EHF bi radi prepričali, da je najbolje igrati doma

Ribničani dobili zahtevne tekmece v pokalu EHF. Tekme v Tivoliju ali na Kodeljevem?

Objavljeno
01. december 2016 23.50
BEGUŠ Robert, trener Rokometnega društva Riko Ribnica, 12.9.2015, Maribor [rokomet, Robert Beguš, Riko Ribnica]
Miha Hočevar
Miha Hočevar

Ljubljana – Rokomet v Ribnici še nikoli ni letel tako visoko – vodstvo v DP (resda ob odsotnosti Celja PL in Gorenja) ter prva uvrstitev v evropski pokal sta zgodovinska trenutka za zasedbo iz dežele suhe robe. A z uspehom so prišle tudi dodatne obveznosti in zapleti.

Teh sicer ni bilo ob žrebu pokala EHF, v katerem je Ribnica pristala v skupini A z velenjskim krvnikom Füchse Berlin ter še dvema tekmecema iz rokometnih velesil – s francoskim Saint Raphaelom in danskim Gudmejem. »Igrali bomo v zahtevni skupini, v kateri so predstavniki najmočnejših ligaških tekmovanj iz Nemčije, Francije in Danske. V skupinskem delu nimamo posebnih ciljev, na vsako tekmo se bomo temeljito pripravili in vsako odigrali po svojih najboljših močeh, tako kot smo to storili na nedavnem dvoboju proti romunski Politehnici iz Temišvara,« je povedal trener ribniške ekipe Robert Beguš.

Njegova pričakovanja so povezana predvsem s tem, ali bo evropske tekme lahko gostila dvorana ŠC Ribnica, ki ne ustreza zahtevam EHF - ima 600 sedežev, potrebovala bi jih kar 2000. »V domači dvorani bi bili ob izjemnem vzdušju gotovo za tri do štiri gole boljši,« se je pridušal Beguš, ki upa, da bo vodstvo kluba (to računa na podporo RZS) pristojne na Dunaju prepričalo, da je bolje igrati v manjši, a polni dvorani, kot v komornem vzdušju daleč od doma. Če bodo dobili rdečo luč, bodo tekme pokala EHF (med 11. februarjem in 2. aprilom 2017, v končnico nato napredujeta dve ekipi iz vsake skupine) najverjetneje gostili v Ljubljani – v Tivoliju ali na Kodeljevem. To bi prineslo dodatne stroške zasedbi, ki se že tako ali tako s 250.000 evri letno postavlja po robu klubom z milijonskimi proračuni.

Nastopanje v Evropi bo za Beguša tudi velik trenerski izziv. Tekmovanje v pokalu EHF sovpada z začetkom končnice DP, ko se bosta tekmovanju priključila tudi člana lige SEHA Celje Pivovarna Laško in Gorenje. Imajo v Ribnici dovolj močno zasedbo, da bi zdržala bitko na dveh frontah. »Nimamo. Že v zadnjem mesecu smo igrali v ritmu sreda-sobota in za to plačali davek s poškodbami. Spomladi bo vse skupaj še bolj zahtevno. Rezultatsko bo za nas nekaj pomembnejše DP, a tudi v Evropi se ne bomo vnaprej vdajali. To smo si želeli in zdaj moramo to izpeljati po najboljših močeh,« je še povedal Beguš.

Skupinski del pokala EHF

Skupina A: Riko Ribnica (Slo), Saint-Raphael (Fra), GOG Gudme (Dan), Füchse Berlin (Nem).

Skupina B: Göppingen (Nem), Midtjylland (Dan), Granollers (Špa), Porto (Por).

Skupina C: Kolding (Dan), Tatabanya (Mad), Magdeburg (Nem), Maccabi Tel Aviv (Izr).

Skupina D: Melsungen (Nem), Anaitasuna (Špa), Benfica (Por), Cocks (Fin).