Celje v Mariboru osvojilo jubilejni 20. naslov pokalnih prvakov

Rokometaši Celja so v finalu prepričljivo, s 36:28 premagali Maribor in se veselili že 20. naslova pokalnih prvakov Slovenije.

Objavljeno
16. april 2017 20.12
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Maribor - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so letošnji zmagovalci zaključnega turnirja za pokal Slovenije v Mariboru, potem ko so na današnji finalni tekmi premagali mariborski Branik s 36:28.

Celjski rokometaši so pod streho spravili prvo letošnjo lovoriko. Na velikonočno nedeljo so na finalni tekmi za pokal Slovenije na kolena položili Mariborčane in dosegli že 20. zmago v tem tekmovanju. Po številu pokalnih zmagoslavij so absolutni rekorderji, od osamosvojitve naprej so trikrat slavili Koprčani, po enkrat pa rokometaši iz Velenja, Hrpelj in ljubljanskih Prul. Na današnji tekmi za tretje mesto je velenjsko Gorenje po dveh podaljških ugnalo Riko Ribnico s 37:35 (31:31, 28:28, 16:16).

Branilci prvega mesta v pokalnem tekmovanju iz Celja so na najboljši možni način odprli tekmo. Po pičlih treh minutah igre so si priigrali tri gole prednosti (5:2) in domačega stratega Sebastjana Soviča prisilili, da je zahteval minuto odmora. A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Celjani so že dosegli pravo "delovno temperaturo" in mleli svoje tekmece, po njihovem vodstvu z 11:5 pa je mariborska klop po vsega enajstih minutah igre znova vzela enominutni predah.

Po drugem posvetu celjska prevlada ni bila več tako izrazita, predvsem so gostitelji malce »upočasnili« Blaža Janca, Miho Zarabca ter njune soigralce in jim z neustrašno igro vseskozi grozili. Najbolj so jim zadihali za ovratnik v 29. minuti, ko so se jim približali na vsega dva gola zaostanka (14:16), na velik odmor pa so odšli primanjkljajem štirih golov (14:18).

V drugi polovici tekme so bile vse niti v rokah izbrancev Branka Tamšeta. Ti so od prve do zadnje minute imeli nadzor nad Mariborčani, ki so se resda trudili po svojih najboljših močeh, a kakovostna razlika je bila odločno na strani Celjanov. V 46. minuti so si prvič priigrali sedem golov prednosti, lepo zalogo so zanesljivo zadržali do konca dvoboja in prav na koncu dosegli svoje najvišje vodstvo na tekmi.

»Imeli smo veliko željo, da osvojimo pokalni turnir, hkrati pa smo se zavedali moči naših tekmecev. Na mariborski turnir smo se temeljito pripravili in ga tudi zasluženo osvojili, v dveh dneh smo pokazali največ od vseh štirih ekip,« je po finalu novinarjem razlagal Branko Tamše.

Blaž Janc je pred odhodom v tujino s Celjem osvojil še eno lovoriko. »Levji delež na poti do končnega zmagoslavja smo opravili na sobotni polfinalni tekmi proti Velenjčanom, vse skupaj pa nadgradili na nedeljski finalni tekmi proti Mariborčanom. Vsi smo izjemno veseli, v Maribor smo prišli po končno zmago in jo tudi dosegli.«

V celjski ekipi je bil strelsko najbolj razpoložen Blaž Janc z desetimi goli, medtem ko jih je Luka Žvižej prispeval sedem. V mariborski ekipi je Aleksander Špende dosegel sedem zadetkov. Najboljši igralec zaključnega turnirja je Žvižej (Celje), najboljši vratar Gregor Čudič (Maribor), najboljši strelec pa Janc (Celje) s 17 goli.

