Ferlinu ni bilo do hladne švicarske prhe

Gorenje z novo zmago proti Winterthurju na pragu četrtfinala pokala EHF. V soboto s HSV.

Objavljeno
09. marec 2015 07.47
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje – Na težji način, kot je bilo mogoče sklepati po visoki zmagi pred tednom v Švici (35:26), so rokometaši Gorenja prišli do novega para točk v pokalu EHF. V drugem polčasu so le odbili napad žilavega Winterthurja in s tretjo zmago ponovno zavzeli vrh v skupini A, na katerem želijo ostati tudi po sobotni domači tekmi s Hamburgom.

Švicarji, ki so še vedno brez bivše »ose« Dina Bajrama in so med tednom izgubili tudi pomembnega igralca Luko Marosa, niso ponovili usodne napake s prve tekme, ko so sprva ubrali obrambno taktiko 3-2-1, ki se je proti Stašu Skubetu naravnost osmešila. Postavili so klasično 6-0, proti kateri so imeli slovenski podprvaki že več težav. Gostje, ki so v sredo malce presenetljivo dobili derbi domače lige v Schaffhausnu, so v osmi minuti vodili s 4:3. Toda Skube in kapetan Medved sta zasukala rezultat, Mario Šoštarič pa zaokrožil delnih 3:0. Kmalu zatem je mladi reprezentant kronal lep nasprotni napad za 9:6. Skube je najvišjo razliko dvignil na štiri gole, Medved pa s 7 metrov na pet (13:8).

Ko je kazalo, da je zmaga varno spravljena v šaleškem trezorju, pa so se v drugem polčasu v domačo igro nepričakovano prikradle težave. Devetkratni švicarski prvaki so prešli na obrambo 5 + 1, tesno prijeli Skubeta in ga na trenutke povsem odrezali od igre. V napadu se je razigral hitronogi Kevin Jud in po njegovem tretjem zadetku v nekaj minutah je na semaforju pisalo zgolj 19:17. Gostje so začutili priložnost in morda bi se jim celo izšlo, če bi izkoristili enega od dveh napadov za minus 1, a so obakrat nespretno zapravili žogo. Velenjčani so imeli v napadu precej preglavic in njihova obramba je bila bolj porozna kot v prvem delu. Kdo ve, kako bi se razpletlo, če se ne bi v odločilnih trenutkih za junaka tekme izkazal vratar Klemen Ferlin, ki dotlej ni ravno blestel. Štiri minute pred koncem je pri 27:24 ubranil dva »zicerja« zapored in rešil zmago, ki jo je potrdil Poljak Michal Szyba, piko na i pa je dodal atraktivni »cepelin« v izvedbi Skube-Šoštarič-Dujmović in gledalce dvignil na noge.

Gorenje je tako le prišlo do pomembne zmage. V sredo bo gostilo Trimo v 1. SRL, v soboto pa bo na vrsti spektakel s Hamburgom, ki bo bržčas odločil o prvem mestu v skupini in dal zmagovalcu boljše izhodišče v četrtfinalu. Potem je samo še korak do sklepnega turnirja v Berlinu ... Staš Skube se zaveda, da si rumeno-črni ne smejo privoščiti, da bi gledali tako daleč naprej, saj so že pokazali, da jim znajo misli odplavati daleč proč od rokometa in takrat imajo nemalo težav z na papirju lažjimi tekmeci, kot je bilo v Izoli, Škofji Loki in na Kodeljevem. »V napadu smo se v drugem polčasu mučili veliko bolj kot v Švici, toda na koncu smo vendarle strli tekmeca, ki smo ga v bistvu ves čas imeli na dokaj varni razdalji,« ni bilo potrebe po preplahu za Skubeta, ki se že veseli dvoboja s Hamburgom: »Če ga premagamo in bomo potem uspešni tudi na Norveškem, bomo zares blizu prvemu mestu. Cilj je bil zbrati osem točk in če nam bo uspelo že proti Hamburgu, bo toliko slajše. Gremo korak za korakom, pred nami je zdaj DP in ob sredah igramo slabše kot ob koncu tedna. Ne smemo se obremenjevati s prihodnostjo, je pa bila zmaga gotovo lepa popotnica za nadaljevanje sezone in najboljše povabilo navijačem za tekmo z Nemci.«