Denič z dirigentoma št. 3 in 4?

V slovenski moški rokometni reprezentanci ni poškodovanega Marka Bezjaka, vprašljiv nastop Uroša Zormana.

Objavljeno
21. oktober 2013 19.38
Selektor rokometne reprezentance Boris Denič na tekmi Slovenije in Islandije v dvorani Tabor v Mariboru, 3. aprila 2013.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Vsaj malce bo lahko izpregel konje Boris Denič in si ogledal kakšno znamenitost v beloruski metropoli. Potem ko je Dinamo popeljal v ligo prvakov in se v njej odločno zoperstavil favoritom, bo imel nekaj dni prostih, preden se bo konec tedna spet preoblekel v selektorja in s Slovenijo začel kvalifikacije za SP 2015.

»Morda pa se bom zdaj res lahko malce sprehodil po Minsku. Večina mojih igralcev se bo 'raztepla' po reprezentancah, ostala jih bo le peščica, ki jim bom pripravil program treningov. V Slovenijo se bom vrnil v četrtek, v petek je že novinarska konferenca, reprezentančni zbor pa v nedeljo,« bo nekaj dni brez večjih obveznosti prav godilo Deniču, ki je lahko zadovoljen z dosedanjim izkupičkom. V beloruski ligi je Dinamo ohranil primat pred Meškovom, bil je uspešen v kvalifikacijah za ligo prvakov in se tam prebil v najmočnejšo skupino, v kateri so Barcelona, Paris SG ter skopska kluba Vardar in Metalurg. Pri slednjem so Deničevi gostovali v nedeljo in izgubili z 29:33.

»Mislim, da bi lahko igrali še tri dni, pa nam ne bi dovolili zmagati v Skopju. Ampak tako pač je v tem rokometu. Sicer pa sem zadovoljen, ker se je ekipa borila do konca,« je vroče prizorišče, kjer sta v prejšnjih sezonah Cimos in Gorenje hitro položila orožje, pustilo nekaj grenkega priokusa Deniču. Dinamo se je pred tem v gosteh dobro upiral Parizu ter doma premagal Vardar in Thun, zato ima še vse možnosti za preboj v osmino finala: »Osvojili smo, kar smo načrtovali. Če bi bili dalj časa skupaj in še bolj uigrani, bi morda iztržili še kaj več. Toda moram biti zadovoljen, nihče nas ni nadigral.«

Zdaj bo 46-letni Ljubljančan vse misli usmeril k reprezentanci, ki jo čaka popravni izpit, potem ko ji je spodletela uvrstitev na EP na Dansko. Pot na SP v Katarju 2015 si bo začela utirati že v prvem krogu kvalifikacij, v katerem jo 30. t. m. v Velenju čaka tekma s Švico, štiri dni kasneje bo Slovenija gostovala v Ukrajini. Zadnji tekmec v skupini 3 je Luksemburg. Uvodni dve zmagi bi Deničevim fantom na stežaj odprli vrata do prvega mesta in junijskih dodatnih kvalifikacij.

Reprezentančni seznam je prav »deničevski«, če ne bi bil Marko Bezjak poškodovan, bi ga lahko kar prekopirali z zadnjih akcij. Denič zaupa svojim izbrancem v dobrem in v slabem. Seveda tudi trem rojakom v Minsku – Deanu Bombaču, Urošu Bundalu in Davidu Miklavčiču. Glavno dilemo ima tam, kjer je imel doslej najslajše skrbi – na srednjem zunanjem položaju. Bezjak je »avt«, kapetan Uroš Zorman pa ni sodeloval pri zmagi Kielc proti Kielu, potem ko se je poškodoval pri Wisli Plock. Njegovo zdravstveno stanje ostaja uganka.

»Ko sem videl, kako so ga 'razmrcvarili', ga nisem hotel niti poklicati. Še dobro, da mu niso v istem napadu razbili čeljusti in odtrgali kolena. Po sporočilu se je odzval, da bo za Slovenijo 'okej'. Ta 'okej' me tolaži, a vsi vemo, kako je z Urošem. Eno je njegova želja, drugo realnost. Bomo videli, kaj poreče zdravniška služba,« si dobrih novic o prvem dirigentu obeta Denič, ki bo sicer primoran v spremembe: »Še dobro, da imamo širino igralskega kadra, ki smo jo gradili v teh letih. Tu je Sebastian Skube, ki je tudi v reprezentanci vajen igrati na srednjem zunanjem, pa 'Deki' (Bombač), ki je bil vedno zraven, a še ni dobil prave priložnosti.«

Malce presenetljivo v ekipi spet ne bo Jureta Natka, ki v Magdeburgu kaže zelo dobro formo. »Jure ni sporen. Toda ni ga bilo leto in pol in naj se najprej dokaže v klubu, kjer je pod drobnogledom. Lepo sva se pogovorila. Naj se telesno še okrepi. Ko bo povsem nared, bo seveda zraven,« pojasnjuje Denič.