Celje odločno koraka k finalnemu turnirju

Liga SEHA: Slovenski derbi pripadel prvakom, ki že več kot štiri leta ne poznajo poraza proti Gorenju.

Objavljeno
11. december 2017 07.00
Posodobljeno
11. december 2017 07.00
Celje Pivovarna Laško - Gorenje Velenje 31:27 (16:12)
Dvorana Zlatorog, gledalcev 1500, sodnika: Backović in Palačković (oba Slovenija).
Celje Pivovarna Laško: Lesjak 1, Panjtar, Vujović 1, Jurečič, Malus 6, Razgor 3 (3), Suholežnik, Marguč 2, Grošelj 3, Kodrin 3, Makuc, Anić 1, Dušebajev 1, Mačkovšek 4, Mlakar, Bečiri 6.
Gorenje Velenje: Ferlin, Zaponšek, Cehte 2, Medved, Haseljić, Ovniček, Grebenc 1, Toskić 6, Potočnik 3, Golčar, Markotić 2, Verdinek 4, Kleč 2, Tajnik, Brumen 6 (1), Pejović 1.
Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 1 (0), Gorenje Velenje 1 (1).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 10, Gorenje Velenje 12 minut.
Rdeči karton: Cehte (51.)

Celje – Po drugem derbiju v ligi SEHA je Celje Pivovarna Laško edini slovenski kandidat za nastop na sklepnem turnirju, ki bi ga rado gostilo. Gorenje ni imelo možnosti za presenečenje v Zlatorogu, po neslavnem slovesu od lige prvakov mu iz rok uhaja še drugo tekmovanje. Celjska zmaga je bila celo ena lažjih v zadnjem času.

Celje ostaja neporaženo proti Gorenju že več kot štiri leta, natančneje 1468 dni, odkar so 4. decembra »ose« Ivana Vajdla premagale »pivovarje« takoj zatem odstavljenega Vladana Matića. Njegov naslednik Branko Tamše ni izgubil slovenskega derbija od 3. marca 2013. Željko Babić doživlja usodo predhodnikov Vajdla, Cvijića, Šibile in Plaskana in bo težko premagal urok. »Velenjski igralci imajo do Celja preveliko spoštovanje. Dokler igralci ne bodo verjeli, da ga lahko premagajo, ga tudi ne bodo. Igrati smo začeli šele v trenutku, ko smo že izgubili tekmo. Vse to govori o strahu,« razočaranja ni skrival Hrvat.

Jasno je že, da bo imelo Celje tudi v končnici 1. SRL prednost, saj bo gostilo zadnjo in morda odločilno tekmo, čeprav se zdi, da Gorenje ne premore niti kakovosti niti samozavesti, da bi končalo celjsko vladavino. Jaka Malus je na najboljši način odgovoril selektorju Veselinu Vujoviću, ker ga ni uvrstil niti na širši seznam kandidatov za EP na Hrvaškem, s tretjim golom je poskrbel za prvo vodstvo z dvema goloma razlike (7:5). Bivši celjski krožni napadalec Alem Toskić in Robert Markotić sta prinesla novo izenačenje in kdo bi vedel, zakaj se je Babić v trenutku, ko so bili njegovi fantje v naletu in imeli napad za izenačenje, odločil prekiniti ritem tekme z minuto odmora. Tamšetovi napotki so bili bolj učinkoviti. Zatem se je namreč izkazal še en pozabljeni celjski reprezentant Tilen Kodrin in znova poskrbel za domače vodstvo, kapetan David Razgor pa je s sedmih metrov obnovil najvišjo prednost (11:9), potem ko je Urban Lesjak šele v 18. minuti vpisal prvo obrambo. Zadetka Španca Daniela Dušebajeva in Gala Marguča sta prinesla nov delni izid 4:0 in Marguč je po drugi obrambi Lesjaka ter odlični podaji Igorja Anića poskrbel za velikih plus pet (16:11).

Drugi polčas ni prinesel razburjenja, krivdo gre pripisati Gorenju, pri katerem sta zgolj Toskić in otrok celjske šole Matic Verdinek kazala uporniški duh. Toda bilo je premalo. Babiću je tveganje z igro brez vratarja prinesla veliko škode in prav nič koristi. Nova domača serija 4:0 je že v 45. minuti prinesla neulovljivih 27:19. V domačih vratih se je ogrel Lesjak, pohvale gredo tudi Kristianu Bećiriju in še bolj Borutu Mačkovšku, ki je ob pravem času pokazal reprezentančno predstavo tudi v napadu.

Dokončno je bilo znano, da bo Celje vpisalo tri točke, ko je pet minut pred koncem pri 29:24 Lesjak ubranil »zicer« pred tem nezgrešljivemu Verdinku, Malus pa je s šestim golom odpihnil vse dvome. Če nič drugega, so Velenjčani ob koncu vsaj pokazali nekaj volje in tekma ni postala dolgočasna.

Zmaga Celja pa v nobenem trenutku ni bila zares ogrožena. Niz neporaženosti proti Gorenju se je podaljšal na 22 tekem. » »Če je trener Gorenja rekel, da so začeli igrati šele 12 minut pred koncem, lahko jaz povem, da smo mi takrat nehali igrati in to me moti. To se nam ne sme ponavljati,« je dejal Tamše, ki je bil na splošno zadovoljen: »Imeli smo veliko težav. Malus je odigral skoraj vso tekmo tako v obrambi kot v napadu, zato kapa dol. Tudi ostalim igralcem, videli smo Mačkovška v napadu, Lesjaka v vratih in vse ostale na visoki ravni.«