Celjani z zmago proslavili 25. naslov, poraz Velenjčanov

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se od sezone 2021/22, ki jim je prinesla že 25. državno krono, poslovili z zmago nad Svišem Ivančno Gorico (34:26).
Fotografija: Alem Toskić (na fotografiji) je z varovanci državno krono potrdil z visoko zmago v domači dvorani.
Odpri galerijo
Alem Toskić (na fotografiji) je z varovanci državno krono potrdil z visoko zmago v domači dvorani.

Celjani so na paradi prvakov, kot so v knežjem mestu poimenovali petkov dogodek, po pričakovanju na kolena položili tekmece iz Ivančne Gorice in ligo NLB končali na prvem mestu s štirimi točkami prednosti pred drugouvrščenimi Trebanjci. Celjski rokometaši so v tej sezoni osvojili že 25. naslov državnih prvakov, od slovenske osamosvojitve pa so le šestkrat ostali brez laskave lovorike. Štirikrat so se naslova veselili Velenjčani v sezonah 2008/09, 2011/12, 2012/13 in 2020/21, po enkrat pa Prulčani v sezoni 2001/02 in Koprčani v sezoni 2010/11.

Izbranci srbskega strokovnjaka na celjski klopi Alema Toskića so tekmo začeli rezervirano, po zaostanku s 4:8 pa so dvignili raven svoje igre in hitro izenačili na 8:8, na veliki odmor pa odšli s prednostjo 16:15. V drugem polčasu so malce bolj odločno pohodili »stopalko za plin« in razveselili 1200 gledalcev. V 49. minuti so povedli z 29:22 in jasno je bilo, da bo zmaga ostala v Celju. Zasedba iz Zlatoroga je v tej sezoni dosegla 24 zmag in neodločen izid, izgubila je le v Trebnjem.

V ekipi pivovarjev je bil najučinkovitejši Tim Cokan z 11 goli, vratar Gal Gaberšek pa je zbral 12 obramb. V dolenjski je Simon Vidmar dosegel šest zadetkov, vratar Jernej Mlakar pa je zaustavil 14 strelov.

Trimo še drugič zapored podprvak, Velenjčani tokrat sklonjenih glav iz Slovenj Gradca

Trebanjci so drugo zaporedno sezono končali na drugem mestu v ligi NLB. V minuli sezoni so elitno ligaško tekmovanje na domači sceni končali za Velenjčani, v tej sezoni pa za Celjani. Izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana so imeli od prve do zadnje minute nadzor v škofjeloški dvorani Poden. Že v prvem polčasu so si priigrali lepo prednost sedmih golov (15:8), lepega kapitala pa v nadaljevanju niso zapravili (30:27). V dolenjski ekipi sta bila najučinkovitejša Gašper Horvat s šestimi in Miodrag Čorsović s petimi goli, v gorenjski pa Urban Pipp z desetimi in Darko Cingesar s sedmimi zadetki.

Velenjčani so zavoljo spodrsljajev v prvem delu sezone osvojili končno tretje mesto v ligi NLB, kljub temu pa nimajo razlogov za nezadovoljstvo. V tej sezoni so osvojili pokalno lovoriko, globoke sledi pa so pustili tudi na mednarodni ravni in se v evropski ligi prebili v četrtfinale, kjer so bili od njih boljši tekmeci iz portugalske Benfice. Izbranci primorskega strokovnjaka Zorana Jovičića so na svoji zadnji tekmi v ligi NLB izgubili v vselej vročem Slovenj Gradcu (27:28), kjer so tudi osvojili pokalni naslov, Korošci pa so se po zmagi prebili na peto mesto v 14-članskem elitnem domačem ligaškem tekmovanju.

V Slovenj Gradcu se je od prve do zadnje minute odvijal izenačen in enakovreden boj, na koncu pa je smetano pobrala domača zasedba. Mož odločitve in strelec zmagovitega gola je bil Vid Levc, z osmimi zadetki tudi najbolj učinkovit igralec domače zasedbe. Pri Velenjčanih je zadetek več dosegel Domen Tajnik.

Zmag so se v zadnjem kolu veselili še rokometaši Slovana, z 32:31 so v Ljubljani ugnali Šmartno, v prestolnici pa je zmago slavila tudi Ljubljana, ki je bila s 35:30 boljša od Dobove, medtem ko je Ribnica s 34:27 ugnala Maribor. Na dvoboju Jeruzalem Ormoža in Kopra je bil izid izenačen tako ob polčasu (16:16) kot ob koncu dvoboja (29:29). 

V nižji rang tekmovanja 1. B SRL se poleg rokometašev Ljubljane seli tudi ekipa Šmartnega, njuni mesti pa bodo v sezoni 2022/23 zapolnili igralci Krškega in novomeške Krke.

Preberite še:

Komentarji: