Celjani proti »Nemcem« v slogu Nemcev na euru

Če Flensburg tudi v petem poskusu ne bo osvojil Zlatoroga, bodo pivovarji že na pragu osmine finala lige prvakov.

Objavljeno
19. februar 2016 20.38
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Novembra lani so se po porazu v Veszpremu, sedmem zapovrstjo, rokometaši Celja Pivovarne Laško že zdeli odpisani iz boja za osmino finala lige prvakov. A remi s Kielom in zlasti zadnja zmaga na Poljskem sta stvari zasukala in če bo četa Branka Tamšeta nocoj v Zlatorogu (19.30) ostala neporažena proti Flensburgu, bo z eno nogo že v »top 16«.

Celje je najvišji poraz v sezoni doživelo prav v Flensburgu, kjer je pred 12 leti osvojilo evropski naslov. Oktobra je bilo 30:20. Ekipa iz mesta na nemško-danski meji jezdi na zmagovitem valu. Če velja za Celjane, da je pred njimi naporen spored tekem s Flensburgom, Gorenjem in Zagrebom, kaj poreči za Flensburg, ki je v prejšnjem kolu za 10 golov razbil Kiel in v sredo, ko so se Celjani poigravali s Sevnico (54:24), v bundesligi pred 13.200 gledalci v Mannheimu vzel mero Rhein-Neckarju (25:22). Po tekmi v Zlatorogu ga čakata odločilni tekmi za prvo mesto v skupini A proti Veszpremu in PSG ter vmes preizkušnji z Leipzigom in Hannovrom. Verjetno je poleg domačega igrišča najbolj izrazita prednost Celja ravno v svežini, Flensburg pa bo bržčas moral »žrtvovati« kakšno tekmo in morda bi bil prav spodrsljaj v Celju še najmanj boleč.

Širina igralskega kadra trenerju Ljubomiru Vranješu sicer omogoča vzdrževanje visokega ritma. Šved s srbskimi koreninami ima pisano zasedbo s 16 tujci, med njimi je sedem Dancev in pet Švedov. V vratih kraljuje Mattias Andersson, v obrambi Tobias Karlsson, Anders Eggert in Lasse Svan neusmiljeno zadevata s krila, z razdalje projektile sprožajo Holger Glandorf, Thomas Mogensen in ta čas najbolj vroči Lauge Schmidt, na črti je nevaren Henrik Toft Hansen …

»Že ob žrebu sem rekel, da je Flensburg zame eden od favoritov vsaj za F4. Vranješ je dobro vedel, kaj dela, ko je sestavljal ekipo, in zdaj ima na vsakem igralnem mestu po dva ali celo tri vrhunske igralce. Flensburg morda nima toliko denarja kot nekateri drugi klubi, pa še vedno kar veliko (6,5 milijona evrov, op. p.). Očitnih slabosti nima, a storili bomo vse, da razgalimo vsaj eno. Za mojo ekipo je to ogromen izziv in zelo lepo bi bilo, če bi pred svojimi navijači končno vpisali zmago. Verjamem, da bo Zlatorog dihal z nami,« se na podporo s tribun zanaša Tamše, ki bo skušal s hitro igro Vranješu čim večkrat preprečiti, da bi v obrambo poslal specialista Karlssona. Sam ne more računati na Arthurja Patrianovo in Marka Dujmovića, Povilas Babarskas in Ivan Gajić bosta kljub virozi nared. Gostje so se v laškem zdravilišču nastanili predvčerajšnjim, po poškodbi gležnja bo morda že zaigral Francoz Kentin Mahe, bolezen je že za Svanom, ki bo odigral 400. tekmo za klub.

»Nevarnosti pretijo z vseh strani, saj igra Flensburg zelo kolektivno, poleg tega je v izvrstni formi. A mi se ne smemo ukvarjati z njim, pač pa s svojo igro. Na Poljskem smo pokazali, da se dvigujemo. Publika bo gotovo prepoznala pomembnost tekme, zdaj moramo zares stopiti skupaj,« je na dušo someščanom popihal srčni borec Poteko, ki je počasi ujel tudi strelsko formo in Wisli zabil štiri gole.

Celju in Tamšetu nemške ekipe kar ležijo. V Zlatorogu je predlani klonil kasnejši prvak Flensburg, v prejšnji sezoni se je končala serija zmag Rhein-Neckarja, nazadnje je brez zmage ostal Kiel. Flensburg v LP v štirih poskusih sploh še ni zmagal v Celju, edini uspeh ima iz pokala EHF v črni celjski sezoni 2009/10. Vložek je velik in Celjani so se pod psihološkim pritiskom že večkrat zlomili. V tej luči je dobro, da jim poraz ne bi dokončno zapahnil vrat. V vsakem primeru bodo čez teden v Zagrebu imeli popravni izpit. Ob nocojšnjem uspehu pa bi bili ulovljivi celo Hrvati. Nemška ekipa, za katero utegne zaigrati zgolj en Nemec (Glandorf), je dražja, bolj izkušena in telesno močnejša, a prav Nemci so na EP na Poljskem z najmlajšo zasedbo pokazali, kako se je treba postaviti po robu favoritom. Celjani so se že izkazali kot soustvarjalci novega rokometnega trenda, a doslej so bili za to le redko nagrajeni. Morda bo nocoj drugače.

Liga prvakov, skupina A

Sobota

Paris Saint-Germain - Bešiktaš (17)

Celje Pivovarna Laško - Flensburg-Handewitt (19.30)

Nedelja

Veszprem - Zagreb (15)

Že odigrano

Kiel - Wisla Plock 26:24 (14:14)

 

Lestvica

1. Flensburg-Handewitt 11 9 0 2 339:290 18 točk

2. Paris Saint-Germain 11 9 0 2 340:307 18

3. Veszprem 11 8 1 2 319:286 17

4. Kiel 12 6 1 5 337:332 13

5. Zagreb 11 4 1 6 280:286 9

6. Wisla Plock 12 3 2 7 325:343 8

7. Celje Pivovarna Laško 11 2 1 8 293:315 5

8. Bešiktaš 11 1 0 10 298:372 2