Cilj ogrožen, v petek z Leipzigom na nož

Krimu Mercatorju si na Dunaju še ni uspelo zagotoviti napredovanja v drugi del lige prvakinj.

Objavljeno
17. november 2014 13.51
Rokomet
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Dunaj – Slabo tekmo so na Dunaju odigrale rokometašice Krima Mercatorja v 5. kolu lige prvakinj. Po porazu proti Hypu je tudi njihovo napredovanje v drugi del ogroženo. V petek bodo morale v Stožicah premagati Leipizig, drugače bo njihova usoda odvisna od nedeljske tekme med Dinamom in Hypom. Slednji je razkril mnoge hibe v ekipi Ljubljančank.

Krimovke so v 1. kolu Hypo doma premagale za 12 golov in so bile zato v derbiju z osemkratnim evropskim prvakom favoritinje. V prvem polčasu je nekako še šlo. Gostje so bile večinoma v prednosti, po 5:5 so ušle za dva gola, po golu kapetanke Tamare Mavsar iz 7-metrovke pa celo za tri (9:6). Malo pred odmorom je bilo 14:12, serijske avstrijske prvakinje pa so tik pred zvokom sirene zaostanek zmanjšale na minimum.

Drugi polčas je zaznamovala nekdanja Krimova rokometašica Gorica Ačimović in svojo ekipo popeljala v vodstvo s tremi zadetki. Ljubljančanke so se večkrat približale na gol zaostanka, a zasuka niso zmogle uprizoriti. Ačimovićeva je bila zanje nerešljiva uganka in se je izkazala z 11 goli. Najboljša pri slovenskih prvakinjah je bila Mirjeta Bajramoska, vendar ni imela pomoči soigralk.

Krimu tako ni uspelo potrditi napredovanja v 2. del, ki se bo začel konec januarja in v katerem se bo 12 ekip v dveh skupinah merilo za osem vstopnic v osmini finala. V petek bo v Stožicah sila pomembna tekma proti Leipzigu. Krimu zmaga ne bi prinesla samo preboja v drugi del, temveč tudi pomembni dve točki, ki bi jih prenesle naprej. Skupaj s točkama, ki so ju osvojile na gostovanju v Rusiji, bi jih imele štiri in bi ostale resne kandidatke za nastop v četrtfinalu. Toliko bolj, ker se jim bo po decembrskem EP na Hrvaškem in Madžarskem pridružila tudi Allison Pineau. Če bi bile nemške podprvakinje, ki so Krim doma prepričljivo premagače, spet pretrd oreh, pa bodo slovenske predstavnice upale, da Hypo ne bo zmagal v Rusiji, sicer bo njihova evropska sezona končana.

Vsekakor bodo krimovke, ki močno nihajo v formi, morale v petek pokazati precej boljšo igro kot na Dunaju. »Pri Hypu so najprej začele zadevati zunanje igralke, ko smo postavili bolj globoko obrambo, pa so se razigrala krila. Zgodilo se je, na kar sem opozarjala pred tekmo. Hypo si je nadvse želel zmago, igral je za čast in zato bil še toliko bolj nevaren. Znova nam ni uspelo uveljaviti svojega ritma. Pred sezono sem napovedala, da bo prišlo do velikih nihanj. Še vedno pa imamo stvari kolikor toliko pod nadzorom in cilji, ki smo si jih zastavili, so še vedno dosegljivi. Toda v nadaljevanju bomo morali zmanjšati število napak,« je po grenkem porazu povedala Marta Bon, ki je že na drugi tekmi zapored pogrešala večje število razpoloženih igralk. Zdaj se bo posvetila pripravam na tekmo sezone. Z Leipzigom, ki ga je Krim v prejšnji sezoni dvakrat premagal, bo šlo za vse ali nič. Takrat bo treba v prvi vrsti zmanjšati število tehničnih napak.