Celjani iz zagrebške Arene le s ščitom ali na njem

Rokometna četa Branka Tamšeta bo drevi lovila zadnji vlak za osmino finala lige prvakov.

Objavljeno
26. februar 2016 21.08
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Poškodbe, viroze, utrujenost in druge tegobe na stran: napočil je dan, ko se bo zares pokazalo, iz kakšnega testa so rokometaši Celja Pivovarne Laško. Če bodo nocoj Areno Zagreb (20) zapustili neporaženi, bodo bržčas z eno nogo stopili v osmino finala lige prvakov. Poraz bi jim pred nosom zaloputnil vrata.

Po porazu s Flensburgom in remiju v Velenju bo celjska trilogija dosegla vrhunec z največjim derbijem na tej strani Alp. Ko se bo t. i. balkanski clasico začel, bo že znan razplet tekme med Wislo in PSG, kar je lahko voda na mlin prijateljskima kluboma iz soseščine. Če bodo Nikola Karabatić & Co. na Poljskem upravičili vlogo favoritov, bi bila tako Zagrebčanom kot Celjanom že točka vredna kot zmaga. Prvi bi si zagotovili peto mesto v skupini A, drugi bi dobili imenitno priložnost, da z zmago na zadnji tekmi doma z Bešiktašem skočijo na šestega in se skozi mišjo luknjo prerinejo v »top 16«.

Poljaki imajo tri točke več, vendar bodo v zadnjem kolu v Veszpremu avtsajderji. Četudi trenerja Branko Tamše in Veselin Vujović gojita medsebojno spoštovanje – želela sta sodelovati tudi v reprezentanci – kajpak nočeta niti slišati o miroljubni delitvi plena. Resnici na ljubo je igranje na točko v rokometu precej težje kot v nogometu, a enkrat sta se ekipi v Zagrebu že razšli brez zmagovalca, v sezoni 2000/01. Sicer pa je Zagreb dobil osem tekem, Celje šest. Slovenski prvaki bodo igrali na zmago, s katero bi lahko na koncu celo prehiteli Zagreb, ki je v Zlatorogu slavil z 21:20. Res pa je, da med petim in šestim mestom ni bistvene razlike, petouvrščeni se bo v osmini finala meril s četrtim iz skupine B, šestouvrščeni s tretjim. Možni tekmeci bi bili Szeged, Rhein-Neckar, Vardar.

A to so računi brez krčmarja. Celjani – manjkala bosta Arthur Patrianova in Marko Dujmović – bodo morali pod Sljemenom pokazati vse, kar premorejo. Da igrajo v gosteh, je lahko prej prednost kot slabost, na tujih igriščih so doslej zbrali štiri točke, doma le eno, na zadnjem gostovanju na Poljskem pa prikazali najboljšo igro doslej. Za nameček bodo v hrvaški metropoli imeli glasno podporo s tribun, ki sprejmejo 15.300 ljudi, saj se bo iz Celja do dvorane odpeljal čarterski navijaški vlak s petimi vagoni. Simbolično, to bo tudi zadnji vlak za Tamšetove fante in veljalo bi skočiti nanj. Nikakor se ne gre ukvarjati s teorijami zarote, ki so zaokrožile, ko se je izvedelo, da bosta pravico delila Črnogorca, Veselinovićeva rojaka. Ostati morajo zvesti svoji igri in imeti v glavi, tako kot na Poljskem, en sam cilj: da se domov ne vrnejo praznih rok. Dobro še pomnijo, kako so se počutili v slačilnici pred petimi meseci, ko so Zagrebu »poklonili« zmago. Če bodo tedaj tragični junak Miha Zarabec in njegovi tokrat ostali neporaženi, se bodo namesto z avtobusom domov odpravili kar skupaj z navijači – z vlakom.

Branko Tamše je po nesrečni tekmi s Flensburgom gledal v nebo in se spraševal, kdaj bo nekdo zgoraj prepoznal dobro delo celjske ekipe in jo nagradil.

Zdaj bi bil res primeren čas …