Celje Pivovarna Laško - Maribor 36:28 (18:14)

Dvorana Tabor, gledalcev 1250, sodnika: Sok (Ormož) in Leskovec (Kranj).
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić, Malus, Babarskas 1, Janc 10, Razgor, Suholežnik, Marguč 3 (2), Grošelj 1, Poteko 3, Zarabec 5, Kodrin, Mačkovšek 4, Mlakar 1, Žvižej 7 (2), Bečiri 1.
Maribor Branik: Čudič, Leben, Kapular 3, Rožman, Bogadi 1, Sok 4 (2), Tomič, Hrastnik 2, Velkavrh, Fižuleto 2, Špende 7, Verdinek 4, Stopar 1, Čagalj, Štumpfl, Kete 4.
Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 5 (4), Maribor Branik 2 (2).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 6, Maribor Branik 8 minut.
Rdeči karton: /.

Gorenje preko Ribnice do tretjega mesta

Rokometaši velenjskega Gorenja so na zaključnem turnirju za pokal Slovenije v Mariboru osvojili tretje mesto, potem ko so po dveh podaljških premagali Riko Ribnico s 37:35. Finalna tekma Celje Pivovarna Laško - Maribor Branik se je začela ob 18. uri.

Mali finale osmoljencev sobotnih polfinalnih obračunov se je končal z zmago velenjskih rokometašev, ki so po maratonskem boju z dvema podaljškoma na kolena spravili tekmece iz dežele suhe robe. Velenjčani in Ribničani so prikazali zelo povprečno predstavo, po igri številnih nihanj pa so bili po več kor dve uri dolgem dvoboju srečnejši rokometaši iz Šaleške doline.

Izbranci velenjskega trenerja Boruta Plaskana so bolje pričeli tekmo in si po desetih minutah priigrali tri gole prednosti (7:4), a so jih Ribničani štiri minute kasneje ujeli in izenačili na 7:7, v 20. minuti pa jim celo ušli na dva gola (10:12). A nato je na mariborskem parketu znova nastopilo obdobje velenjskih rokometašev, z delnim izidom 4:0 so v 25. minuti znova povedli za dva gola (14:12), tekmeca pa sta se na velik odmor podala z neodločenim izidom (16:16).

V raztresenem drugem polčasu je sprva bolje kazalo varovancem Roberta Beguša, ki so v 43. minuti vodili za dva gola (22:20), a velenjski rokometaši si jih hitro ujeli in šest minut kasneje povedli s 24:22. V končnici rednega dela so majhno prednost hitro zapravili, v razburljivi končnici pa si nobena ekipa ni priigrala odločilne prednosti po rednem delu.

V prvem desetminutnem podaljšku se je zmaga najprej nasmihala Ribničanom, ki so z dvema goloma Jana Grebenca povedli s 30:28, a so Velenjčani nevtralizirali zaostanek in imeli minuto pred koncem celo prednost enega gola, a je Blaž Nosan izenačil na 31:31. V drugem podaljšku so imeli Velenjčani v svojih vrstah dva posebej razpoložena igralca: na vratih Klemna Ferlina, v napadu pa Matjaža Brumna, prav ta dva igralca sta na koncu tehtnico nagnila na njihovo stran. Prvi je dosegel devet golov, drugi pa je zbral 15 obramb.

Gorenje Velenje - Riko Ribnica 37:35 (31:31, 28:28, 16:16) 

Dvorana Tabor, gledalcev 150, sodnika: Kavalar (Celje) in Lah (Ormož).
Gorenje Velenje: Baznik, Ferlin, Zaponšek, Cehte 1, Medved 4, Haseljić, Ovniček 4, Stojnić, Toskić 2, Mitrović 3, Potočnik 6, Golčar 6, Kleč, Gams 2, Nosan, Brumen 9 (2).
Riko Ribnica: Klarič, Perovšek, Leban 4 (1), Fink 2, Grebenc 6, Knavs 1, Henigman, Skušek 1 (1), Pucelj 2, Pahulje, Nosan 7, Kovačič 5, Kljun, Setnikar 5 (3), Kulenović 2, Košmrlj.
Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 2 (2), Riko Ribnica 6 (5).
Izključitve: Gorenje Velenje 12, Riko Ribnica 14 minut.
Rdeča kartona: Henigman (52.), Pucelj (70.).