Celjani v Zlatorogu do 19. državnega naslova

Rokometaši Celja so na tretji tekmi finala DP v dvorani Zlatorog premagali Gorenje s 33:30 in 19. postali prvaki.

Objavljeno
28. maj 2015 16.18
Posodobljeno
28. maj 2015 18.45
ROKOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Celje - Rokometaše Celja Pivovarne Laško so si v dvorani Zlatorog priborili 19. naslov državnih prvakov, potem ko so bili na tretji tekmi finala boljši od Gorenja s 33:30.

Celjski rokometaši so bili v tej sezoni brez konkurence, saj v prvenstvu niso doživeli niti enega poraza, sezono pa so končali z dvojno krono, naslovom državnega in pokalnega prvaka.

Celjani so tretjo tekmo finala začeli z izjemno učinkovito igro in iz prvih trinajstih poskusov iz igre dosegli kar 12 golov, rezultat tega pa je bilo vodstvo s 14:9. Velenjčani so bili v prvih tridsetih minutah v podrejeni vlogi in so na odmor odšli z zaostankom petih golov (13:18).

Začetek drugega polčasa je prinesel slabšo igro Celjanov, ki so za prvi gol potrebovali več kot šest minut, Velenjčani pa so v tem času zadeli trikrat in njihovo prednost zmanjšali le na dva gola (16:18). Domačini so nato ujeli ritem in 18 minut pred koncem vodili za šest golov (25:19). Borbeni Velenjčani so v predzadnji minuti zaostanek ponovno zmanjšali le na dva gola (28:30), a jim je za preobrat zmanjkalo časa.

Pri Celju sta bila najboljša strelca Miha Zarabec z osmimi goli in Ivan Slišković s sedmimi goli, pri Gorenju pa Staš Skube in Mario Šoštarič s po šestimi goli.

PRVI POLČAS

Tretja finalna tekma se je začela po željah domačih navijačev. Njihovi ljubljenci so si v peti minuti prvič priborili dva gola prednosti (4:2), v sedmi pa so povedli za tri (6:3), predvsem po zaslugi razpoloženega Mihe Zarabca (3 goli).

Velenjski rokometaši so se hitro znašli v težavah, saj so njihovi nasprotniki zadeli prvih šest poskusov iz igre in po desetih minutah vodili že za štiri (8:4), zato je trener Gorenja Gregor Cvijič vzel minuto odmora.

Po tej je razmerje moči ostalo nespremenjeno. Celjani so imeli pri vodstvu z 9:5 sicer kar dva igralca več na parketu, vendar pa so se Velenjčani v tej situaciji odlično znašli. Vratar Benjamin Burić je ustavil sedemmetrovko Ivana Sliškovića, na drugi strani pa je zadel Michal Szyba.

Gorenju ti potezi nista pretirano pomagali, saj so Celjani ob koncu prvega polčasa »pritisnili na plin«. V 22. minuti je njihova prednost znašala pet golov (15:10), tri minute kasneje pa je Zarabec s svojim šestim golom povišal na +6 (16:10).

Prvi polčas se je končal z visokim vodstvom Celja z 18:13.

DRUGI POLČAS

Domači rokometaši so po glavnem odmoru prikazali slabo igro in do 36. minute niso dosegli niti enega gola, na drugi strani pa so bili gostje uspešni trikrat in se približali le na dva gola (16:18).

Celjani so se nato prebudili in bili iz minute v minuto dlje od Velenjčanov. Tako je v 43. minuti na semaforju kazalo 22:17, v 46. minuti pa že 25:19. Gostitelji so v nadaljevanju držali nasprotnike na varni razdalji in na vsak njihov gol odgovorili z uspešno zaključenim napadom. Med dvobojem so si privoščili tudi številne atraktivne poteze, med katere sodi tudi gol Blaža Janca iz t. i. cepelina, podajalec je bil Luka Žvižej (29:24).

Gorenje je grozilo vse do konca in se ob dvominutni kazni Blaža Blagotinška približalo le na dva gola (28:30), a jim je za preobrat zmanjkalo časa. Končni izid tekme je bil 33:30.

Finale državnega prvenstva

Celje Pivovarna Laško - Gorenje Velenje 33:30 (18:13) /3:0/