Celjani praznih rok in z občutkom krivice

Rokomet: Kiel v polnem Zlatorogu zmagal po sumljivem zadnjem napadu, v nedeljo s Flensburgom.

Objavljeno
19. november 2017 23.47
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Sijajno rokometno predstavo pred 5000 gledalci sta prikazala Celje Pivovarna Laško in Kiel. Po njej so bili slovenski prvaki razočarani, ker zanjo niso bili nagrajeni s točko, pekel jih je tudi občutek krivice, ker naj bi bil odločilni zadetek Niclas Ekberga neregularen. Časa za objokovanje ni, Celjani ostajajo v igri za osmino finala lige prvakov.

Celjanom ni uspelo ponoviti uspeha proti Kielu in po osmih tekmah ostajajo pri petih točkah. Za srčnost so si prislužili stoječe ovacije navijačev, ki so portugalskima sodnikoma namenili koncert žvižgov. Ko je Branko Vujović 10 sekund pred koncem izenačil in so gostje v naglici izvajali žogo s sredine igrišča, naj bi bil zadnji strelec Ekberg že globoko prek črte. Toda delivca pravice napada nista zaustavila ...

Domači trener Branko Tamše ni skrival jeze, tudi hrvaškemu delegatu je namenil nekaj krepkih besed. Vse zaman, velika točka je splavala po vodi in težko jo bo nadomestiti. »To je bil klasični ofsajd, gol ne bi smel veljati. Menim, da bi v obratni situaciji sodnika upoštevala pravila. Tako kot sta jih, ko sta vračala naše hitre napade, ki so bili veliko bolj pravilno izpeljani. Toda Kiel je Kiel,« je že z bolj hladno glavo povedal Tamše. »Škoda, naredili smo marsikaj dobrega, se v prvem polčasu vrnili po zaostanku s petimi goli (8:13, 20. minuta; op. p.). Veseli in hrabri me, da se ne nikdar ne vdamo. Čestitke vsem igralcem, še naprej jih bom gnal naprej, da naredijo še korak višje,« boleč poraz ni vzel volje Tamšetu, čigar ekipa bo že jutri gostovala v Novem Sadu v ligi SEHA, v nedeljo pa imela novo priložnost za zmago proti veliki ekipi.

Deset minut pred koncem je bil izid 23:23, potem pa se je v domačo igro prikradlo nekaj napak. Upanje na dober razplet je vlival vratar Urban Lesjak, njegova obramba je omogočila Galu Marguču znižanje na 25:26. Do konca so bile tri minute, vsi gledalci so bili na nogah, merilnik decibelov je dosegel kritično mejo. Morda ključni trenutek je bil, ko je bivši celjski igralec Miha Zarabec izsilil izključitev Matica Suholežnika, nakar je zadel Patrick Wiencek. Vseeno se pivovarji niso vdali, tvegali brez vratarja in morda bi se jim celo izšlo, če bi po golu bivšega Kielovega igralca Igorja Anića in zgrešenem strelu Zarabca – ostalo je 40 sekund – Vujović še počakal kakšen hip ali dva, preden je sprožil.

Toda mlademu igralcu ni mogoče ničesar očitati. »To je bila praktično njegova četrta tekma v življenju. Za svojih 19 let igra na neverjetni ravni, rokomet pa trenira šele štiri leta,« je Črnogorca hvalil Tamše, ki so se mu načrti precej sesuli, ko je junak prve tekme Jaka Malus že v prvem polčasu v bolečinah obsedel na klopi: »Kiel je dobro vedel, od kod preti nevarnost. V primež sta ga dobila 'nežna' Wiencek in Rene Toft Hansen, Jaka je z rebri priletel v trdo koleno Danca. Bojim se, da je izgubljen za dalj časa, upam pa, da bo pregled pokazal, da je šlo zgolj za udarec.«

»Težka tekma. V bistvu je bila repriza iz Kiela, s tem, da smo imeli v Nemčiji v zadnjih desetih minutah nekaj več športne sreče. To so tekme, v katerih odločata strel ali dva. Menim, da so tokrat odločile izkušnje, Kiel je vendarle bolj vajen takšnega pritiska kot mi, ki smo najmlajša ekipa v ligi,« ni bil preveč razočaran Vujović, petkratni strelec.

Veliki borec na črti Kristian Bećiri je menil, da bi si Celje zaslužilo vsaj točko. »Škoda za ta zadnji gol, imeli smo čudovito vzdušje, upam, da nam navijači zdaj ne bodo obrnili hrbta, ampak nas bodo še bolj podprli. Nekaj smo se naučili, gremo naprej,« je povedal Bećiri, ki se je izkazal z lobom prek dva metra visokega Niklasa Landina.

Ob Vujoviću je bil s petimi goli najbolj učinkovit Gal Marguč. »Razočarani smo. Ko si tako blizu in dobiš gol v zadnji sekundi, ne moreš videti veliko dobrega. Tak poraz boli. Res pa je, da je Kiel igral precej boljše kot v Nemčiji, a bili smo konkurenčni. Morda smo si zaslužili točko, toda to je zdaj brezpretmetno, oni odhajajo domov z dvema, mi pa praznih rok,« je realen Marguč, ki je pred dnevi praznoval 21. rojstni dan. Pred Celjani sta letos še dve tekmi v LP in Marguč je prepričan, da so s takšno formo proti Flensburgu in Meškovu dosegljive vse štiri točke: »Zagotovo, že vso sezono dokazujemo, da smo kos tudi najboljšim ekipam.«