Celjani odločni na svoji poti, nagrada bo že prišla

Trener Tamše kljub porazu v Nemčiji videl več dobrih kot slabih stvari. Naslednji tekmec v LP stari znanec Vardar.

Objavljeno
30. september 2016 03.03
Rhein- Neckar vs Celje Pivovarna Laško. Celje, 23,11,2014
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Če bi šlo za izločilne boje, bi bil izid 30:31 za Celje pri Rhein-Neckarju odličen, tako pa je bil iztržek z druge tekme lige prvakov enak, kot če bi visoko izgubili. Toda poraz se od poraza lahko močno razlikuje in prava vrednost ekipe Branka Tamšeta se skriva v igri in pristopu, ki so ju pivovarji pokazali v Frankfurtu.

Na koncu je prevladal občutek, da bi morali biti Celjani za pet golov boljši, če bi hoteli zmagati za enega. Delni izid 7:0, s katerim so po zaostanku z 20:24 prišli do vodstva s tremi goli, je bil premalo. Namesto, da bi ga nadgradili, ko so prestregli še eno žogo (Babarskas je slabo podal Žvižeju), so z nizom napak tekmecu ponudili prst, ta pa je vzel roko. Pri tem sta jim bila v pomoč romunska sodnika. Gostom sta ob koncu že po treh podajah dvigala roki zaradi pasivnega napada, za nameček sta zaradi domnevnega prestopa Gala Marguča razveljavila gol, ki bi morda slovenskim prvakom prinesel zasluženo točko.

Toda trener Branko Tamše ni iskal izgovorov in tudi ni bil preveč razočaran. Zadovoljen je, ker se forma vzpenja, kar bi veljalo unovčiti v tekmah proti neposrednim tekmecem za osmino finala. »Fante lahko pohvalim, ker so se dvakrat vrnili po zaostanku s petimi goli. Prilagodili smo se nemški igri s sedmimi igralci, dali nekaj lahkih golov v prazno mrežo (vratar Ivan Gajić tri, op. p.) in bili vse do konca v igri za presenečenje. Žal nismo bili nagrajeni s točko, ki bi bila za nas velika kot Triglav, zato ostaja grenak priokus,« je imel mešane občutke Tamše, čigar moštvo po začetnih porodnih krčih in zaušnicah z Veszpremom in Vardarjem deluje vse bolj resno in odločno. »Vesel sem, da tudi vi to opazite, kot ste nas tudi hitro opozorili, ko nismo bili pravi. Res je, posamezniki se dvigajo in z njimi ekipa. Miha Zarabec je že v svojem 'filmu', tokrat se je zbudil Jaka Malus, ki precej niha, a si je spet zgradil dobre temelje,« je mladega igralca, ki je izkoristil vse štiri strele in držal stik v končnici, pohvalil trener, ki še naprej čaka Boruta Mačkovška. Tudi na tekmi brez pritiska se ni prebudil in je imel strelski učinek 0:3!

Celjani so se v Frankfurt odpravili z avtobusom in morda jim je to vzelo nekaj energije, ki bi jo potrebovali v končnici? »Če bi bil vedež, ne bi bil revež. Ne vem, lahko bi šli v Nemčijo tudi pet dni prej, pa izgubili za 10 golov. V tem nočem iskati alibija. Res pa smo imeli v Nemčiji le 45 minut treninga namesto uro in pol. Po 13 urah vožnje so nas namreč dali v hotel, ki je bil še dve uri oddaljen od dvorane, takšne stvari pa se pri igralcih kopičijo,« je avantura kvarila ritem Tamšetu, ki bo skupaj z igralci zdaj vendarle lažje zadihal. Šele v torek bodo gostovali v Veszpremu v ligi SEHA, potem bo pet dni premora do evroligaške tekme z Vardarjem v Zlatorogu: »Vsekakor moramo še veliko stvari izboljšati, 16 tehničnih napak je bilo preveč. Vsak trening moramo izkoristiti maksimalno, ob tem pa razmišljati o regeneraciji. Kot sem že večkrat rekel in od tega ne bom odstopal: ne glede na to, kdo je tekmec in za katero tekmovanje gre, vselej gremo na zmago. Tako razmišljamo in tako delujemo.«