Čudež v Malmöju: Slovenci pred Olimpom

Srčno moštvo rokometnega selektorja Veselina Vujovića v drugem polčasu razbilo veliko Španijo.

Objavljeno
08. april 2016 22.24
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Malmö – Enega največjih podvigov v zgodovini slovenskega kolektivnega športa so včeraj v Malmöju uprizorili rokometaši. V drugem polčasu so veliki Španiji dovolili vsega pet golov in zasukali izid po zaostanku s 14:19. Zmaga za tri gole jim na široko odpira vrata olimpijskih iger v Riu. Danes bi jim proti Švedski že nizek poraz lahko prinesel tretji vzpon na Olimp.

Še dolgo zatem, ko se je končala novinarska konferenca, so iz slovenske slačilnice v Malmö Areni odmevali kriki zmagoslavja. Toda pred tem slovenski junaki niti na igrišču niti v pogovorih s sedmo silo niso kazali znakov evforije, četudi so prvič v zgodovini na kolena spravili redne zbiralce kolajn z Iberskega polotoka. Še predobro se zavedajo, da delo ni končano, prav tako so imeli slabe izkušnje zaradi nepremišljenih izjav po zmagi proti Makedoniji na SP 2005, ki jim je pravzaprav omogočila nastop v olimpijskih kvalifikacijah.

»Hvala bogu, prišel je tudi ta trenutek, ko je padla Španija. Kar čutil sem ga. Vendar ni čas za evforijo. Zdaj je najbolj pomembna regeneracija, v enem dnevu se moramo čim bolje pripraviti za tekmo s Švedsko. Če bomo igrali mirno in enotno kot ena družina, bomo že pred tekmo z Iranom končali turnir,« se ni hotel čustvom prepustiti kapetan Uroš Zorman, ki je presedel ves prvi polčas, v katerem so Slovenci vodili do 19. minute (9:8), potem pa močno popustili in Joan Cañellas je poskrbel, da so šli Španci na odmor z lepo zalogo štiri golov.

Delni izid 8:3 v korist Špancev ni obetal nič dobrega in ko je Viran Morros po nasprotnem napadu – Slovenci niso uspešno izvedli niti enega – v 38. minuti zadel za 19:14, se je zazdelo, da se je slovenska barka začela nezadržno potapljati. Toda Zorman in njegovi borci so ohranili mirne glave, strnili obrambne vrste in z disciplinirano igro začeli vztrajno zniževati zaostanek. Enajst minut pred koncem je Darko Cingesar izenačil na 20:20 in Španci so bili v »knock-downu«. Skušali so se pobrati, toda Gorazd Škof jim ni dovolil in jih z izjemnimi obrambami držal na tleh. Dean Bombač, osmoljenec tekme z januarskega EP na Poljskem, kjer je zaradi njegove napake Španija prišla do točke, je zadel za 21:20, kmalu zatem pa s sedmih metrov za 23:20, kar je pomenilo delni izid 9:1! V zadnjih petih minutah Španci, ki so jim vidno pošle moči, niso zmogli vrnitve, zadnji gol za sijajno zmago je zabil Jure Dolenec.

Za igralca tekme je bil povsem zasluženo imenovan 38-letni Škof, ki je skupaj z veteranom Zormanom potegnil slovenski voz iz blata. »Res nam je šlo v drugem polčasu vse kot po maslu. Španci niso več znali ukaniti naše obrambe, mi pa smo bili potrpežljivi. Naš kapetan je vnesel neko novo svežino in dvignil soigralce,« je od ponosa žarel Škof, ki je osem od 11 obramb zbral v drugem polčasu.

Glavni mož pred njim je bil kajpak Matej Gaber. »V garderobi smo si ob polčasu rekli, da nimamo česa izgubiti. Enostavno smo šli na glavo in vrhunsko odigrali vsi za enega in eden za vse. Če je slučajno kak Španec prišel skozi našo obrambo, pa je bil tam naš Škof,« je zimzelenega vratarja hvalil Gaber, ki o OI še noče preveč razmišljati: »Ne smemo pozabiti, da je pred nami še ena težka tekma. Moramo se zbrati, če premagamo Švede, nam nihče ne bo mogel vzeti Ria.«

Selektor Veselin Vujović je vpisal prvo zares veliko zmago na slovenski klopi. Po tekmi je bil videti precej izčrpan in čustveno izpraznjen. Četudi je bil v zadnjih tednih močno obremenjen kot trener Zagreba, je v tekmo vložil ogromno energije in vse je storil prav. Z rotacijami – nastopilo je vseh 16 igralcev – je vzdrževal visok ritem, ki so mu izbranci Manola Cadenasa vse težje sledili. »Ne bi rekel, da smo bili utrujeni, enostavno smo izgubili nadzor nad tekmo. Izgubljali smo dvoboje mož na moža in vratar nam je zaklenil vrata. Slovenija je bila boljša, nas pa čaka težko delo proti Švedski, če želimo priti na OI,« je povedal Victor Tomas, ki je bil v zadnjih dneh z mislimi tudi v domovini, saj vsak čas pričakuje rojstvo prvega sina.

Zormanu, tvorcu velikega obrata, se po 16 letih igranja za reprezentanco obeta sanjski konec kariere. »Počasi, fantje. Saj veste, kako je to: molzeš, molzeš, potem pa z enim napačnim korakom razliješ vso mleko. Proti Švedom nas čaka še ena težka tekma in ostati moramo maksimalno zbrani. Mislim pa, da da smo dovolj pametni in da ne bomo zamočili.«

Računica pred tekmo s Švedsko je jasna. Že točka prinaša OI, pa tudi poraz z dvema goloma v primeru nedeljske zmage proti Iranu …