Dovolj je bilo zgolj samokritičnosti

Gorenje: Velenjčani niso bili kos Ademarju. Zaponšek: Glave gor, vse je še odprto.

Objavljeno
13. november 2017 00.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Leon – Brez resnega odpora so rokometaši Gorenja položili orožje v Španiji, hitro pokvarili vtis po visoki zmagi proti Elverumu in si poslabšali položaj v ligi prvakov. Ademar Leon je bil boljši, vodil je vso tekmo in se zasluženo vključil v boj za prvi dve mesti v skupini C. Velenjčani bodo imeli popravni izpit že v četrtek, ko bodo gostili Dinamo iz Bukarešte.

Močno se je zapletlo v skupini C spodnjega doma elitnega tekmovanja. Skjern ima najboljše izhodišče pred zadnjimi tremi koli, Dinamo je brez možnosti, štiri ekipe pa so skoraj povsem izenačene. Španski podprvak ima v medsebojnih tekmah z Gorenjem prednost, saj je v Rdeči dvorani izgubil zgolj za gol, toda Velenjčani imajo boljši razpored. Do konca rednega dela bodo najprej gostili Dinamo in Kadetten Schaffhausen. Če bodo v svoji dvorani ohranili popoln izkupiček, se bodo bržčas na Danskem s Skjernom udarili za prvo mesto, s katerim bi se v »play-offu« za osmino finala izognili Montpellieru, prepričljivo vodilnemu v skupini D.

Toda morali bodo pokazati več, kot so v soboto na severu Španije, kjer so tekmecem ves čas gledali v hrbet, hitro zaostali s 3:7 in v 23. minuti nazadnje imeli zgolj zadetek minusa (12:13). Tekma je bila odločena veliko pred koncem, ko je Ademar prvič ušel za šest golov (22:16; 48. minuta). Kar 13 domačih rokometašev se je vpisalo med strelce, pri gostih pa se je najbolj izkazal kapetan Niko Medved s sedmimi goli.

»Vedeli smo, kaj nas čaka, in to se je uresničilo. Tekmeci so začeli ostro, hitro, z veliko želje po zmagi. Mi smo jim hoteli odgovoriti z isto mero, ampak enostavno nam ni šlo. Zlasti začetek drugega polčasa ni bil po pričakovanjih in lahko rečem, da smo igrali slabo tako v obrambi kot v napadu, kjer je bilo preveč zgrešenih strelov in še več tehničnih napak,« je črto pod slabo tekmo potegnil Medved.

Gorenje je po porazu z Zagrebom v ligi SEHA izgubilo drugič zapored, na srečo jim v goste prihajajo Romuni, ki ne bi smeli biti prevelik zalogaj za ekipo trenerja Željka Babića, v katero se po poškodbi vrača reprezentant Jan Grebenc. Babić ni iskal izgovorov. »Niti v enem segmentu igre nismo bili dobri. Če igralci nizajo osnovnošolske napake, ne moreš pričakovati uspeha pri resni ekipi, kot je Ademar,« je bil razočaran Babić, ki si proti Dinamu obeta drugačno Gorenje: »To tekmo enostavno moramo dobiti in potem gremo naprej.«

Precej samokritičnosti je pokazal tudi vratar Rok Zaponšek, ki je proti koncu prvega polčasa z dvema zaporednima obrambama soigralcem pokazal pot do izenačenja, vendar so se ti spet izgubili. »Za nami je težko gostovanje. Razočarani smo, vendar – roko na srce – tokrat nismo bili pravi. Enostavno nam ni steklo. Ves čas smo tekmece lovili, jih skoraj ulovili in ob polčasu imeli še aktiven izid. Potem pa smo spet popustili. Ni časa za žalovanje. Treba je analizirati napake, mislim, da je v naši skupini še vse odprto. Pred nami sta dve domači tekmi v ligi prvakov in moramo dvigniti glave.«