Celjska pot med elito vodi prek clasica v vroči Areni

Rokomet: V Zagrebu nocoj (19) popravni izpit. Zmaga že jamči osmino finala; remi ali poraz za gol še sprejemljiva.

Objavljeno
08. marec 2017 22.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Leta 2000 je Celje osvojilo edino točko v Zagrebu in Slovenija je prvič nastopila na OI. Leta 2004 je Celje osvojilo naslov evropskega prvaka in Slovenija je bila srebrna na EP. Se bosta tudi v letu 2017, ko je Slovenija osvojila bron na SP, sestavila uspeha reprezentance in največjega kluba? To bo razkril derbi zadnjega kola lige prvakov v Zagrebu. Tekma leta se bo danes začela ob 19. uri.

Po 13 kolih se za 6. mesto v skupini B ter zadnjo vstopnico v izločilnih bojih potegujejo Celje (9 točk), Kristianstad (8) in Zagreb (7). Že julija lani se je ob žrebu, ko je bil znan razpored tekem, zdelo neizogibno, da bo zadnja tekma med Zagrebom in Celjem Pivovarno Laško pomenila prekretnico med uspehom in neuspehom za oba prvaka sosednjih držav. Oboji so si sicer obetali, da si bodo že prej zagotovili nastop v osmini finala, vendar so imeli v jesenskem delu preveč težav in osvojili premalo točk.

Celjani so dobili prvo tekmo proti Zagrebčanom in v tem je njihova prednost pred revanšo v zagrebški Areni, kjer se nocoj obeta rekordni obisk navijačev iz Slovenije. Že 27. februarja lani, ko so se prav v glavnem hrvaškem mestu končale celjske sanje po porazu s 23:24, se je s posebnim vlakom ob 70-letnici kluba pripeljalo več sto ljudi, tokrat naj bi bila podpora gostom še glasnejša!

Seveda na veter v hrbet s tribun še bolj računajo Zagrebčani, ki potrebujejo zmago, višjo od 30:28, kolikor je bil rezultat v Celju. Tudi če jim bo uspelo, bodo odvisni od razpleta nedeljske tekme v Skopju, kjer bo gostoval Kristianstad, ki bi mu zmaga prinesla napredovanje. »Ne zanimajo nas mogoči razpleti, razmišljamo samo o tem, kako premagati sijajno ekipo Celja. V sezoni smo se trikrat pomerili (Celje je zmagalo v LP, Zagreb dvakrat v ligi SEHA, op. p.) in zato velikih neznank ni. Glavna celjska naveza je Zarabec-Janc, v zadnjem času se jima je pridružil še Borut Mačkovšek. Ne verjamem, da bo moj kolega Branko Tamše dosti eksperimentiral. Menim, da smo tudi mi v dobri formi. Te tekme pa ne bo dobil boljši, ampak bolj zanesljiv in odločen tekmec. Uspelo nam bo samo, če si bomo zmago želeli bolj od Celjanov,« je »voljni moment« izpostavil trener Zagreba Silvio Ivandija, nekoč član Celja.

Da se pri Celju vse vrti okrog Zarabca, ni skrivnost. Če je soditi po njegovi formi, se Celju res obeta prva zmaga v Zagrebu doslej. Ta bi hkrati pomenila, da bi se slovenski prvaki po treh letih znova prebili med najboljše v Evropi. Zarabec, izbran v idealno sedmerko prejšnjega kola, v katerem je v Zlatorogu padel Rhein-Neckar, je že vso sezono nekako med vrsticami nakazoval, da si želi v Zagrebu poravnati račune. »Prišel je dan D, sezona je razburljiva, ampak zdaj je vseeno, kaj je bilo. Šele ta tekma bo pokazala, ali smo iz pravega testa ali ne. Vemo, kdo je Zagreb, še bolj, kdo smo mi. Če bomo pokazali podobno igro kot proti Nemcem, se nimamo česa bati. Vsi vemo, kako se je končalo lani in zato se bomo še bolj želeli izogniti takratnim občutkom,« se drugačnega razpleta nadeja Zarabec, ki se boji, da bodo na izid vplivali tudi dejavniki, na katere nima vpliva: »Zato moramo biti boljši za pet ali šest golov, če želimo zmagati za enega.«

Če sta imeli lani obe ekipi pred t. i. balkanskim »clasicom« možnost za napredovanje, vendar je Luka Žvižej zapravil strel za izenačenje, pa se bo po današnji tekmi gotovo veselil samo eden, drugi pa razočarano sklenil evropsko sezono. »Imamo dobro osnovo in v Zagreb gremo brez strahu s polno paro,« pravi kapetan Žvižej, ki prav tako kaže odlično formo; bil je tudi mož odločitve proti Kielcam. Za člansko ekipo Celja je debitiral prav v Zagrebu leta 2000, ko se je na incidentni tekmi končalo z 22:22. Ponovitev izida bi bila po okusu Celja, ki si lahko privošči tudi remi ali poraz za gol, če se le ne bi potem v Skopju zgodil šok z zmago Švedov. »Igrati v Zagrebu ni več tak 'bavbav', kot je bilo pred 15 ali 20 leti v ledeni dvorani. Na igrišču 20 x 40 še nihče ni umrl. Pripravljeni moramo biti na vse, osredotočeni pa samo nase in naš cilj« je odločen Žvižej, ki si obeta, da bo on na koncu tisti, ki bo v Areni »postrelil« soigralce med rajanjem v krogu ...