Celjani po težkem boju do prve letošnje lovorike

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v superpokalu ugnali Koper s 25:24.

Objavljeno
28. avgust 2016 00.36
Rokomet moški
A. V., STA
A. V., STA
Portorož - V tekmi pod zvezdami v ŠRC Marina so gledalci lahko pozdravili tudi štiri slovenske olimpijce, vse štiri v dresu Celja Pivovarne Laško, in sicer Urbana Lesjaka, Vida Poteka, Miho Zarabca in Blaža Janca, ki so v Rio de Janeiru osvojili šesto mesto. Čeprav so se vsi štirje četi Branka Tamšeta pridružili šele pred nekaj dnevi, so bili aktualni državni prvaki v vlogi favoritov. To vlogo so tudi opravičili, a so se morali za zmago, v dokaj kakovostni predstavi, krepko potruditi. Do pričakovane zmage so prišli šele v zadnjih petih minutah tekme.

V dozdajšnjih osmih izvedbah superpokala so imeli največ uspeha celjski rokometaši, ki so zmagali štirikrat, enkrat so bili najboljši Koprčani, ki so deveti superpokal začeli z vodstvom 3:0 v osmi minuti, še v isti minuti pa so Celjani dosegli svoj prvi gol na tekmi. Že v šesti minuti je bil zaradi grobega prekrška izključen slovenski reprezentant Vid Poteko. V napadu ga je na črti dobro zamenjal Kristian Bećiri, ki je v 16. minuti poskrbel za prvo izenačenje na tekmi (6:6), prvič pa so celjski rokometaši povedli štiri minute pozneje, ko je iz sedmih metrov gol dosegel mladi Jaka Malus za 10:9.

Do konca polčasa sta obe ekipi še naprej garali v obrambi, z odličnimi obrambami sta se izkazala Ivan Gajić v celjski vratih in Jure Vran v koprskih. Več zbranosti v napadu so ohranili varovanci Zorana Jovičića, ki so v 26. minuti Celjanom z golom Roka Gašperšiča pobegnili za dva gola (12:10). Po minuti odmora Branka Tamšeta so aktualni državni in pokalni prvaki Slovenije le strnili svoje vrste in z golom Gajića, ko so Celjani imeli igralca več, deset sekund pred odhodom na odmor izid še enkrat izenačili.

Krimovke tretjič zaporedoma najboljše v superpokalu

V le dveh minutah nadaljevanja so celjski rokometaši z goloma Matica Grošlja povedli s 15:12, vendar so jim Koprčani hitro odgovorili in z delnim izidom 4:1 preko Nika Grzentiča izenačili na 16:16. V 45. minuti so Celjani doživeli nov hladen tuš v sicer toplem Portorožu, saj je Grega Krečič zadel za 19:18.

Koprski rokometaši, v drugem polčasu je v njihova vrata stopil povratnik Blaž Vončina, so tudi v zadnjih deset minut tekme vstopili z golom prednosti (21:20), vendar so Celjani z goloma Gala Marguča v 54. minuti spet prišli do vodstva (23:22). Dve minuti pozneje je Malus zadel za 24:22, zasluge za vodstvo Celjanov pa je imel tudi odlični Gajić. Branilci naslova so bili po golu Zarabca še korak bližje končni zmagi, toda Koprčani so se v le minuti, ob dveh igralcih več, Celjanom približali na 24:25. Ob bučni podpori občinstva so imeli Koprčani še zadnji napad na tekmi, vendar jim v 25 sekundah ni uspelo resneje ogroziti Gajićevih vrat.

Za najbolj koristnega igralca tekme je bil izbran Jaka Malus, ki je bil z osmimi goli tudi najboljši strelec celjske ekipe, pri Koprčanih je Žiga Smolnik dosegel šest golov.

Celje Pivovarna Laško : Koper 25:24 (12:12)

ŠRC Marina, gledalcev 1100, sodnika: Marko in Matjaž Pirc (Sežana).
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Malus 8 (5), Babarskas, Janc 2, Razgor, Suholežnik 1, Marguč 4 (1), Grošelj 2, Poteko, Gajić 1, Zarabec 1, Kodrin, Mačkovšek, Žvižej 2, Bećiri 4.
Koper 2013: Ponikvar, Grzentič 2, Vlah, Krečič 5, Gašperšič 1, Vončina, Vran 1, Moljk 1, Gorela, Zugan, Rapotec 2, Smolnik 6, Sokolič 4 (4), Planinc 1 (1), Bratkovič 1 (1).
Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 6 (6); Koper 2013 9 (6).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 12 minut; Koper 2013 10 minut.
Rdeči karton: Poteko (6.), Babarskas (58.)