Celjani ugasnili v drugem polčasu

Po domačem porazu z Montpellierom konec upanja celjskih rokometašev na nastop v osmini finala lige prvakov.

Objavljeno
07. december 2014 00.22
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Kot že nekajkrat prej so rokometaši Celja Pivovarne Laško premagali sami sebe. V nabito polnem Zlatorogu so imeli ob polčasu štiri gole naskoka, navijače na nogah in igro v svojih rokah, a v nadaljevanju so nerazumljivo popustili in nizali neumne napake. Po petem porazu, tretjem v svoji dvorani, so izgubili vse možnosti za nastop v osmini finala.

Nepopisna gneča pred dvorano Zlatorog je že dobro uro pred »tekmo leta«, kot so jo poimenovali v celjskem taboru, napovedala sijajno vzdušje, ki je spomnilo na zlate čase slovenskega rokometa, ko so se pivovarji pred desetletjem ob odprtju Zlatoroga povzpeli na krov Evrope. Breme rezultatskega pritiska je terjalo davek v mladi celjski ekipi. Še dobro, da je bil razigran hit evropske sezone Miha Zarabec, ki ga je s tribune spodbujala skupina mladih sokrajanov iz Trebnjega, saj po njegovi zaslugi zaostanek po desetih minutah ni bil prehud (3:5).

Ko so se 18-kratni slovenski prvaki otresli treme, pa je steklo. Vid Poteko je s črte zadel za prvo domače vodstvo (7:6), Zarabec je z naslednjim golom gostujočega trenerja Patrica Canayerja prisilil zahtevati premor. Toda njegovi rokometaši, med katerimi so bili od začetka aktivni tudi štirje Slovenci, niso ujeli pravega ritma in Blaž Blagotinšek je povišal na 9:6. Ko je Urban Lesjak ubranil 7-metrovko hladnokrvnemu strelcu Draganu Gajiću, je zadišalo po lepem vodstvu ob polčasu, kar so začutili tudi navijači in zadnjih pet minut spremljali na nogah. To je dalo dodatni zagon srčnim celjskim fantom, ki so si z goloma Vida Poteka in Tilna Kodrina priigrali najvišje vodstvo (13:9).

Škoda, da je hrvaški veteran Venio Losert ubranil odprt strel Poteku, sicer bi Celjani že pred odmorom storili ogromen korak k nujni zmagi. Še vedno pa je bilo vodstvo s štirimi goli, ki ga je s 7 metrov zagotovil Zarabec, zelo obetavno pred nadaljevanjem. Še zlasti, ker Montpellier, ki je v sredo kar za 16 golov izgubil v Parizu, ni bil najbolj pri stvari. Tako se je vsaj zdelo, preden se je začela zgodba razpletati v nasprotju s pričakovanji. Celjani so v drugem polčasu ugasnili in začeli nizati osnovnošolske napake. Ko jo je storil še edini zares razpoloženi igralec Zarabec, so Francozi zaokrožili delni izid 3:0. Za kratek čas sta jih presekali dve zaporedni izkjučitvi in Blaž Janc je z dvema goloma z desnega krila prebil led v drugem polčasu za 16:13.

Tekmeci z Mediterana so v času, ko je celjski napad organiziral David Razgor, spet nekako ujeli stik in se približali na 18:19. Vrnitev Zarabca je prinesla takojšnji učinek in hitronogi as je dosegel že sedmi gol, toda takrat je bila celjska igra že precej brezidejna. Trener Branko Tamše tudi z dvema minutama odmora v kratkem času ni mogel krivulje zasukati navzgor. Ni imel več razpoloženega igralca, zlasti junak zmag proti Rhein-Neckarju in Mariboru David Miklavčič je bil daleč pod svojo ravnjo in tudi njegova rezerva Šime Ivić ni bil pri strelu. Na drugi strani sta se začela dvigovati Dragan Gajić in Vid Kavtičnik ter 13 minut pred koncem tekmo spet postavila na izhodišče, francoski reprezentant Michael Guigou pa je zadel za zasuk (22:21).

Medtem ko je Kavtičnik dobro ustavljal Zarabca, je bilo bolj ali manj jasno, da to ne bo nov celjski večer. Obramba je bila še kolikor toliko dobra, četudi ni bilo razpoloženega vratarja, napad pa iz minute v minuto bolj jalov. Ko je Luka Žvižej šest minut pred koncem pri 23:25 zastreljal še enega v seriji »čistih zicerjev«, so bile možnosti za zmago že zelo pičle. Tudi na silo ni šlo več, Gajić je neusmiljeno kaznoval napake tekmecev in tako so se Celjani morali sprijazniti z grenkim porazom, ki pomeni konec upanja za preboj med najboljših 16 ekip. Februarja se bodo proti Čehovskim medvedom in Veszpremu dostojno poslovili od evropske sezone, v kateri bi lahko kljub izkemno težki skupini iztržili tudi kaj več.