Flensburg prevelik zalogaj za Tamšetov vrtec

Celjani so se kljub vrsti težav dobro upirali favoritu iz Nemčije, vendar doživeli šesti poraz v LP.

Objavljeno
26. november 2017 23.53
Daniel Dujshebaev, Celje, na rokometni tekmi Evropske lige prvakov med ekipama RK Celje in Flensburg. Celje, Slovenija 26.novembra 2017. [Dujshebaev Daniel,rokomet,RK Celje,Flensburg,Celje,Slovenija]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Flensburg je bil premočan za mlado in znova močno oslabljeno ekipo Celja Pivovarne Laško in je sinoči v Zlatorogu zanesljivo prišel do zmage v ligi prvakov. Igralci pod vodstvom Branka Tamšeta so bili v igri za presenečenje 43 minut, nakar jim je zmanjkalo moči. Poraz ni bil preveč boleč, ključna tekma bo v soboto v Belorusiji.

Nesrečni poraz s Kielom pred tednom je ohladil rokometno vzdušje v mestu ob Savinji. Zlatorog ni bil poln, a je bila kulisa več kot primerna za dvoboj nekdanjih evropskih prvakov in tekmecev iz finala leta 2004. Čeprav se je Žiga Mlakar vrnil po poškodbi in je bil Branko Vujović na zadnjih tekmah vroč, je Tamše v začetno sedmerko presenetljivo uvrstil mladega Matica Grošlja. Kasneje se je izkazalo, da si je Črnogorec, ki je 1. novembra zablestel prav proti Flensburgu z devetimi goli, na treningu poškodoval koleno.

Napad je v odsotnosti Jake Malusa, ki je tekmo izpustil zaradi počenega rebra (že od prej manjka Luka Mitrović), vodil David Razgor. Čeprav so imeli Celjani težave z agresivno nemško obrambo 6-0, so nekako držali stik. Da Urban Lesjak, bodoči član Hannovra, ne bo imel svojega dne, je bilo mogoče zaslutiti že v uvodnih minutah, ko je dvakrat slabo posredoval. Ker »Lesi«, ki še vedno brani z bolečinami, v 15 minutah ni vpisal obrambe, ga je pri 8:8 zamenjal Aljaž Panjtar. Novinec iz Škofje Loke je odbil že prvi dve žogi in Celjani so kmalu prišli do prvega vodstva z 11:10, ko je prazno mrežo zadel kapetan Razgor.

Bilo je tudi zadnje. Flensburg, ki je v četrtek odigral težko tekmo z Magdeburgom in ga že v sredo čaka veliki derbi s Kielom, je bil sicer ranljiv, vseeno pa zdesetkanim Celjanom tega ni uspelo unovčiti. Zaostanek dveh golov po polovici tekme je vlival upanje na srečen razplet zgodbe, to se je še okrepilo, ko je Daniel Dušebajev izenačil na 16:16. Toda potem so se v celjsko igro prikradle krizne minute. Rasmus Lauge Schmid je povišal vodstvo Nemcev na 20:17, v vratih se je ogrel veteran Matthias Andersson. Tamše je z minuto odmora želel umiriti svoje fante, v katerih pa ni bilo prepotrebne energije za podvig.

Če nič drugega, so se gledalci lahko prepričali, kakšen biser se skriva v Domnu Makucu. Primorec je takoj izsilil izključitev, potem pa zabil dva lepa gola, drugega za 20:23, ko se je še videla luč na koncu predora. Žal ob sebi ni imel razpoloženih soigralcev, pa tudi sam je v veliki želji začel delati napake in po zadetku Mariusa Steinhauserja je bilo pri 20:26 že dvanajst minut pred koncem bolj ali manj jasno, da za pivovarje tokrat točk ne bo.

»Čez čas bo ta ekipa lahko premagala tudi Flensburg, ampak tokrat se je preveč stvari zarotilo proti nam. Poznala se je odsotnost glavnih akterjev. Upam, da se čim prej vrnejo,« je povedal Makuc in o svoji igri dejal le: »Lahko bi bilo boljše.«

Čeprav so se Slovenci s tremi goli še približali na 23:26, je po minuti odmora trenerja Maika Machulle, ki je pred sezono zamenjal Ljubomirja Vranješa, Flensburg le še dokončal delo in prišel do rutinske zmage. Celje je imelo slab izkoristek strelov (59 %), Gal Marguč (igral je bolan) in Mlakar se nista vpisala med strelce, zgodaj je na klopi obtičal Kristian Bećiri, ki je zamujal v obrambi, kot je pojasnil Tamše. V teh okoliščinah ni bilo čudno, da je izgubilo proti nemškemu velikanu. Čudno je le, da je izgubilo zgolj za tri gole. »To je bila kar realna slika, lahko bi bilo precej huje. Če želiš premagati takšno ekipo, kot je Flensburg, moraš imeti v rotaciji precej več igralcev. Mi pa smo sloneli na dveh, ki imata skupaj manj kilogramov kot Tobias Karlsson,« je bil slikovit Tamše, ki upa, da bosta Malus in Vujović do sobote dovolj okrevala. Nič še ni izgubljenega. Če bodo Celjani pravi in bolj zdravi pri vse manj prepričljivemu Meškovu, bi jim zmaga odprla vrata osmine finala, na katero čakajo že četrto leto. Se je pa v boj znova vključil Aalborg, ki je presenetljivo vzel mero Veszpremu.