Celje med smetano, Gorenje grdi raček

Liga prvakov: v elitnem tekmovanju bosta igrala samo slovenska prvaka.

Objavljeno
21. junij 2015 20.21
Liga prvakov, CPL - Vardar. Celjski navijači. Celje, 27. september 2014.
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Ljubljana – Medtem ko je ljudem v Celju Pivovarni Laško odleglo, ko je iz Krakowa prišla potrditev, da bodo njihovi rokometaši igrali med elitno šestnajsterico lige prvakov, so v Velenju z Dunaja dobili novo zaušnico. Izvršni komite EHF Gorenja ni uvrstil niti v kvalifikacije za t. i. spodnji dom in bo zadoščenje spet iskalo v pokalu EHF.

Celjanom je v času, ko je njihova nadaljnja usoda nejasna zavoljo spremembe lastništva v Pivovarni Laško, povabilo v »top 16« prišlo še kako prav, spektakli v Zlatorogu so zajamčeni, jeseni in spomladi bo v hramu slovenskega rokometa gostovalo vsaj sedem uglednih ekip. V t. i. zgornjem domu bosta namreč po dve skupini (A in B) s po osmimi klubi, kar ducat se jih bo uvrstilo v osmino finala.

Žreb bo v petek zvečer, poleg Celja pa so bili med izbrance sprejeti še branilec naslova Barcelona, Kiel, Rhein-Neckar, Flensburg, PSG, Montpellier, Veszprem, Szeged, Zagreb, Vardar, Kielce, Wisla, København ter švedski Kristianstad in turški Bešiktaš. Vsaj slednja sta sporna, saj njuni rezultati ne upravičujejo povabila. Toda sporni kriteriji, ki jih je vsilil marketinški oddelek EHF so prevladali nad športnimi. Tako so zunaj ostali Nantes, Magdeburg in tudi Gorenje, ki bi si po kakovosti gotovo zaslužili vsaj igranje v spodnjem domu LP (skupini C in D). Čeprav je bilo rečeno, da bodo trije kvalifikacijski turnirji s po štirimi ekipami, bodo izvedli samo enega, na katerem se bodo septembra za edino prosto mesto potegovali Elverum (Nor), Alpla Hard (Avt), Limburg (Niz) in Borac iz Banjaluke ter se skušali pridružiti enajsterici neposredno sprejetih: Schaffhausen, Tatran, Meškov, Čehovski medvedi, La Rioja, Vojvodina, Zaporožje, Porto, Baia Mare, Metalurg in Skjern. Potegovali se bodo za preostali dve mesti v osmini finala. Velenjčani, slovenski podprvaki, bi večino od omenjenih ekip na igrišču premagali, toda športni vidik ni več najpomembnejši. Šefi na Dunaju so ocenili, da ima Gorenje preskromno dvorano, preslab obisk, premajhen tržni potencial in podobno. Velenjčanom ni mogel pomagati in jih vsaj v kvalifikacije potisniti niti Polde Kalin, predsednik tekmovalne komisije EHF. »Ose« bodo tako jeseni spet brez evropskih nastopov, saj se bo skupinski del pokala EHF začel šele februarja. Bodo pa zato spomladi skušale ponoviti veliki uspeh in znova nastopiti na sklepnem turnirju po moči drugega tekmovanja.

»To je še dokaz več, da je rokomet drugotnega pomena in da pravila narekuje trženje EHF in nič drugega. Mi smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da bi v letošnji sezoni ligo prvakov gledali tudi v Rdeči dvorani, žal pa se ni izšlo po načrtih,« direktor Tomaž Juršič ni skrival razočaranja nad odločitvijo. Medtem ko so nosovi v Šaleški dolini dolgi, pa že z nestrpnostjo petkov žreb čakajo v Celju, kjer si od LP končno obetajo tudi finančno korist.

»Seveda smo veseli, odločitev smo sicer pričakovali in veliko naredili v tej smeri, a nam je vseeno odleglo, ko smo dobili potrditev. Lahko rečem, da smo ponosni, da smo se znašli med smetano. Tudi finančna pogača se bo odslej delila drugače in več denarja bo šlo klubom. Da ne govorimo o tem, da bomo gostili vsaj sedem tekem, kar je v preteklosti pomenilo, da bi morali priti do polfinala. Od prodaje vstopnic si obetamo pomemben priliv,« si roke mane direktor Gregor Planteu, ki ob tem poudarja, da Celje ne bo šlo odločneje na trg igralcev: »Najprej moramo stabilizirati klub. Menim, da imamo vsaj enakovredno ekipo kot lani, njeno jedro je obogateno z izkušnjami iz pretekle sezone. Gotovo bomo spet konkurenčni,« je dejal Planteu in razložil, da še vedno potekajo pogovori z ligo SEHA, bolj kot takojšnji vstop pa je verjeten s sezono 2016/17: »O tem bi več vedel povedati predsednik Bojan Cizej, jaz vem samo, da sta še vedno odprti obe varianti.«


Pri ženski različici lige prvakinj ni bilo dvomov, kljub finančnim težavam je bil slovenski prvak Krim Mercator sprejet neposredno.