Danes N... kot Karabatić; jutri V... kot Kavtičnik?

Že na današnji otvoritveni tekmi 25. SP bodo Francozi želeli pokazati moč. Odmevna prestopa slovenskih levičarjev.

Objavljeno
11. januar 2017 01.02
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Metz – Nocoj bodo dvignili zastor nad 25. svetovnim prvenstvom v rokometu. Po otvoritveni slovesnosti se bosta ob 20.45 v pariški dvorani Bercy pomerila branilka naslova in gostiteljica Francija ter Brazilija. Nekaj ur prej bodo v Metz, eno od štirih prizorišč prvega dela, z juga Francije dopotovali slovenski reprezentanti, ki jih jutri čaka prva tekma proti Angoli.

Nastopi Slovencev na zboru najboljših na planetu niso ravno samoumevni. V svoji samostojnosti je izpustila štiri turnirje in na sedmih nastopila. V Franciji bo njena tretja zaporedna udeležba, potem ko je bila leta 2013 v Španiji četrta in pred dvema letoma v Katarju osma. Pred tem je dvakrat manjkala, v Nemčiji leta 2007 pa zasedla dotlej najboljšo uvrstitev, 10. mesto.

Vse reprezentance razen Angole, ki se je na SP uvrstila po desetih letih, so dobre znanke in med njimi je še veliko neporavnanih računov. Slovenija je denimo na EP 2012 premagala Islandijo, ta pa ji je z obrestmi vrnila z dvema minimalnima zmagama v kvalifikacijah za EP 2014, ki ga je Slovenija naposled izpustila. Slovenci so Makedonce izločili v osmini finala prejšnjega SP, Tunizija pa je bila od Makedoncev presenetljivo boljša v kvalifikacijah za OI v Riu. Tam je na račun Španije nastopila Slovenija, ki je v pripravah na OI lani poleti dvakrat ugnala Tunizijo …

Vse štiri evropske reprezentance v skupini B, ki naj bi se tudi prebile v osmino finala, so doživele kar nekaj sprememb, nobena ne bo nastopila v najmočnejši zasedbi. Pri Slovencih se bo poznala odsotnost sveže upokojenega Gorazda Škofa, mojstra »na čakanju« Uroša Zormana ter poškodovanega Deana Bombača. Španija je vsaj na papirju favorit. Po šoku v Malmöju je selektorja Manola Cadenasa zamenjal Jordi Ribera, bivši šef stroke v Braziliji. Na vratih ne bo veterana Arpada Šterbika, manjka tudi levoroki strelec Jorge Maqueda. Toda dvakratni svetovni prvaki so v pripravljalnem obdobju kazali zelo dobro formo. Če bo vse po slovenskih željah, bo bržčas prav zadnja tekma v skupini odločala o prvem mestu. Islandija počasi, a zanesljivo izgublja stik z vrhom, vprašljiv je nastop prvega zvezdnika Arona Palmarssona, Makedonijo namesto Ivice Obrvana zdaj vodi hrvaška legenda, prvak iz leta 1993 Lino Červar, ki je precej pomladil ekipo, v vratih pa nima najboljšega vratarja Borka Ristovskega.

Slovenci so po nedeljskem drugem porazu proti Franciji še nekaj treningov opravili v Montpellieru. Danes popoldne bodo s hitrim vlakom (TGV) prispeli v Metz in se nastanili v hotelu Metz Technopole ter imeli zatem trening v 3,5 kilometra oddaljeni dvorani Les Arenes de Metz, ki ima 5127 sedežev in kjer je že vse pripravljeno za jutrišnje prve tri tekme SP. Metz, mesto v velikosti Ljubljane ob reki Mozeli, je sicer bolj znano po ženskem rokometu, tam si kruh že četrto leto služi slovenska reprezentantka Ana Gros, ki bo v teh dneh gostila krušnega očeta, predsednika RZS Franja Bobinca.

Za selektorja Veselina Vujovića, ki je leta 1986 z Jugoslavijo osvojil zlato, bo to tretje veliko tekmovanje v letu in pol, odkar vodi Slovenijo. Januarja lani je bil na EP na Poljskem 14., avgusta na OI šesti. Čeprav mu samozavesti ne manjka, tokrat ubira bolj skromne tone. Kot dober rezultat je omenil nastop v četrtfinalu. Tudi on namreč ne ve, kako se bodo na nove vloge odzvali nekateri nosilci igre in kako se bodo znašli novinci. Vsaj tri pereča vprašanja si zastavlja: ali bodo trije vratarji dostojno zamenjali Škofa, ali bodo Marku Bezjaku in/ali Mihi Zarabcu vsaj približno prav Zormanovi čevlji in ali bosta Nik Henigman in Borut Mačkovšek prinesla dodano vrednost v zadetkih od daleč. Adut, na katerega pa se Slovenija lahko zanaša, je čvrsta obramba, iz katere izhajajo lahki goli.

Francija bo obrambo naslova začela v Parizu, sicer pa bo ostale tekme prvega dela igrala v Nantesu. Da je rokomet trdno zasidran v francoski športni zavesti, je razkril tudi včerajšnji izvod največjega športnega časopisa L'Equipe, ki je 25. svetovnemu prvenstvu namenil šest strani. Sicer pa so v Franciji sinoči na televiziji premierno predvajali biografski film z naslovom N... kot Karabatić. Seveda si ga je ogledal tudi njegov zvesti prijatelj Vid Kavtičnik, novi slovenski kapetan, ki upa, da se z bratoma Nikolo in Luko Karabatić ne bo znova srečal prej kot ob koncu meseca v Parizu: »Pri nas je vse super, vsi smo zdravi in komaj že čakamo, da se prvenstvo začne,« dlani že pošteno srbijo »Vidka«.