Dolenec in Bezjak ne bosta dovolila ponovitve šoka iz 2013

Slovenski rokometaši pred ključnima tekmama v kvalifikacijah za EP 2018 optimistični. Vujović v Švico brez Blaža Janca.

tor, 13.06.2017, 06:00

Brez Ferlina, Potočnika in Cehteta

»Ne zanima me, koga ni. Kdor je tu, je zame najboljši za Slovenijo. Ocenjujem, da smo v veliko boljšem stanju kot pred mesecem in tekmah z Nemčijo. Novi obrazi so prinesli svežino in fante lahko le pohvalim,« je bil nad igralci navdušen Vujović in namignil, da se bodo tisti, ki jih tokrat ni, morali pošteno potruditi, če želijo priti v kader za EP. V Schaffhausen bo odpeljal 17 rokometašev od 21, ob poškodovanemu Jancu je sinoči prečrtal tretjega vratarja Klemna Ferlina ter Gregorja Potočnika in Nejca Cehteta.

Zreče – Glede na okoliščine in pomembnost izziva v kvalifikacijah za EP je bilo sproščeno vzdušje, ki je včeraj prevevalo rokometno reprezentanco, kar malce presenetljivo, a hkrati nadvse dobrodošlo. Skaziti ga ni mogla niti zadnja slaba novica, da Blaž Janc zaradi poškodbe ne bo mogel nastopiti na jutrišnji tekmi v Švici. 

Še zadnja dva treninga pred današnjim poletom v Zürich so opravili Slovenci in številčna sedma sila, ki je prisostvovala uvodnim minutam večernega, se je hitro zgrnila okrog Jureta Dolenca in Marka Bezjaka, ki sta se zadnja pridružila pripravam pred zadnjim in odločilnim ciklom kvalifikacij za EP na Hrvaškem. Morda je bil to razlog za neobičajno dobro voljo selektorja Veselina Vujovića, ki je v teh dneh dodobra spoznal bistvo ljudskega reka: ko ima hudič mlade, jih ima veliko. Zadnji se je (iz)rodil, ko si je gleženj poškodoval Janc, adut na desnem krilu, kjer je zavoljo prejšnje poškodbe Maria Šoštariča ostal osamljen Gašper Marguč. Čeprav je Janc dopustil možnost, da bi zaigral vsaj na verjetno še pomembnejši tekmi v soboto v Kopru proti Portugalski, stvar ni izgledala ravno spodbudno. Komaj je stopil na desno nogo.

Levoroki biser je tako zaokrožil dolg seznam igralcev, na katere ob koncu dolge in naporne sezone Vujović ne more računati: Kavtičnik, Cingesar, Prošt, Bombač, Poteko, Šoštarič in še bi lahko naštevali odsotne iz tega ali drugega razloga (S. Razgor, St. Skube, M. Žvižej ...). Ob tem ima Borut Mačkovšek težave s komolcem v strelski desnici, toda Vujović ga bo vseeno vzel s seboj, saj je član Celja po njegovih besedah izredno napredoval v obrambi. »Zares me navdušuje s pristopom, skoraj nepogrešljiv je v naši tokrat zares visoki obrambi, kakršno sem si zamislil, ko sem postal selektor,« sta visoki zmagi na pripravljalnih tekmah proti rojakom iz Črne gore vlili optimizem Vujoviću, ki ima zbrano zares pisano zasedbo. Nekateri igralci poznajo že vsak košček parketa v telovadnici OŠ Zreče, drugi se še vedno izgubijo, ko iščejo stranišče.

Zlasti prvi že komaj čakajo poletne počitnice, za katere so bili lani zavoljo nastopa na OI v Riu prikrajšani. Mednje kajpak sodita Dolenec in Bezjak, ki pa nočeta imeti med dopustom slabih občutkov, kakršne bi na plan prinesla ponovitev zgodbe izpred štirih let, ko je Slovenija po 4. mestu na SP ostala brez nastopa na EP. »Vsakič, ko se spomnim na to, me kar zmrazi. Tisti, ki smo doživeli šok z Belorusijo, moramo prevzeti odgovornost in ostalim fantom, ki nimajo toliko reprezentančnih izkušenj, tudi dopovedati, kako pomembna naloga je pred nami,« je dejal Dolenec, ki bo Montpellier kmalu zamenjal za Barcelono.

Tudi Bezjak, kapetan ob odsotnosti Kavtičnika, razmišlja podobno. »Lepo je priti spet med fante, ampak po bolečih porazih z Nemčijo je šale konec. Tekmi s Švico in Portugalsko pač moramo dobiti in si zagotoviti nastop na EP. Nikakor ne smemo dovoliti ponovitve junija 2013. Tako za nas kot za javnost bi bila katastrofa, če bi nam spodletelo. Imamo spremenjeno zasedbo, ampak že na prvem treningu sem opazil silno motiviranost in voljo, kar je dober znak. Kakovost je vsekakor na naši strani,« se je optimizma nalezel tudi »Bezo«, ki je z Magdeburgom osvojil peto mesto v nemški bundesligi.

Prijavi sovražni govor