Fenomenalni rokomet v čast nepozabnih Les Experts

V sredo se bo v Franciji začelo 25. svetovno prvenstvo, ki naj bi prineslo obilico presežkov. Tokratna novost: tehnologija golove črte.

Objavljeno
09. januar 2017 15.45
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Petindvajseto svetovno prvenstvo rokometašev ne bo najbolj razkošno, ta primat bo še dolgo pripadel prirediteljem prejšnjega turnirja iz Katarja, niti ne najbolj pomembno, saj reprezentancam ne prinaša dodatnih bonitet, vseeno pa bo zgodovinsko in tudi rekordno. Zgodovinsko z vidika domače Francije, ki se bo poslovila od zlate generacije Les Experts, rekordno po obisku in še čem.

Slogan mondiala, ki ga bosta v sredo v pariški dvorani Bercy odprli Francija in Brazilija, je »Phenomenal Handball«. V osmih francoskih mestih se res obetajo izvrstne predstave, z uvedbo novih pravil – denimo napada s sedmimi igralci brez vratarja –, ki so doživela premiero na nedavnih OI v Riu, je rokomet postal še hitrejši in atraktivnejši, na mondialu se bo predstavila kopica novih obrazov, ki bodo zaznamovali rokometno prihodnost. Mnoge reprezentance so se namreč ob začetku novega olimpijskega cikla odločile za pomladitev in zamenjavo rodov, ki naj bi vrhunec doživeli čez tri leta in pol v Tokiu.

V prodajo je šlo skupaj 550.000 vstopnic. Kolajne se bodo delile v Parizu, v znameniti dvorani Bercy ali po novem Accor Hotels Areni, ki sprejme 15.700 gledalcev. Še več ljubiteljev rokometa pa se bo še pred vrhuncem gnetlo v Lillu, ki bo gostil tekme osmine finala in četrtfinala. Če bo vse po načrtih, bo tam dvakrat igrala Francija, in sicer v pokritem nogometnem štadionu Pierre-Mauroy s 27.500 sedeži. V tem primeru bo prav gotovo padel rekord po obiskanosti rokometne tekme na velikem tekmovanju, ki ga doslej drži Kairo. Tam si je finale med Švedsko in Rusijo (25:24) 15. junija 1999 ogledalo 25.000 ljudi.

Še najmanj sprememb med vsemi je bila deležna francoska reprezentanca, ki je zaznamovala novo tisočletje. Od leta 2001, ko je pod vodstvom selektorja Daniela Constantinija in zvezdnika Jacksona Richardsona (rekorder s 417 nastopi) doma osvojila zlato, je zbrala kar 13 kolajn z največjih tekmovanj, dvakrat – v letih 2011 in 2015, je imela v lasti vse tri lovorike. Zdaj ima le še eno. Potem ko je na Poljskem izgubila evropski naslov in avgusta v Riu po finalnem porazu z Dansko še olimpijskega, bo branila naziv svetovnega prvaka, ki ga je osvojila pred dvema letoma v Dohi.

Po Riu se je sicer pri Les Experts zgodila velika sprememba v strokovnem štabu. Po 15 letih se je s selektorskega mesta umaknil legendarni Claude Onesta in mesto prepustil dvojcu Didier Dinart-Guillaume Gille. Da ne bi bil šok prevelik, pa je Onesta zasedel položaj vodje oz. direktorja reprezentance, vendar med tekmami ne bo sedel na klopi. V igralskem kadru so medtem ostali veterani, kot so Thierry Omeyer (39 let), Michael Guigou (34), Luc Abalo (32), Daniel Narcisse (36) ter prvi zvezdnik Nikola Karabatić (32), ki je poskrbel za olajšanje, potem ko je pravočasno okreval po poškodbi gležnja iz 22. decembra in bo kot kapetan vodil trikolore na poti do slave in načrtovanega slavja na Elizejskih poljanah. »Titi« Omeyer, ki je pred kratkim podaljšal pogodbo s PSG še za naslednjo sezono, ima po dveh pripravljalnih tekmah s Slovenijo že 299 nastopov in prav na otvoritveni tekmi z Brazilijo jih bo zbral okroglih 300.

Francija bo po letih 1970 in 2001 tretjič gostila zbor najboljših rokometnih reprezentanc (rekorderka je Nemčija, ki bo skupaj z Dansko čez dve leti šestič prirediteljica) in bo želela ponoviti uspeh izpred 16 let ter osvojiti že rekordni šesti naslov. Dinart in Gille, dolgoletna stebra obrambe galskih petelinov, imata kar nekaj težav s sestavo ekipe, saj sta poškodovana pomembna strelca Mathieu Grebille in Xavier Barachet. Iz zlatega leta 2001, ko se je začela francoska dominacija, pa sta preživela le Omeyer in Narcisse, saj se je že prej poleg Dinarta in obeh bratov Gille poslovil rekorder po številu zadetkov Jerome Fernandez (1452).

»Pričakujem prelomno prvenstvo, ki bo porušilo vse rekorde po gledanosti, saj je Francija rokometna dežela in ima strast do tega čudovitega športa. Slogan Phenomenal Handball ne bi mogel biti primernejši, saj se nam zares obeta velika bitka za končno zmago. Nepričakovani uspeh Nemčije z lanskega EP na Poljskem je pokazal, da je v rokometu mogoče vse. Veseli me, da se kakovostna razlika med evropskimi reprezentancami ter tistimi iz Azije, Južne Amerike in Afrike zmanjšuje, zato se lahko zares nadejamo spektaklov,« je pred začetkom prvenstva izjavil predsednik Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hassan Moustafa, ki je pred dvema letoma, ko so čez noč razpustili konfederacijo Avstralije in Oceanije, t. i. wild card namenil Nemčiji, tokrat pa Norveški, ki jo je sicer v kvalifikacijah premagala prav Slovenija. Tako bo na SP Evropo zastopalo 14 reprezentanc, iz Azije prihajajo štiri, tudi naturalizirana ekipa Valera Rivere iz Katarja, iz Afrike in Južne Amerike pa po tri.

Stroški organizacije so dosegli 30 milijonov evrov, rekordna bo tudi medijska pokritost, saj je akreditiranih več kot 1.450 novinarjev in fotografov, zaradi grožnje terorističnih napadov pa bo za varnost skrbelo rekordno število uniformiranih policistov, ki imajo že izkušnje z lanskega nogometnega eura. Novost bo tudi uvedba golove tehnologije za preverjanje, ali je žoga prešla črto in ali je bil zadetek dosežen znotraj igralnega časa, kar naj bi vsaj malo zmanjšalo še vedno prevelik sodniški vpliv na rezultat. Slovensko sodniško organizacijo bo sicer tako kot na OI zastopal mlad sodniški par Bojan Lah in David Sok.

Fenomenalna naj bi bila že otvoritvena slovesnost, predsednik organizacijskega komiteja in prvi mož francoske rokometne zveze Joël Delplanque je v petek ob odprtju rokometne vasi Bercy 2017 v Parizu za sredo zvečer obljubil presenečenje …