EP v rokometu: Francija tretjič evropski prvak

Rokometaši Francije so v finalu evropskega prvenstva premagali domače branilce naslova (41:32)

Objavljeno
26. januar 2014 14.00
Posodobljeno
26. januar 2014 15.50
HANDBALL/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Herning - Francoska rokometna reprezentanca je po letih 2006 in 2010 še tretjič v svoji zgodovini osvojila evropski naslov, potem ko je bila v finalu boljša od branilke naslova Danske (41:32).

Francozi so zasluženo slavili v Herningu, kjer so si po manj kot desetih minutah priborili pet golov prednosti (7:2), ob polčasu pa so vodili za sedem (23:16).

Razmerje moči se v drugem polčasu ni spremenilo, Francozi so nekoliko upočasnili ritem igre in z uspešnimi napadi ohranjali svojo prednost, ki ni bila nikoli resno ogrožena.

Pri Francozih je bil najbolj razpoložen Michaël Guigou z desetimi goli, pri Danski pa Mikkel Hansen z devetimi goli.

Bron je osvojila Španija, ki je na tekmi za tretje mesto premagala Hrvaško.

Silovit začetek Francozov

Začetek finala je bil povsem na strani Francozov. Njihov vratar Thierry Omeyer je ubranil prva strela na svoja vrata, v napadu pa so zadeli Nikola Karabatić, Michaël Guigou in Valentin Porte za 3:0.

Danska se je v sedmi minuti znašla v še težjem položaju, saj si je Rene Toft prislužil dvominutno kazen, kar so njihovi nasprotnik kaznovali z goloma Gigouja za prednost petih golov (7:2).

Branilci naslova so po začetnem krču izid znižali na štiri (4:8), a to je bil zgolj preblisk, saj so Francozi dosegli tri zaporedne gole (11:4) in danskega selektorja Ulrika Wilbeka prisilili v menjavo vratarjev, ki pa ni pomagala, saj domači kar osem minut niso dosegli gola, tako da so Francozi povedli s 13:4.

»Galski petelini« so bili v prvem polčasu občutno boljši in so brez težav odgovarjali na napade Danske. Tako je Daniel Narcisse zadel za 16:7, sledila je sedma obramba izjemnega vratarja Omeyerja, nato pa je svoje v napadu dodal še Porte (17:7).

Gostitelji so imeli v zaključku polčasa priložnost, da se približajo nasprotnikom, saj je bil pri izidu 20:13 za Francoze za dve minuti izključen Valentin Porte, vendar se je z dvema goloma izkazal njegov soigralec Luc Abalo in pomagal ohraniti prednost, končni izid prvega dela pa je s šestim golom postavil Porte (23:16).

»Galski petelini« umirili tempo

Francoski rokometaši so se v drugem polčasu poslužili drugačne taktike in igrali na dolge napade, Danska pa je z uspešnimi napadi večinoma zaostajala za sedem golov (20:27, 21:28 22:29).

Domačin Mikkel Hansen je v 40. minuti zadel za 22:29 in izsilil dvominutno kazen Abaloja, vendar gostitelji tega niso znali izkoristiti, saj je bil po vrnitvi kaznovanega Francoza izid 30:23.

Nikola Karabatić bi v 47. minuti lahko svoji reprezentanci zagotovil prednost desetih golov (33:24), ko je sam stekel proti vratarju Jannicku Greenu, vendar se je ta izkazal z obrambo, njegov trud pa je z golom nadgradil Kasper Sondergaard (25:33).

Danci bi lahko naredili še korak dlje in se približali na sedem, vendar so zapravili svoj napad, Francozi pa so si priborili sedemmetrovko, ki jo je v gol pretvoril razpoloženi Guigou (34:25), v 51. minuti pa so branilci naslova zaostajali že za deset (26:36) in tekma je bila odločena.

 

Španiji bron

Na tekmi za tretje mesto je Španija premagala Hrvaško z 29:28. Svetovni prvaki so imeli po prvem polčasu tri gole prednosti, v drugem pa so v napeti končnici ohranili mirne živce.

Hrvaška je tri minute pred koncem zaostajala za gol (26:27), ko si je Španec Cristian Ugalde prislužil dvominutno kazen, vendar so hrvaški rokometaši zapravili svoj napad, na drugi strani pa je bil z igralcem manj uspešen Julen Aguinagalde. Zmagovalca je odločil prvi strelec tekme Joan Canellas, ki je 47 sekund pred koncem zadel za 29:27, Hrvaška pa je poraz ublažila z golom Igorja Vorija.

V španski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Joan Canellas z osmimi in Julen Aguinagalde s sedmimi goli, Domagoj Duvnjak je za Hrvaško dosegel osem zadetkov.

 

Rezultati EP

Finale

Danska - Francija 32:41 (16:23)

(Hansen 9, Lindberg 6; Guigou 10, Porte 9)

Za tretje mesto

Hrvaška - Španija 28:29 (13:16)

(Canellas 8, Aguinagalde 7; Duvnjak 8, Buntić 5)

 

Končne uvrstitve na EP

1. Francija

2. Danska

3. Španija

4. Hrvaška

5. Islandija

6. Poljska

7. Švedska

8. Madžarska

9. Rusija

10. Makedonija

11. Avstrija

12. Belorusija

13. Srbija

14. Norveška

15. Češka

16. Črna gora