EP v rokometu: velika točka proti Španiji za selektorjev rojstni dan

Slovenski rokometaši so skoraj ves dvoboj vodili, naposled pa se s favoriziranimi Španci razšli z delitvijo točk (24:24).

Objavljeno
18. januar 2016 14.43
Posodobljeno
18. januar 2016 16.30
HANDBALL-EURO-2016-SLO-ESP
J. P.
J. P.

Vroclav - Kdo bi si mislil, da bo po osvojeni točki slovenskih rokometašev v drugem dvoboju skupine C evropskega prvenstva na Poljskem proti močno favorizirani Španiji, ki velja celo za eno najresnejših kandidatk za končno zlato, ostal vsaj kanček grenkega priokusa. Kako tudi ne, ko pa so imeli izbranci Veselina Vujovića, ki je ravno na dan tekme dopolnil 55 let, domala ves dvoboj prednost, v prvem polčasu celo štirih golov, v končnici pa po zadetku najboljšega igralca na parketu Deana Bombača dveh (24:22), naposled pa so izkušeni tekmeci le izvlekli točko, ki so se je - zanimivo - veselili celo nekoliko bolj kot Slovenci, ki pa z remijem 24:24 ostajajo v igri za drugi del prvenstva.

Slovenci Špancev na velikih tekmovanjih še niso premagali, tako blizu kot danes pa prejkone še niso bili. Prvi polčas je bil za v učbenike, saj so naši fantje še tik pred odhodom na odmor vodili z velikih 12:8, šele v nadaljevanju se je razlika začela topiti, tekmec pa se je do sploh prvega vodstva na tekmi dokopal šele v 47. minuti, ko je bil Antonio Jesus Garcia natančen za 19:18. Vujovićevi fantje so si v ključnih trenutkih privoščili preveč nepotrebnih napak, Špance - pri katerih prvi vratar Arpad Šterbik sploh ni stopil na parket - pa je v končnici reševal učinkoviti Julen Aguinagalde, ki je iz šestih poskusov šestkrat zadel, enako kot v naši vrsti Luka Žvižej. Zdaj slovensko četo v sredo (ob 17.15) čaka še zadnji dvoboj v skupini C z Nemčijo, ki se zdi med vsemi tremi nasprotniki še najlažje premagljiva.

Kazen za slovenske rokometaše

Po prvi tekmi s Švedsko si je slovenska izbrana vrsta prislužila bizarno denarno kazen v višini 500 evrov, ker vsi reprezentanti niso imeli nogavic enake barve. Disciplinska komisija Evropske rokometne zveze (EHF) je z enakim zneskom kaznovali tudi Švede, ker je eden njihovih igralcev med tekmo nosil dolge rokave, ki pa niso bili barvno usklajeni s preostalo reprezentančno opremo.

PRVI POLČAS

Slovenci so pozabili na sobotni uvodni poraz s Švedsko in se pogumno lotili favoriziranih tekmecev. Imeli so prvi napad v dvoboju, ki ga je kronal Luka Žvižej z golom, ki pa sta ga sodnika razveljavila. Če bi Luka zadel, bi se s svojim že 696. zadetkom izenačil na vrhu večne lestvice slovenskih strelcev z Alešem Pajovičem. Tudi Španci so zapravili prvi napad, izbranci Veselina Vujovića pa so vendarle prešli v vodstvo z uspešno realizirano sedemmetrovko Deana Bombača. Šele ob koncu četrte minute so nekdanji svetovni prvaki prvič zadeli, nato pa Slovencem dopustili tri gole zapored. Dvakrat je zadel Gašper Marguč, enkrat Matej Gaber. V osmi minuti je bilo na semaforju 4:1.

Za 5:2 je zadel Žvižej in tako tudi uradno ulovil Pajoviča, na +4 je povišal David Miklavčič. Španski napad je bil neučinkovit, razglašen, šele visok zaostanek je izbrance Manola Cadenasa nekoliko predramil, da so zadeli dvakrat zapored, kar pa Slovencev ni zmedlo. Prav nasprotno, še naprej so z domiselno napadalno igro tresli nasprotnikovo mrežo in skrbeli, da se njihov naskok ni stalil. Ob polovici prvega polčasa so imeli naši fantje tri zadetke zaloge (8:5). Znižal je Raul Entrerrios, za minutni odmor se je odločil slovenski selektor Vujović, ki je ravno danes dopolnil 55 let.

Obrestovalo se mu je, po odlični podaji Bombača je zadel (odtlej najboljši strelec slovenske reprezentance) Žvižej, obenem je na kazensko klop za dve minuti poslal Victorja Tomasa. Naši fantje so številčno premoč na parketu izkoristili in v 21. minuti spet pobegnili za velike štiri gole (11:7). Kril jim ni prirezala niti izključitev Bombača, nato pa je španski selektor posegel po minutnem odmoru. Sprva uspešno, saj je Gaber izgubil žogo v napadu, a niti Španci niso bili uspešni, na 12:8 je po že tretjem uspešno izvedenem slovenskem protinapadu povišal Žvižej.

