Do uspeha v slogu mercedesov v Hockenheimu

Rokometna liga prvakov: Celje Pivovarna Laško danes ob 19.30 pri vodilnem moštvu bundeslige Rhein-Neckar Löwen.

Objavljeno
12. november 2014 19.11
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Mannheim – Sproščenost bo adut rokometašev Celja, ko se bodo nocoj ob pol osmih spopadli z zvezdniki Rhein-Neckarja. Nimajo česa izgubiti, lahko le ogromno pridobijo. Če bi se jim iz Nemčije uspelo vrniti vsaj s točko, bi njihove delnice v skupini C lige prvakov močno zrasle. Da znajo igrati dobro, hitro, borbeno, ni več dvoma ...

Drugače kot februarja letos se šestnajsterica trenerja Branka Tamšeta ni podala na dolgo vožnjo v deželo Baden-Württemberg z avtobusom, temveč poletela v Frankfurt prek Zagreba. Fantje so zdravi – manjkal bo le Živan Pešić –, odpočiti in odločni ponuditi boljši odpor od prejšnje ekipe, ki je nazadnje izgubila za deset golov (25:35). Po štirih kolih ima Veszprem vseh osem točk, Vardar točko manj, Rhein-Neckar 4, Montpellier 3, Celje 2 in Čehovski medvedi 0. Zna se zgoditi, da bo o zadnjem potniku v osmino finala odločala tekma med Celjem in Montpellierom v Zlatorogu 6. decembra. Zato bi bila vsaka bonusna točka vredna zlata, saj potem pivovarjem proti Francozom morda ne bi bilo treba loviti visoke zmage, temveč bi utegnila zadoščati že minimalna.

Težko je od mlade in neizkušene celjske ekipe terjati, da si bo položaj izboljševala proti realno precej boljšemu tekmecu, a poskusiti ni greh. Rhein-Neckar je sicer vodilni v nemški ligi, v kateri ima tako kot Kiel po 13 tekmah dva poraza, toda v zadnjem času ne kaže blesteče forme. V soboto je doma šele v zadnjih treh minutah strl odpor Lemga z dna lestvice za zmago s 35:34 (Gensheimer 11, Du Rietz 10). Tudi zadnja tekma v LP v Mannheimu je bila stresna, saj so zadnjeuvrščeni Čehovski medvedi v prvem polčasu vodili za pet golov, na koncu pa je bilo 34:29 (Du Rietz, Gensheimer in Groetzki po 6, Myrhol 5).

Celjani medtem na domačem parketu meljejo vse pred seboj, v soboto je Trimo, četrtouvrščena ekipa v Sloveniji, padel kar za 21 golov. A bundesliga in 1. SRL sta si narazen svetlobna leta in primerjave niso merodajne. Mogoče pa je sklepati, da so Celjani med reprezentančnim premorom delali dobro in da so odlično telesno pripravljeni. Kot zatrjuje Tamše, so se tudi zelo posvetili analizi tekmeca, ki bo gost v Zlatorogu čez 10 dni.

Ko so Celjani leta 2004 osvojili ligo prvakov, je Rhein-Neckar, ki je nastal z združitvijo dveh manjših klubov (Kronau in Östringen), šele vstopil v prvo bundesligo. Med velikane pa ga je povzdignil kapital poslovneža Jesperja Nielsena. Ko se je muhasti Danec leta 2011 umaknil, so mnogi klubu napovedovali bridek konec, a je v bogatem okolju očitno pognal dovolj močne korenine in s proračunom, znižanim na slabih šest milijonov evrov, ohranja stik z najboljšimi. Če se na tekmah bundeslige v SAP Areni redno zbere prek 7000 gledalcev, je drugačna zgodba v LP. Proti Čehovskim medvedom jih je bilo pol manj, nocoj pa v majhni in slabo osvetljeni dvorani Harres v okrožju St. Leon-Rot blizu dirkališča Hockenheim, dvorišču v tej sezoni F1 dominantnega Mercedesa, ne pričakujejo več kot 1500 ljudi. Vzdušje torej ne bo zavora za hitro igro, kakršno Celje kaže v sezoni.

Nocoj bo med posebej motiviranimi morda najhitrejši organizator igre ta čas Miha Zarabec. Odkritje jesenskega dela LP ne skriva želje, da bi nekoč zaigral v Nemčiji in to ravno za Leve iz Mannheima. Že dvakrat je bil v idealni sedmerki kola in če bo nadaljeval v tem slogu, ga bo težko zadržati v Knežjem mestu. Podobno kot Ivana Sliškovića in še koga. Tudi Blaža Janca, ki se je na desnem krilu odlično znašel v čevljih Gašperja Marguča. Mladi zvezdnik, ki bo čez teden šele stopil v polnoletnost, je celo prvi strelec Celja PL v sezoni. »Tega niti nisem vedel. Saj ni pomembno. Glavno je, da ostajamo homogeni kot ekipa,« na trdnih tleh stoji up slovenskega rokometa, odločen tudi v Nemčiji pokazati kakovost celjske šole: »Borili se bomo kot na vsaki tekmi. Rhein-Neckar ima vrhunske igralce svetovnega kova, mi pa smo mladi in borbeni. Želim si dobro obrambo in čim več lahkih golov. Tudi tekmeci so najbolj nevarni v protinapadih, ki so toliko bolj usodni, kadar ima Niklas Landin v vratih svoj dan. Predvsem to moramo preprečiti in dober rezultat ne bi smel izostati.«