Dolenca presenetili »njegovi« Francozi

Slovenci na SP v Metzu s Španci, Makedonci, Tunizijci, Islandci in Angolci.

Objavljeno
23. junij 2016 22.28
Rokomet tiskovna Zreče 23.12.2015 foto:Igor Mali
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Na olimpijski dan so slovenski rokometaši, ki jih kmalu čakajo priprave za Rio, dobili tekmece na januarskem SP v Franciji. Žreb v Parizu je bil dokaj ugoden, v skupini s Španijo, Makedonijo, Islandijo, Tunizijo in Angolo bodo v Metzu merili visoko in na čim boljše izhodišče v osmini finala.

Nosilci skupine B so znanci iz Španije, ki se bodo Slovencem želeli oddolžiti za boleč poraz v Malmöju, ki jim je vzel sanje o olimpijskem nastopu. Takrat je Slovenija prvič na velikem tekmovanju strla španski oreh in potrdila, da ji igra Špancev ustreza, kar je bilo vidno tudi na zadnjem EP na Poljskem, kjer so svetovni prvaki iz 2005 in 2013 z veliko mero sreče iztržili točko. Če bosta Španija in Slovenija upravičili svoj rating, bosta med seboj odločili o prvem in drugem mestu ter se v osmini finala bržčas obe izognili gostiteljem iz Francije iz skupine A, ki bodo želeli ob slovesu zlate generacije ubraniti zlato.

Seveda imajo svojo računico tudi Makedonci, še eni dobri znanci, ki so se skozi šivankino uho prebili na jubilejni 25. mondial. V kvalifikacijah so doma nadoknadili šest golov zaostanka proti Češki. Z Makedonijo se je Slovenija merila na dveh tekmah pred EP na Poljskem in obakrat se je razpletlo z remijem. Takrat je Makedonce še vodil Ivica Obrvan, ki pa ga je po spodletelem nastopu na aprilskih olimpijskih kvalifikacijah zamenjal hrvaški strateg Lino Červar, sicer trener skopskega Metalurga. Slovenci imajo lepe spomine na zadnjo pomembno tekmo z Makedonci, na prejšnjem SP v Katarju so bili boljši v osmini finala, kar jim je naposled omogočilo pot v Rio.

Makedonci Brazilije ne bodo videli, potem ko so na turnirju v Gdansku morali priznati premoč Tuniziji, še ene od tekmic v skupini B, ki bo v Franciji lahko računala na podporo navijačev. Tunizijce je dolgo vodil nekdanji trener Celja Sead Hasanefendić, vendar ga je po lanskem SP zamenjal Francoz Sylvain Nouet, ta pa tudi ni zdržal dolgo. Zaradi protestov zoper sojenje po finalu afriškega prvenstva v Egiptu ga je IHF, ki jo vodi Egipčan Hassan Moustafa, suspendiral, zato je tunizijska zveza dala priložnost domačemu strokovnjaku Hafedu Zouabiju. Trenerju največjega tunizijskega kluba Africaina je uspel veliki met in je reprezentanco, v kateri imata glavno besedo zvezdnika Issam Tej in Wael Jallouz, prek Makedoncev popeljal na OI.

Čeprav je Tunizija resna reprezentanca in je na prejšnjih OI v Londonu v četrtfinalu močno namučila Hrvaško, na svetovni lestvici višje kotira Islandija, ki si prav tako obeta napredovanje iz skupine. Spomini na zadnje tekme z Islandci so sladko-grenki. Na EP 2012 v Srbiji so se Slovenci prav prek njih prebili v drugi del, toda rokometaši z vulkanskega otoka so se jim oddolžili v kvalifikacijah za EP 2014 in bili z dvema zmagama »sokrivi«, da se ekipa Borisa Deniča ni uvrstila na sklepni turnir na Danskem. Islandci so bili v kvalifikacijah za SP za dva gola boljši od Portugalske, najbolj znana igralca pa sta Gudjon Valur Sigurdsson in Aron Palmarsson. Zadnja članica skupine je Angola, ki ima status avtsajderke.

»Žreb ocenjujem kot ugoden, saj so vsi tekmeci premagljivi. Lahko bi bilo slabše. Bil sem prepričan, da si bodo Francozi izbrali našo skupino, a se to ni zgodilo. Glede na to da se križamo z močno skupino A, bi bilo dobro prvi del končati na prvih dveh mestih,« je razplet pokomentiral reprezentant Jure Dolenec, član francoskega Montpelliera. Selektor Veselin Vujović je ponovil, da lahko Slovenija premaga vsakogar, ob tem pa pripomnil, da je zanj SP še zelo daleč, saj bodo prej OI, jeseni pa tudi kvalifikacije za EP na Hrvaškem 2018.