Med vratnicami je bil razpoloženi Matevž Skok, ki je dotlej zaustavil štiri od sedmih sproženih strelov nasprotnika. V končnici so se favorizirani Španci približali le še na dva zadetka zaostanka (10:12), zadnji gol naših fantov pred odhodom na odmor je prispeval Vid Kavtičnik, tekmec pa je imel dve sekundi pred koncem priložnost za znižanje, vendar pa je odlični Skok ubranil strel s sedmih metrov Valeru Riveri, Slovenci so torej prvi polčas zaprli z vodstvom s 13:10. Za predstavo v tem delu si zaslužijo visoko oceno, tekmec pa je imel večino časa zvezane roke predvsem v napadu.

DRUGI POLČAS

Slovenci so drugi del začeli z igralcem manj na parketu, kar je nasprotnik izkoristil z dvema hitrima zadetkoma Julena Aguinagaldeja. Španci so se približali na 12:14 in imeli še napad, a se je vnovič izkazal Skok, na drugi strani pa je tekmečevo neučinkovitost kaznoval Gaber. Cadenasovi izbranci bi se lahko še enkrat približali le na zadetek zaostanka, a je imela Slovenija zelo razigranega čuvaja mreže. Na drugi strani Arpad Šterbik, na katerega je pred dvobojem opozarjal Vujović, sploh še ni stopil med vratnice. Po dveh zaporednih golih Entrerriosa so bili Španci le še gol zadaj (15:16), imeli so tudi priložnost za izenačenje, a je Antonio Jesus Garcia meril precej previsoko.

Naskok tekmecev je z realizirano najstrožjo kaznijo zaustavil Dragan Gajić, ki je bil uspešen prvič v dvoboju, na drugi strani je prav tako s sedmih metrov ponovno znižal Rivera. V 43. minuti je na tleh obležal Miklavčič, ki ga je selektor takoj potegnil na klop. V 44. minuti je izkušeni Tomas, ki je zbral že 133 nastopov v majici z državnim grbom (in dosegel že 438 zadetkov), po dolgem času poskrbel za izenačenje (17:17), a je hitro vrnil Kavtičnik z razdalje. Pri 18:18 je moral Vujović poseči po minuti odmora, po njej pa so njegovi fantje s tehnično napako ponudili priložnost tekmecem za sploh prvo vodstvo v obračunu.

In res, Garcia je bil hladnokrven realizator, kar pa naših fantov ni zmedlo, po golih Žvižeja in Sebastiana Skubeta so bili namreč spet spredaj. Po bravurozni obrambi Bombača so se Slovenci v napadu zaleteli in izgubili žogo, to je bila že njihova trinajsta napaka v dvoboji, kaznoval jo je Aguinagalde s svojim četrtim zadetkom na tekmi, s katerim je njegova zasedba v 51. minuti spet vodila (21:20). S takšnim razpletom se nista strinjala Kavtičnik in Miklavčič, ki sta sprožila v polno in Cadenasa prisilila, da je posegel po minuti odmora. Po njej je Skok z izjemno obrambo zaustavil neoviran met Eduarda Gurbinda, na drugi strani je Gajič - podobno kot že proti Švedom - zgrešil pomembno sedemmetrovko, a se je nato oddolžil z golom za vodstvo s 23:21.

Kot je bilo pričakovati, je 5000 gledalcev v Stoletni dvorani spremljalo infarktno končnico. Po njej ni dišalo, ko je v 57. minuti Bombač povišal na 24:22, a je Aguinagalde najprej znižal, nato pa so si Slovenci privoščili še prekršek v napadu. Tekmec je imel na dosegu roke izenačenje, a prav tako zapravil napad, po Vujovićevem minutnem odmoru pa so njegovi izbranci v zadnji minuti izgubili žogo in Cristianu Ugaldeju dovolili, da je iz protinapada zadel za izenačenje (24:24), obenem pa v slačilnico predčasno poslal še Kavtičnika. Naši fantje so imeli še četrt minute za zadnji napad, a se izid ni več spremenil. Za konec je z devetih metrov poskusil Borut Mačkovšek, a je bil španski blok neprebojen. Točke so se bolj veselili favorizirani tekmeci, večja in manj pričakovana pa je bila za Slovence, ki tako ostajajo v igri za napredovanje v drugi del prvenstva.

SLOVENIJA : ŠPANIJA 24:24 (13:10)

Stoletna dvorana, gledalcev 6500, sodnika Gousko in Repkin (oba Belorusija).

Slovenija: Skok (10 obramb), Škof (0); Blagotinšek, Marguč 2 (1), Kavtičnik 3, Cingesar, Skube 1, Poteko, Miklavčič 2, L. Žvižej 6, Gaber 2, Zorman, Zarabec, Bombač 4 (1), Gajić 2 (1), Mačkovšek 2.

Španija: Šterbik, Perez de Vargas (8 obramb); Gurbindo, Maqueda 2, Tomas 3, Entrerrios 3, Aguinagalde 6, Ugalde 1, Canellas 2, Morros, Garcia 1, Rivera 5 (4), Guardiola 1, Mindegia, Del Arco, Dušebajev.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Španija 5 (4).

Izključitve: Slovenija 8, Španija 8.

Rdeča kartona: Kavtičnik (60.), Guardiola (60.).