Fantje v lov na SP v Katarju, dekleta na EP v soseščini

Selektor moške rokometne reprezentance Boris Denič je namesto poškodovanega Simona Razgorja vpoklical Mitjo Nosana.

Objavljeno
27. maj 2014 22.08
Slovenija proti Ukrajini. Na sliki Skube(11) Velenje,12.01.2014
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Ljubljana – Podobno težka naloga čaka junija moško in žensko rokometno reprezentanco, podobno mikavna je tudi nagrada. Fantje selektorja Borisa Deniča želijo na SP '15 v Katarju, dekleta z Marto Bon na EP '14 na Madžarskem in Hrvaškem. Brez težav ne gre ...

Potem ko je izpustila EP na Danskem, bo moška reprezentanca 8. junija (Veszprem) in 15. junija (Velenje) skušala izločiti Madžarsko in se uvrstiti na SP. Denič zagotovo ne bo mogel računati na Miho Žvižeja, izključenega na zadnji kvalifikacijski tekmi proti Ukrajini, in verjetno tudi ne na Uroša Zormana, čeprav je RZS na Dunaj že poslala pritožbo in ohranja rahlo upanje, da bi kapetan morda lahko zaigral vsaj na povratnem srečanju.

Denič je moral zaradi poškodbe prepone prekrižati še Simona Razgorja. Ker je vprašljiv tudi Borut Mačkovšek zaradi poškodbe kolena, so se pojavile skrbi na levi strani. Zato je z rezervnega seznama povabil Mitjo Nosana iz Gorenja. Priprave se bodo začele danes v Zrečah, v ponedeljek bo v mariborski Lukni generalka proti Avstriji. Zelo pomembno vlogo bo imel Sebastian Skube, eden ključnih igralcev Celja pri osvojitvi naslova državnega prvaka. »Bilo je lepo, ampak to je že preteklost. Zdaj je treba vse misli posvetiti reprezentanci, ki jo čaka morda najpomembnejša naloga v zadnjih letih. Če bi izpustili še eno veliko tekmovanje, bi bila to velika škoda. Zlepa ali zgrda moramo premagati Madžare,« je odločen Skube, ki bo kariero nadaljeval na Danskem pri Silkeborgu, še prej ga čaka poroka.

Tudi dekleta, ki so s pripravami začele v ponedeljek v Ljubljani, imajo težave pred zadnjima tekmama v kvalifikacijah za EP. Slovenke bodo 11. junija gostile Švedsko (Kodeljevo) in 15. junija gostovale v Srbiji (Niš). Pred tem bodo v Umagu odigrale trening tekmi s Hrvaško. Nina Jeriček in Maja Zrnec sta poškodovani, v ekipi so tri novinke – Polona Barič ter mladinki Manca Jurič in Nina Zulič. V skupini 5 imata Švedska in Slovenija po 6 točk, Srbija 4 in Švica 0. Jeseni so bile Švedinje boljše s 30:25. »Takrat nismo imele niti enega treninga. Zdaj imamo več časa. Moja glavna naloga je, da igralke, ki so delovale v različnih tekmovalnih ritmih, uskladimo. Bolj se ukvarjamo s seboj kot s Švedsko,« je razložila Bonova, ki se zaveda, da bo naloga težka, četudi pri tekmicah ne bo bivše krimovke Linnee Torstenson.

»Po daljšem času se želimo prebiti na veliko tekmovanje. Z igro, s kakršno smo premagali Srbijo, lahko premagamo vsakogar,« pa pravi Tamara Mavsar, ki podobno kot druge igralke iz Krima tava v temi, ko beseda nanese na klubsko kariero. Krimova usoda ostaja negotova, sogovornikov ni na spregled, še manj obljubljenih plač. »Dežurna gasilka« Bonova, ki je Krim popeljala do naslova v DP, verjame, da se slaba volja iz kluba le ne bo prenesla v izbrano vrsto: »Imamo zgodovinsko priložnost, da Slovenijo vrnemo na rokometni zemljevid. Verjamem v ambicijo igralk. Konec koncev je reprezentanca zanje najboljša odskočna deska.«