Celjani strli trd zagrebški oreh

Srčni pivovarji so si z lepo zmago tako rekoč zagotovili nastop v osmini finala rokometne lige prvakov.

Objavljeno
01. december 2013 01.04
Celje-Zagreb 30.11.2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – V bitki na okopih, v kateri je cilj opravičeval sredstva, so rokometaši Celja Pivovarne Laško v svojem Zlatorogu prikazali izjemno obrambo, ki je razorožila večne tekmece iz Zagreba. Sijajna zmaga za velikih šest golov jim skoraj jamči osmino finala lige prvakov, hkrati jim vliva samozavest pred sredinim derbijem z Gorenjem.

Celjani so končno prišli do resničnega zadoščenja. V ne povsem polni dvorani so dobro začeli tekmo proti hrvaškim prvakom, ki so jih pred tem nazadnje premagali pred skoraj natanko 13 leti. Na krilih razpoloženih reprezentantov Sebastiana Skubeta in Gašperja Marguča so ob ekstremno agresivni obrambi prevzeli pobudo in po lepem zadetku Vida Poteka se je bil gostujoči trener Boris Dvoršek, ki se je pred dobrima dvema mesecema veselil zmage s 24:21, prisiljen zateči k minuti odmora.

Po njej je rekonvalescent Žiga Mlakar vodstvo dvakrat povišal na štiri gole, toda pri 9:5 so se v celjsko igro prikradle znane napake. Darila so dvakratni evropski prvaki z veseljem sprejeli. Z delnim izidom 5:1 so izenačili in imeli celo napad za vodstvo. Ko so ga zapravili, je zadel Mate Lekai, nakar je trener Vladan Matić začutil, da se je tekma začela lomiti. Gotovo ne bo obžaloval rumenega kartona, saj je s prigovarjanjem sodnikom dvignil svojo ekipo. Ivan Slišković z dvema projektiloma in Marguč z golom iz nasprotnega napada sta navijače dvignila na noge.

Pri Zagrebu glavna zunanja igralca Stipe Mandalinić in Luka Stepančić nista prišla do strela, obetavni Marino Marić pa ni prejel žoge na črti. Tudi Celjani so imeli veliko rezerv. Glede na to, da sta vratarja ubranila zgolj eno žogo, je bilo vodstvo s tremi goli ob polčasu sila obetavno. V drugem delu se je boj še zaostril. Prvi gol je padel šele po sedmih minutah in petih sekundah. Na veselje domačih navijačev ga je dosegel madžarski reprezentant Lekai. Po domači zmagi je zadišalo, ko je Dalmatinec Slišković, ki mu pri Našicah ni uspelo vzeti zagrebškega skalpa, znova dvakrat zapored zatresel gostujočo mrežo in poskrbel za prvo vodstvo s petimi goli. Tedaj je Matić uporabil preizkušeni recept. Gledalce je deset minut pred koncem spravil na noge. A do končne odločitve je bilo treba še malce počakati. Napako sicer dobrega Skubeta, ki je imel ob sebi ves čas čuvaja v obrambi 5-1, je popravil Matevž Skok z eno redkih, a toliko bolj pomembnih obramb. Potem pa se je začelo: pri 20:17 je najprej Marguč dosegel gol, potem podal »cepelin« Skubetu in zatresel mrežo še iz nasprotnega napada. Veliko slavje v Zlatorogu se je lahko začelo.

Celjani so s tretjo zmago naredili velik korak k 3. mestu v skupini A. To je bila njihova zadnja evropska tekma v tem letu, do 21. t. m. jih čaka šest prvenstvenih dvobojev. Najpomembnejši že v sredo. Potem ko so po 13 letih premagali Zagreb, bodo poskušali vzeti še mero Gorenju, ki ga v prvenstvu niso ugnali že devet tekem zapored, vse od maja 2011. Zaradi tega se bodo jutri tudi podali v karanteno. Ligo prvakov bodo nadaljevali februarja, ko lahko računajo še na štiri točke v tekmah z Zaporožjem in St. Peterburgom, poskušali pa bodo presenetiti tudi Rhein-Neckar v gosteh in ga morda prehiteti na drugem mestu.

»Kakšen Rhein-Neckar? Mi smo za zdaj svoje delo opravili. Zmaga je bila zares lepa. Fantje pa izvrstni. Odigrali so fantastično obrambo. Zdaj moramo le paziti, da nas evforija ne ponese preveč. Čaka nas še pomembnejši derbi z Gorenjem. Upam, da bomo podobno čvrsti v obrambi. Če bomo še v napadu storili kakšno napako manj, nam zmaga pred takšnimi navijači ne bi smela uiti,« je ostal previden Matić, ki pa velikega olajšanja ob velikem uspehu, morda največjem, odkar je maja 2011 začel službo v mestu ob Savinji, le ni mogel skriti in je s širokim nasmeškom zapuščal dvorano, pred katero je zabava trajala še dolgo v noč.