja iz skupine lige prvakov prebili v sezoni 2013/14, zatem jim je dvakrat zapored spodletelo. Lani sta bila usodna poraza proti hrvaškim prvakom. Če bi danes v 17. »clasicu« z Zagrebom, ki se bo začel ob 18.30 v Zlatorogu, osvojili obe točki, bi bil to sanjski štart v novo zgodbo. A obeti niso ravno najboljši ...

Za zadnji preboj v »top 16« je bil v največji meri zaslužen trener Vladan Matić, čigar zmaga proti Zagrebu je bila tudi zadnja v njegovem mandatu. Odpihnil ga je poraz z Gorenjem le nekaj dni pozneje. Naslednik Branko Tamše, serijski osvajalec domačih lovorik, v Evropi z izjemo kakšnega prebliska še ni imel veliko uspeha. Potem ko je leta 2014 v osmini finala izpadel s Flensburgom, se mu v dveh poskusih ni uspelo prebiti iz skupine.

Vsaj dve olajševalni okoliščini mu gre priznati. Obakrat je pred sezono izgubil nosilce igre in obakrat se je Celje znašlo v izjemno težki skupini. Tokrat hudega odliva iz Zlatoroga ni bilo, le Blaž Blagotinšek se je preselil v Veszprem. Tudi žreb je bil 20-kratnim slovenskim prvakom bolj naklonjen. Ob Zagrebu, pri katerem po novem igrajo trije Slovenci (Matevž Skok, Darko Cingesar in David Miklavčič), bodo tekmeci še Rhein-Neckar, branilec lovorike Kielce (Zorman, Bombač), Vardar, Meškov Brest (S. Razgor), Pick Szeged (St. Skube, Šoštarič, Gaber) in Kristianstad. Prvo mesto vodi neposredno v četrtfinale, naslednjih pet v osmino finala. Če se želijo še v tretje izogniti zgodnjemu slovesu, bodo morali biti Celjani na koncu boljši od dveh ekip, zato bo vsaka točka pomembna. Če bodo že gostovanja zelo težka, pa bi vsaj v svoji dvorani morali preprečiti razprodajo točk in 17. dejanje celjsko-zagrebškega rivalstva bi napovedalo uspešno sezono za pivovarje.

Roko na srce, težko jim je nadeti vlogo favoritov. Zagreb pod vodstvom Veselina Vujovića na začetku sezone deluje veliko bolj prepričljivo. Nazadnje je zlahka premagal Gorenje. Poleti se je precej okrepil, poleg trojice slovenskih reprezentantov je prišel hrvaški veteran Igor Vori in zakrpal šibko točko na črti. Celjani se na drugi strani še lovijo. Zametke dobre forme so pokazali le ob zmagi pri Tatranu Prešovu, ki sta ji sledili slabi predstavi pri Izviđaću in nazadnje pred tednom doma proti Vardarju, ko so prejeli kar 40 golov (29:40).

Tamše verjame, da je šlo le za slab dan. V tem tednu je storil vse, da bi dvignil ekipo in jo popeljal do prve zmage v Zlatorogu v sezoni. Zaveda se, da tekma pomeni prelomnico med obupom in evforijo, ki si redno podajata kljuko vrat hrama slovenskega rokometa. Da svojih fantov z načeto samopodobo ne bi izpostavil prevelikemu pritisku, derbiju noče pripisati ključnega pomena: »Tudi lani so nas po domačih porazih proti Zagrebu in Wisli vsi odpisali, pa smo bili do zadnjega strela v igri za napredovanje.«

Zadnji strel je sprožil Luka Žvižej v Zagrebu, vendar ni zatresel mreže, zato bo kapetan zelo motiviran, da z zmago izbriše grd spomin. Po dokazovanju bi moral še bolj hrepeneti povratnik Borut Mačkovšek, največji dolžnik začetka sezone. Tamše hvali njegovo telesno pripravljenost in zavzetost na treningih ter drži pesti, da bo 203 cm visoki »Maček« eksplodiral danes in Vujoviću pokazal, da bi si zaslužil mesto na OI v Riu. Tam so bili štirje celjski igralci – Urban Lesjak, Blaž Janc, Miha Zarabec in Vid Poteko. Zlasti slednjima se pozna, da nista imela premora med sezonama. »Reprezentanti so bili vse poletje kot baloni, ki so se napihovali že na pripravah za OI, po zadnjem nastopu proti Danski v Riu pa so se razpočili in se tako telesno kot čustveno izpraznili,« je z zanimivo prispodobo postregel Tamše, nesojeni Vujovićev pomočnik, ki verjame, da so se baloni v tem tednu spet dovolj napihnili za veliko predstavo.

Visoka poraza z Veszpremom in Vardarjem sta sicer malce ohladila ozračje v mestu ob Savinji, zato dvorana ne bo polna, vseeno pa bo v njej pravo vzdušje, ki ga bo popestrilo 150 gostujočih navijačev. V celjskem klubu se zavedajo, kako pomembna je za ekipo podpora s tribun, zato so pripravili akcijo z naslovom Zgradimo rumeni zid, v kateri vabijo navijače, naj pridejo oblečeni v rumeno. A ključen bo rumeni zid na igrišču. Bo dovolj čvrst, da bodo pred njim obstali tudi krvoločni zagrebški »levi«?