Fantomski prestop preprečil celjski podvig v Frankfurtu

Ekipa Branka Tamšeta je v končnici tekme z Rhein-Neckarjem zapravila vodstvo s tremi goli.

Objavljeno
29. september 2016 01.18
Rhein- Neckar vs Celje Pivovarna Laško. Na sliki Zarabec Celje, 23,11,2014
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Frankfurt – Kdor je sinoči držal pesti za rokometaše Celja Pivovarne Laško na tekmi pri favoriziranemu Rhein-Neckarju v ligi prvakov, se je lahko upravičeno držal za glavo. Nemci so bili zreli za poraz, a kombinacija neizkušenosti in tudi sumljivih sodniških odločitev je botrovala minimalnemu porazu.

Celjani so se z zmago proti Zagrebu otresli travm iz uvoda sezone, v katerem so doživeli domači zaušnici z Veszpremom in Vardarjem. V Frankfurtu je na igrišče stopila samozavestna ekipa, odločena nemškim prvakom drago prodati kožo. Gostje so začeli odločno, vendar jih je petminutna strelska suša hitro stala zaostanka s 5:10 in takrat se je zdelo, da bodo levi iz Mannheima prišli do rutinske zmage. A niso si mislili, da se bodo pivovarji tako dobro taktično pripravili na njihovo igro s sedmimi igralci v napadu. Kar štirikrat so zadeli prek celega igrišča, dvakrat zelo razpoloženi vratar Ivan Gajić, in do odmora sta bila prvaka dveh držav skoraj poravnana.

Pri Celjanih je bil razpoložen Miha Zarabec, ki je ekipo dvignil tudi, ko je po petih minutah drugega dela zaostala z nevarnih 17:22. Domači trener Nikolaj Jacobsen se je samo čudil, kako so igralci Branka Tamšeta zasukali zgodbo. Žiga Mlakar je ob vstopu v zadnjo četrtino tekme poskrbel za prvo vodstvo (25:24), nakar sta Zarabec in Gajić s streloma v prazna vrata na semafor zapisala rezultat 27:24.

Zgodba je spominjala na lansko izkušnjo iz Kiela, kjer so imeli Celjani sedem minut pred koncem tri gole prednosti, pa na koncu klonili. Na žalost njihovih navijačev se je ponovila. Nemci so po več kot osmih minutah končali strelski post ter z delnim rezultatom 3:0 izenačili, nakar se je začela napeta končnica, v kateri se je pri Celjanih prebudil Jaka Malus in pet minut pred koncem obnovil celjsko vodstvo (29:28). Zadetek Patricka Groetzkega je prinesel nov zasuk, kanček upanja za srčne goste je dve minuti in pol pred koncem obnovil mladi Malus, toda zadnjo besedo je imel Kim Ekdahl du Rietz.

Do konca je bilo sicer še dovolj časa, ampak Celjani so tedaj že imeli močan sodniški veter v prsa. Ob njihovih napadih sta Romuna že po nekaj sekundah dvigovala roki, kljub temu pa je Gal Marguč prišel do meta za točko, vendar je bil njegov zadetek razveljavljen zaradi domnevnega prestopa, ki ga tudi posnetek ni razkril. Na drugi strani je zadnji napad lahko trajal vseh 36 sekund in Nemci so naposled prišli do prvega para točk.

Celjanom je ostal grenak priokus, vendar jih lahko predstava navdaja z optimizmom pred nadaljevanjem sezone. Po daljšem času bodo imeli prost vikend, potem pa se bo zanje začel oktobrski dir. Najprej se bodo v torek podali v Veszprem v ligi SEHA, sledila bo naslednja domača tekma v ligi prvakov. Tekmec bi bil težko bolj zaželen – Vardar, s katerim imajo zelo sveže neporavnane račune.

Branko Tamše, trener Celja: »Škoda. Marguč mi je zatrdil, da črte ni prestopil še iz pionirskih let in verjamem mu, da je ni. Sodniški kriterij nam v finišu res ni bil naklonjen, toda krivi smo si tudi sami. S 13 izgubljenimi žogami v drugem polčasu res težko premagaš ekipo, kot je Rhein-Neckar. Razočaran sem, vseeno pa vesel, ker vidim, da se igralci prebujajo in da ekipa raste, zato že komaj čakam prihodnje izzive.«

Rhein-Neckar Löwen - Celje Pivovarna Laško 31:30 (16:15)

Fraport Arena, gledalcev 2000, sodnika: Dinu in Din (oba Romunija).
Rhein-Neckar Löwen: Appelgren, Palicka, Baena, Schmid 3, Sigurdsson 3, Buena 2, Steinhauser 2, Pekeler 5, Groetzki 2, Abt, Reinkind 1, Guardiola 3, Petersson 3, Ekdahl Du Rietz 7.
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Gajić 3, Malus 4, Babarskas 2, Janc 4, Razgor, Suholežnik, Marguč 2, Grošelj, Poteko 1, Zarabec 7, Kodrin, Mačkovšek, Mlakar 5, Žvižej, Bečiri 2.
Sedemmetrovke: Rhein-Neckar Löwen 1 (0), Celje Pivovarna Laško 3 (2).
Izključitve: Rhein-Neckar Löwen 12, Celje Pivovarna Laško 2 minuti.

skupina B, sobota, 1. oktobra:
15.30 Vive Tauron Kielce - Kristianstad
17.30 Vardar Skopje - Meškov Brest
20.00 Zagreb - Pick Szeged

lestvica:
1. Rhein-Neckar Löwen 2 1 1 1 59:58 3
2. Vive Tauron Kielce 1 1 0 0 29:24 2
3. Vardar Skopje 1 1 0 0 28:23 2
4. Celje Pivovarna Laško 2 1 0 1 60:59 2
5. Pick Szeged 1 0 1 0 28:28 1
6. Zagreb 1 0 0 1 28:30 0
7. Meškov Brest 1 0 0 1 24:29 0
8. Kristianstad 1 0 0 1 23:28 0