Celjani odškrnili vrata osmine finala

Slovenski prvaki iz Celja so na Poljskem v ligi prvakov povsem zasenčili Wislo Plock. V soboto v polnem Zlatorogu proti Flensburgu.

Objavljeno
14. februar 2016 01.02
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Plock – Celjskim rokometašem je v 11. kolu lige prvakov končno uspelo razkazati vse svoje razkošno znanje. Ko jim je že pošteno tekla voda v grlo, so v gosteh povsem nadigrali Wislo Plock in si precej povečali možnosti za preboj v osmino finala. Igra, ki so jo prikazali na Poljskem, je najboljša reklama za obisk Zlatoroga, ko bo v soboto v njem gostoval stari znanec Flensburg.

Wisla je oktobra lani izkoristila celjske težave in bila boljša za tri gole, slovenski šampioni pa so ekipi trenerja Manola Cadenasa na revanši vrnili z obrestmi. Boljši so bili od prve do zadnje minute in vmes navduševali z izjemnimi potezami, pri čemer so prednjačili Miha Zarabec, Blaž Janc in Žiga Mlakar – skupaj so prispevali kar 22 golov – ter veteran Ivan Gajić v vratih (17 obramb).

Igra je bila natančno takšna, kot si je želel trener Branko Tamše, ki je med dolgim zimskim premorom opravil odlično delo. Obramba je takoj pokazala odločnost in omogočala lahke zadetke proti poljskim podprvakom, ki niso bili pripravljeni na brezkompromisen boj in so delovali podobno zmedeno kot poljska reprezentanca na tekmi proti Hrvaški na nedavnem EP. Slovenski šampioni niti enkrat niso zaostajali in so si odločilno razliko začeli ustvarjati ob koncu prvega dela, ko so po vodstvu s 14:12 zabili tri zaporedne gole (dva Vid Poteko in enega Mlakar) ter si pred odmorom priigrali zajetno prednost.

Sedemkratni poljski prvaki so bili v »nokdavnu«. Med 27. in 37. minuto niso mogli zatresti celjske mreže in po novem golu odličnega Poteka zaostali z 12:21 (delni izid 0:7!). Krožni napadalec Poteko je poskrbel tudi za vodstvo z desetimi zadetki, ki ga je nazadnje z golom s sedmih metrov obnovil Gal Marguč v 44. minuti (28:18). Potem pa so se prikradle stare bolezni, ki so Celjane stale že zmago v Kielu. Dva nonšalantna strela za potencialnih plus 11 sta napovedala črne minute, v katerih so gostje tekmecem ponudili žarek upanja. Kar deset minut niso mogli doseči gola in Wisla je zaostanek zmanjšala za polovico.

Še dobro, da je Zarabec, ki na prvi tekmi zaradi poškodbe ni igral, premagal urok domačih vrat, po njegovem golu za 29:23 je bila dobrih šest minut pred koncem zmaga v žepu. Celjani so tudi vpisali dovolj visoko zmago, da bi bili v morebitnem dvoboju za zadnje mesto v izločilnih bojih ob istem številu točk boljši od Wisle. Zdaj za njo zaostajajo za tri točke, do konca pa imajo bolj ugoden razpored. V soboto bodo v polnem Zlatorogu skušali vzeti mero Flensburgu, nato se bodo želeli oddolžiti še Zagrebu, na koncu pa jih čaka domača tekma z odpisanim Bešiktašem. V primeru treh zmag bi se skoraj zagotovo uvrstili v osmino finala, kar bi bil zares lep uspeh za mlado in nadarjeno zasedbo, ki je očitno razvila tudi zmagovalni značaj.

Tamše je bil kajpak zadovoljen po drugi zmagi v LP, a še zdaleč ne evforičen. Dobro se zaveda, da je »top 16« še vedno precej daleč: »Zmaga je bila plod obrambe. Vesel sem, ker smo Poljakom vrnili 'break' iz Zlatoroga. Verjamem, da smo s to predstavo prepričali navijače in da bo Zlatorog v soboto pokal po šivih. Toda za zmago proti Flensburgu bomo morali pokazati še več.«