EP v rokometu: ni lepšega kot utišati 14.000 navijačev

Nocoj polfinalna dvoboja na rokometnem evropskem prvenstvu. Hrvat Igor Vori napoveduje padec gostiteljev.

Objavljeno
23. januar 2014 17.58
Posodobljeno
24. januar 2014 14.00
P. Z., šport
P. Z., šport

Herning – Rokometni sladokusci si bolj mikavnih dvobojev v zaključku EP ne bi mogli želeti. Prvi polfinale prinaša derbi svetovnih prvakov iz Španije in olimpijskih prvakov iz Francije, drugi pa obračun evropskih prvakov iz Danske in rednih zbiralcev odličij iz Hrvaške.

Prizorišče sklepnega dejanja bo nadvse primerno. Danska je v teh dveh tednih potrdila, da je najbolj rokometna dežela sploh. Dvorana v Herningu je vselej, ko je v njej nastopila domača reprezentanca, pokala po šivih, in tudi na obeh današnjih tekmah (prva bo ob 18.30, druga ob 21. uri) ter nedeljskem finalu bo v njej 14.000 navijačev. Ti si obetajo, da bodo njihovi ljubljenci kot edini ostali nepremagani in ubranili naslov iz Srbije. A delo bo vse prej kot lahko. Nikdar ne veš, kdaj te doleti slab dan in Hrvati računajo, da se bo prepričljivim Dancem, pri katerih odlična krila Hans Lindberg, Anders Eggert in Lasse Svan neusmiljeno kaznujejo vsako napako z goli iz nasprotnih napadov, zalomilo prav v polfinalu. Ekipa Slavka Goluže igra zelo dobro, samo proti Franciji v drugem polčasu je zatajila, sicer pa dokaj zlahka opravila s tekmeci. Hrvaška je najbolj redna udeleženka zaključnih bojev na velikih tekmovanjih. Tokrat bo skušala premagati urok EP, saj je že dvakrat (2004 v Sloveniji in 2012 v Srbiji) izpadla v polfinalu proti gostitelju in upa, da se ji ne bo to zgodilo še tretjič. Dvakrat (2008 in 2010) pa je izgubila v finalu in tako kot Španija še nima evropskega naslova. Hrvati in Danci so se sicer nazadnje srečali v polfinalu zadnjega SP, v Barceloni so bili boljši Danci.

»Polna dvorana, 14.000 ljudi in vsi so proti tebi. Ti pa zmagaš ... Nič slajšega kot to,« se spektakla veseli krožni napadalec Igor Vori, od katerega bo odvisno marsikaj. Še več od Domagoja Duvnjaka, ki bo vroči kandidat za MVP, če bo naše južne sosede popeljal v finale. V nasprotnem primeru bosta imela prednost Mikkel Hansen in vratar Niklas Landin, glavna aduta selektorja Ulrika Wilbeka, ki bi se rad od danske klopi poslovil z zlatom. To se mu je izmuznilo v finalu lanskega SP v Španiji in Danci hrepenijo po revanši s Španijo. Sicer so jo v rednem delu že premagali, toda to je bilo bolj ogrevanje, pri Špancih tedaj ni bilo pomembnega moža Julena Aguinagaldeja. Vprašanje pa je, ali so Španci sposobni premagati Francoze, ki še niso razkrili slabih točk. Zadnji poraz proti Švedski ne šteje, ker so zgolj varčevali z močmi. Izkušeni Claude Onesta je pretkanim mačkom, kot so Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Jerome Fernandez in Luc Abalo, dodal nekaj igralcev, ki so prinesli svežo kri (Porte, Grebille, Nyokas), njegov pomočnik na klopi Didier Dinart pa najbolje ve, kako se je treba postaviti v obrambi. Ta je denimo Hrvatom v drugem polčasu dovolila osem golov.

Dosedanji razplet je tudi pogodu Slovencev, ki bodo v nedeljo pred finalom izvedeli, s kom se bodo junija merili v dodatnih kvalifikacijah za SP 2015 v Katarju. Med tekmeci namreč ne bo štirih reprezentanc, ki jih v dveh tekmah realno ne bi mogli premagati. Vsi ostali so premagljivi, tudi Poljaki in Islandci, ki se bodo merili v tolažilni tekmi za peto mesto.