Ducat golov Staša Skubeta naredilo odločilno razliko

Rokometaši Gorenja so se v Mariboru izognili usodnemu šoku. Po solidni prednosti na koncu spet srhljivka.

Objavljeno
14. maj 2015 02.19
RK Branik Maribor - RK Gorenje Velenje, 13.5.2015, Maribor
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Maribor – Ducat golov je zabil rekonvalescent Staš Skube in Gorenje se je po novi drami izognilo senzacionalnemu izpadu iz končnice 1. SRL. V Mariboru je dobilo drugo polfinalno tekmo in v seriji izenačilo na 1:1. Tretja, odločilna, bo v sredo v Velenju, pred tem bodo Velenjčani nastopili na sklepnem turnirju pokala EHF v Berlinu. V finale 1. SRL pa se je po sinočnji zmagi z 39:27 nad Trebnjem in torej z 2:0 v zmagah že uvrstilo Celje.

Na začetku je bila igra primerna vložku in visoki napetosti, ki je vladala v obeh taborih – raztrgana in živčna. Igralci so nizali napake, zapravljali čiste strele ter ogreli vratarja Emirja Taletovića in Benjamina Burića. Šele po 11 minutah je bila razlika prvič višja od gola, in sicer v korist Maribora po zadetku Tadeja Soka za 6:4. Toda kapetan si je v hitrem napadu poškodoval koleno, na nosilih zapustil igrišče in se na bolniški pridružil že dolgo odsotnima Nikoli Špeliću in Gašperju Hrastniku, kar je bil precejšen udarec za trenerja Borisa Deniča, ki je ostal brez glavnega izvajalca 7-metrovk. Ko je Maribor zapravil drugo, so se Velenjčani ekspresno vrnili v igro, zadeli štirikrat zapored in zasukali izid. Skubetu se ni poznala poškodba, zaradi katere je izpustil prvo tekmo. Ko je zadel sedmič, je bilo že 16:12, Marko Dujmović pa je povišal na plus 5.

Zdelo se je, da velenjski vlak nezdržno drvi k zmagi, toda svež je še spomin na tekmo iz lanske sezone, v kateri so »ose« v drugem polčasu zapravile prednost devetih golov in se obrisale pod nosom za naslov. Začetek je obetal déjà vu, saj so vijoličasti na hitro dosegli tri zadetke in spet odprli tekmo. Gorenje je še dolgo držalo rahlo prednost, ta pa je povsem skopnela v 43. minuti, ko je Sokova rezerva Grega Jamnik zadel za 23:23.

Začela se je še ena srhljivka, v kateri pa so tokrat daljšo potegnili podprvaki. Skube je imel ves čas na sebi agresivnega Darka Cingesarja – napad je dobro vodil novinec Rok Ovniček –, pa se vseeno izkazal z izjemnim golom z 9 metrov, ki je v 57. minuti pomenil vodstvo s 33:30. Toda gostitelji se še niso vdali, njihove upe pa je pokopal Janez Gams, ko je dobro minuto pred koncem ob igri z igralcem manj lepo zadel za 35:32. »Odločilni gol, ni slabo, kaj?« se je pošalil Gams in priznal, da mu med tekmo ni bilo do šale: »To je bil zrelostni izpit za Berlin, kjer bomo mi v vlogi Maribora in bomo skušali presenetiti favorizirano domačo zasedbo.«

Do konca sta Jamnik in odlični Ante Kaleb zgolj zmanjšala razliko na gol, kolikor je znašala tudi štiri dni prej (29:28). »Očitno smo programirani za drame, te navade se bomo morali počasi znebiti. Maribor nas je spet namučil, dobro izkoriščal naše menjave v drugem polčasu in nam s hitrim 'centrom' ves čas dihal za vrat. Na srečo smo zdržali, imeli smo veliko boljši pristop kot v Velenju,« se je velik kamen od srca odvalil trenerju Gregorju Cvijiču, še bolj morda Mariu Šoštariču. »Saj ne vem, kaj bi storil, če bi še enkrat izgubili in izpadli. Verjetno bi z vročo glavo razmišljal kar o končanju igralske kariere,« je bil levoroki as nazoren, koliko mu je pomenila zmaga. Po prvi tekmi je bil tokrat avtor osmih golov iz igre jezen na ves svet, sinoči je bil boljše volje: »Seveda je drugače, če zmagaš. Jezen pa sem še vedno. Tokrat ne na druge, temveč na nas, saj se vedno znova spravljamo v težave. Namesto da bi še oplemenitili vodstvo iz prvega dela, smo tekmecu spet dovolili vrnitev in do konca trepetali za zmago. Ta je bila zares nujna in zdaj sem prepričan, da čez teden v Rdeči dvorani ne bomo znova razočarali.«

Pa bivši selektor Denič? Še vedno se ne pogovarja s sedmo silo …