Denič presenetil: Klemen Cehte med povabljenci

Pred vrati začetek kvalifikacij za EP, ki so ga Slovenci nazadnje izpustili. Skrbi zaradi kolena Boruta Mačkovška.

Objavljeno
21. oktober 2014 01.13
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Do svetovnega prvenstva v Katarju so manj kot trije meseci, a slovenski rokometaši imajo pred vrhuncem sezone še eno pomembno obveznost. Konec meseca jih čaka štart kvalifikacij za EP 2016 na Poljskem. Selektor Boris Denič je presenetil in na priprave povabil že skoraj pozabljenega »sina« Klemna Cehteta.

Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo v Kopru, kjer bo prihodnjo sredo tekma s Slovaško, tri dni kasneje, 1. novembra, bo gostovanje v Latviji. V skupini je še Švedska, poleg Slovenije favorit za uvrstitev na EP. Slovenija je nazadnje izpustila turnir najboljših na stari celini na Danskem, potem ko jo je junija lani v Stožicah šokirala Belorusija.

Denič je prepričan, da se zgodba ne bo ponovila. Močno zaupa svojemu (dokaj zaprtemu) krogu igralcev in ostaja zvest načelu, po katerem si je mesto v reprezentanci težko pridobiti, a še težje ga je izgubiti. Kdor bolj podrobno spremlja njegovo delo, bi lahko sredi noči naštel igralce, ki jih bo povabil na priprave. Tokrat bi se gotovo uštel. Cehte sicer ima 23 nastopov za izbrano vrsto, vendar še ni bil na velikem tekmovanju. Nazadnje je bil v reprezentanci pred dvema letoma, pa zaradi domnevne poškodbe hrbta še pred prvo tekmo z Romunijo v kvalifikacijah za zadnje EP zapustil slovenski tabor v Ankaranu, ne da bi se poslovil od kolegov, čeprav je še nekaj dni prej za Delo izjavil, da je Deničevo vabilo zanj čast in obveznost.

No, v sili še hudič muhe žre, pravijo, in Denič se je ob kroničnih težavah na levem zunanjem položaju odločil Cehtetu ponuditi še eno priložnost, bržčas zadnjo. In to po naključju spet na Obali. Nenad Bilbija je huje poškodovan, Borut Mačkovšek ima resne težave s kolenom, Sebastian Skube ima natrgano mečno mišico in tudi vsestranski David Špiler v zadnjem času ne igra vidne vloge v beloruskem Meškovu. Odločitev za Cehteta se zdi pravi izhod v sili. Gotovo je pomagalo tudi to, da ga v francoskem Aixu vodi Deničev veliki prijatelj in mentor Zvonimir Serdarušić. »Klemnove sposobnosti nikdar niso bile sporne. V Franciji igra dobro, vsak teden ima težko tekmo. Menim, da lahko prinese dodano vrednost. Zasluži si še eno priložnost. Rad bi, da bi se počutil del te ekipe. Morda je v Franciji uredil misli. Če ne, se bomo pač razšli,« je pojasnil Denič. Z bivšim igralcem Gorenja se nista slišala, a je direktor reprezentance Uroš Mohorič zatrdil, da bo prišel.

Uroš Zorman – v reprezentanco se tako kot Miha Žvižej vrača po suspenzu zaradi januarskega incidenta z Ukrajino – ima malce natrgano zadnjo stegensko mišico, Dragan Gajić ima podobno kot Skube težave z mečno mišico, še največ skrbi pa se poraja glede Mačkovška. Poleti je imel rutinski artroskopski poseg v kolenu, vendar se okrevanje že predolgo vleče. Komaj se je pridružil prvi ekipi Montpelliera, že mu je spet oteklo nesrečno koleno. Denič upa, da bo mladi adut nared vsaj za SP v Katarju, če že ne za to akcijo.