Flensburg odličen v vseh pogledih, a tudi ranljiv

Celje Pivovarna Laško jutri ob 17. uri na skrajnem severu Nemčije. Ključno bo izpolnjevanje vseh dogovorov.

Objavljeno
10. oktober 2015 01.52
Reprezentant Blaž Janc. Ljubljana, 18.9. 2005.[rokomet,reprezentance,Blaž Janc]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Po dveh porazih bodo celjski rokometaši nastope v ligi prvakov nadaljevali jutri v Flensburgu (17), kjer še nikdar niso zmagali, a prav tam so leta 2004 osvojili evropski naslov. Da bi na severu Nemčije lahko odnesli ves plen, je težko verjeti, toda zmaga proti Gorenju jim je vlila optimizem, iz katerega bodo črpali energijo.

Desetkrat sta se ekipi že sešli in le dvakrat ni zmagala domača. Celjani so v sezoni 2003/04 iztržili neodločen izid in Flensburg je v Zlatorogu zmagal v četrtfinalu pokala EHF v sezoni 2009/10. Celjski trener Branko Tamše se že lahko pohvali z zmago proti evropskemu prvaku izpred dveh let. Februarja lani je bilo v osmini finala v Celju 26:25, nakar so Nemci napredovali po zmagi s 30:27. Tamše se je z Ljubomirjem Vranješem pomeril tudi z Gorenjem in v sezoni 2012/13 obakrat izgubil z majhno razliko.

Flensburg leži na meji z Dansko in klub ima že tradicionalno skandinavski pridih. Pred sezono se je precej okrepil, prišli so Kentin Mahe, Henrik Toft Hansen, Petar Đorđić, vsi iz Hamburga, in Rasmus Lauge Schmidt (Kiel). Vranješ, nekdanji švedski reprezentant s srbskimi koreninami, ekipo vodi že pet let in goji hiter rokomet, v katerem strelsko blestijo zlasti krilni igralci, kakršna sta Danca Anders Eggert in Lasse Svan, neusmiljena realizatorja.

Flensburg ima kar 16 tujcev, od teh osem Dancev, pet Švedov, dva Srba in enega Francoza. V sezoni mu ne gre vse po načrtih, v Nemčiji ima po devetih kolih dva poraza in remi ter za Rhein-Neckarjem zaostaja že za pet točk. V ligi prvakov ima tako kot Celje le eno zmago in nujno potrebuje točki. Načet je tudi njegov ponos, potem ko je moral nazadnje priznati premoč večnemu tekmecu Kielu. V vratih stoji veteran Mattias Andersson, najbolj nevaren zunanji igralec je Holger Glandorf, eden redkih Nemcev, ki je v sredo ob zmagi v Leipzigu z 31:25 natresel deset golov.

Pri Celjanih še vedno ni vodje napada Mihe Zarabca, ki se utegne vrniti naslednjo nedeljo, ko bodo v Zlatorogu gostovali zvezdniki iz Pariza. Se je pa dobro znašel novinec Arthur Patrianova, ki je v Flensburgu že gostoval pred letom in pol v dresu La Rioje. »Počutim se dobro, komaj sem čakal vrnitev na igrišče, rabim pa še čas, da pridem na pravo raven v napadu in obrambi. V Flensburgu smo z La Riojo visoko izgubili, tam je vedno odlično vzdušje in morali se bomo boriti po najboljših močeh, če bomo želeli biti konkurenčni,« opozarja Brazilec, ki je proti Wisli in Gorenju zbral po tri zadetke in pokazal dober pregled nad igro.

Med najboljšimi strelci v celjski vrsti je krilni igralec Blaž Janc, ki ga čaka težko delo. Ni še dopolnil 19 let, pa se bo postavil po robu Andersu Eggertu, najboljšemu strelcu SP iz leta 2013 in ob Uweju Gensheimerju najboljšemu levemu krilu v bundesligi. »Flensburg je izjemna ekipa, kot so pravzaprav vse, ki nastopajo v ligi prvakov. Kljub temu pa se gremo borit in po ugoden rezultat, ki ni nemogoč. Ključno bo, da se bomo držali vseh dogovorov, saj Flensburg igra zelo hitro in prek kril kaznuje vsako najmanjšo napako,« tekmeca zelo spoštuje levoroki Janc.

Pa še trener Tamše, od nekdaj tihi »simpatizer« Flensburga: »Gre za odlično ekipo z odličnim trenerjem in odličnim vratarjem. Povsem upravičeno se spogleduje z vrhom Evrope in Nemčije, čeprav v uvodu sezone precej niha. Razbila je PSG, pa v bundesligi že dvakrat nepričakovano klonila (Melsungem doma in Wetzlar v gosteh, op. p.).«

Če bodo igralci Flensburga morda ravno jutri spet vstali z levo nogo, Celjanom ne bo treba dvakrat reči, naj vzamejo ponujeno ...