Denič izbral reprezentante za dvoboja z Islandijo

Selektor slovenske rokometne reprezentance Boris Denič je predstavil imena izbrancev za kvalifiacijski tekmi z Islandijo.

Objavljeno
25. marec 2013 12.13
Posodobljeno
25. marec 2013 12.13
uho_Francija - Slovenija
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Slovenski selektor Boris Denič je na današnji novinarski konferenci razkril imena dvajsetih izbrancev, s katerimi bo nadaljeval kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2014 na Danskem.

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije nadaljevala s tekmama proti vodilni ekipi skupine 6 Islandiji. Prvi dvoboj bo 3. aprila v Mariboru, drugi pa 7. aprila v Reykjaviku. Zbor reprezentantov in članov strokovnega vodstva bo v soboto, 30. marca 2013. Ti bodo do sredine tekme v dvorani Tabor opravili sedem treningov.

Na sklepni turnir se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci iz te skupine, Slovenija pa bo po Islandiji igrala še dve tekmi - v gosteh z Romunijo (12. junij) in doma z Belorusijo (15. ali 16. junij).

Denič: Osredotočeni smo le na prvo tekmo

Boris Denič je na novinarski konferenci povedal, da se bo reprezentanca pripravljala le na prvo tekmo z Islandijo, na povratno se bo osredotočila kasneje. Na obeh bližnjih tekmah bo zagotovo manjkal Uroš Bundalo, pod velikim vprašajem je nastop Dragana Gajića, pod nekoliko manjšima Mateja Gabra in Petra Puclja, tako da sta na čakanju Jure Sušin in Miladin Kozlina.

»Na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji smo naredili korak naprej, pred nami pa sta že novi in zahtevni preizkušnji. Islandija ima visok rating na mednarodnem rokometnem področju, bolj ali manj je vseskozi med osmimi najboljšimi reprezentancami, na nekaterih turnirjih pa tudi 'izplava' in osvoji kolajno. Naša prva kvalifikacijska tekma v tem letu skriva veliko pasti, lahko se ujamemo na limanice zadovoljstva po izjemnem dosežku v Španiji, kar me tudi najbolj skrbi. Nekaj igralcev bo manjkalo zaradi poškodb, nekaj je še vedno vprašljivih, a na te zadeve nimamo vpliva. Z obstoječim igralskim kadrom bomo skušali narediti kar je v naši moči in upam, da bosta nared vsaj Gaber in Pucelj. V tem trenutku smo osredotočeni le na prvo tekmo v Mariboru, šele nato pride na vrsto priprava za tekmo v Reykjaviku,« je dejal Denič.

Slovenija dobila osem izmed petnajstih dvobojev z Islandijo

Slovenija je doslej igrala 15 tekem z Islandijo, na njih pa je osemkrat zmagala, petkrat izgubila, tri tekme pa so se končale z neodločenim izidom. Na njunem zadnjem dvoboju na evropskem prvenstvu v Srbiji let 2012 je Slovenija slavila s 34:32. Islandija je na dosedanjih dveh tekmah premagala Belorusijo s 36:28 in Romunijo s 37:30, blestel pa je zveznik nemškega Kiela Gudjon Valur Sigurdsson, ki je na obeh tekmah dosegel 21 golov in je trenutno prvi strelec v kvalifikacijah za EP na Danskem.

Reprezentančni seznam

Vratarji: Primož Prošt (Göppingen), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško) in Gorazd Škof (Cimos Koper);

Krilni igralci: Jure Dobelšek (Cimos Koper), Dragan Gajić in Vid Kavtičnik (oba Montpellier), Gašper Marguč in Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško);

Zunanji igralci: Marko Bezjak, Jure Dolenec, David Miklavčič (vsi Gorenje), Nenad Bilbija (Minden), Dean Bombač (Cimos Koper), Borut Mačkovšek, Sebastian Skube (oba Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Croatia osiguranje Zagreb) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce);

Krožni napadalci: Matej Gaber, Peter Pucelj (oba Gorenje Velenje) in Miha Žvižej (Toulouse).