Deničevi fantje sneli največji skalp

Slovenski rokometaši z odločno in pametno igro v končnici ugnali veliko Francijo.

Objavljeno
05. april 2014 03.06
P. Z., šport
P. Z., šport
Aalborg – Po prepričljivem porazu proti Danski je slovenskim rokometašem uspel veliki podvig. Na turnirju zlate lige so premagali olimpijske in evropske prvake iz Francije. V ključnih trenutkih so se najbolj izkazali Sebastian Skube, Simon Razgor in vratar Primož Prošt.

Slovenija je vpisala četrto zmago na 21 tekmah proti Franciji in prvo po domačem EP 2004, pa četudi je storila dvakrat več tehničnih napak (16:8). Skoraj ves prvi polčas je imela pobudo, vodila z 10:7, 11:8 in 14:11, potem pa popustila in tekmecem, pri katerih ni bilo Daniela Narcissa, ki ga je zdelala alergija, omogočili, da so se približali na gol. Selektor Claude Onesta in pomočnik Didier Dinart sta bila med odmorom sproščena, v nadaljevanju pa ne več tako. Bržčas jima je bilo žal, ker v zapisnik nista dala Luke Karabatića, Igorja Anića in Thierryja Omeyerja, ki so bili na tribuni. Na klopi pa je obsedel glavni zvezdnik Nikola Karabatić. A četa Borisa Deniča je bila morda še bolj oslabljena z neigranjem petih izkušenih mož. Še dobro, da je Miha Žvižej hitro ozdravel, saj je bil v 40. minuti tretjič izključen steber obrambe Matej Gaber. Takrat se je Slovencem slabo pisalo, Samuel Honrubia je zadel iz nasprotnega napada za 20:17. Vendar se niso vdali. Naredili so delni izid 4:0 in 6:1 za vodstvo s 23:21. Po hitrem izenačenju se je začela dramatična končnica, v kateri je Sebastian Skube sejal paniko v francosko obrambo, v 57. minuti je zviznil skozi njo in zadel za 26:25. Ko je Marko Bezjak storil prekršek v napadu in si ob tem prislužil še izključitev, se je zazdelo, da od presenečenja ne bo nič. A skrb je bila odveč, za kar je poskrbel Primož Prošt, ki je bil zaradi grenke klubske izkušnje iz Francije posebej motiviran. Ubranil je dva težka strela, nakar je zelo učinkoviti Simon Razgor zapečatil prestižno zmago. Po golu Guillaumeja Jolija s 7-m so imeli Slovenci po Deničevi minuti odmora v zadnjih 13 sekundah dovolj trdne živce in zadržali žogo. Po prostem dnevu se bodo jutri ob 18. uri v Aarhusu pomerili še z Norveško.

»Ne morem biti evforičen, čeprav je zmaga lepa. Vendarle smo tukaj pokazali dva različna obraza. Vesel sem, ker so fantje spoznali, da so lahko kos najboljšim. Vse prevečkrat igrajo z nepotrebno ročno zavoro. Moti me preveliko število napak, ki jih ne sme biti več kot deset. No, do junijskih kvalifikacij za SP še imamo nekaj časa,« se pretiranemu navdušenju ni vdal Denič in že razmišljal o tekmi z Norvežan, ki so sinoči presenetili gostitelje: »Hitri so in kombinatorni, pričakujem hud boj.«