Francozi odmarširali čez Slovenijo v polfinale

Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Katarju izgubila s Francijo s 23:32.

Objavljeno
28. januar 2015 15.40
Posodobljeno
28. januar 2015 17.00
HANDBALL-WORLD/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Doha - Slovenska moška rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v četrtfinale izpolnila načrt na svetovnem prvenstvu v Katarju, korak višje pa, tako kot nazadnje v Španiji, ni zmogla. Francoska reprezentanca je bila previsoka ovira za varovance selektorja Borisa Deniča, za razred boljša je bila skozi vso tekmo in na koncu zmagala z 32:23 (18:10).

Slovence je pokopal slab začetek proti olimpijskim in evropskim prvakov, po zaostanku šestih golov si niso več opomogli. Zapravili so preveč priložnosti, poleg tega je bil med francoskima vratnicama zelo razpoložen vratar Thierry Omeyer, ki je v uvodnih petnajstih minutah zbral kar osem obramb. Slovenci so jih ves čas lovili, se približali v drugem polčasu, a bili v ključnih trenutkih premalo zbrani, da bi jih ujeli. Strelsko je bil najbolj učinkovit Luka Žvižej s šestimi goli, Klemen Cehte, Jure Dolenec in Dragan Gajić so jih dosegli po štiri.

»Tekmo smo slabo odprli, a ne igralsko. Francoze smo izigrali, a nismo zadeli, pa še vratar Omeyer nam je ubranil preveč strelov. Tekma je šla v smer, ki je nismo želeli in že po petnajstih minutah smo si pridelali visok zaostanek. Potem gre vse narobe v obrambi in napadu, proti Franciji pa tako ne moreš igrati,« je po tekmi povedal Denič.

V nadaljevanju turnirja se bo Slovenija borila za končno uvrstitev od petega do osmega mesta. Tako jih čakata nova težka obračuna, v petek, 30. januarja, se bodo pomerili z Dansko, ki je v današnjem četrtfinalu izgubila s Španijo s 25:24. Od razpleta tega obračuna pa bo odvisno ali bodo dan kasneje igrali za končno peto ali sedmo mesto. Drugi par četrtfinalnih osmoljencev je Nemčija - Hrvaška, medtem ko sta polfinalna para Poljska - Katar in Španija - Francija.

Prvi polčas: zapravljene priložnosti in visok zaostanek

Začetek tekme je bil za Slovenijo precej težaven. Po uvodnem zadetku Klemna Cehteta z razdalje je francoski vratar Thierry Omeyer zaklenil francoska vrata. Uvodnih deset minut so se Slovenci mučili, da bi našli pot mimo njega, veliko težav je imel z njim zlasti Miha Žvižej, ki je bil v štirih poskusih štirikrat neuspešen. Po vodstvu Francije s 7:1 se je po 13 minutah vendarle odprlo, ko je zadel Jure Dolenec. Slovenija je tako nekoliko le popravila statistiko, a ne za dolgo. Še naprej je šepala obramba, Francozi so prihajali do čistih strelov in brez težav rešetali slovensko mrežo, razpoloženi so bili zlasti Daniel Narcisse, Nikola Karabatić in Valentin Porte (7:15).

Primoža Prošta je v vratih zamenjal Gorazd Škof, ki je dosegel nekaj obramb, a vseeno se zaostanek ni zmanjšal. Francozi so presenečali s hitro igro, medtem ko slovenska vrsta ni znala izkoristiti priložnosti za protinapade. Do konca prvega polčasa se razlika po številnih zapravljenih priložnostih ni zmanjšala na manj kot osem golov, popraviti je ni uspel niti Dolenec z zadnjih poskusom (10:18). Po tri gole sta dosegla Dragan Gajić in Luka Žvižej, pri Francozih sta bila s štirimi najboljša Guillaume Joli in Daniel Narcisse.

V drugem polčasu le nekaj spodbudnih minut

Drugi polčas so Slovenci začeli z igralcem manj, Francozi pa so hitro zabili dva gola in prednost je bila najvišja na tekmi (10:20). Nov začetni strelski post je po šestih minutah prekinil Dolenec (11:21). Nič ni kazalo, da bi lahko obrnili tekmo, četudi so uspeli zaostanek znižati na sedem golov (15:22). A so za tem nekaj napak naredili tudi Francozi, razigral se je tudi Škof in Slovenija je ob izidu 17:23 dobivala polčas s 7:5, francoski selektor pa je vzel minuto odmora.

Luka Žvižej se je nervozno odzval na izključitev, ob kateri je rumeni karton prejel tudi Denič. Za tem so bili Francozi z dvema igralcem manj, kar so Slovenci izkoristili in se približali na pet golov zaostanka (19:24). Igra se je nekoliko popravila, z obrambami je svoje soigralce dvigoval Škof (20:24), Cehte je imel priložnost, da zniža celo na -3. A namesto tega so zapravili dva protinapada, kar se jim je hitro vrnilo. Francozi so se zbrali, dvakrat hitro zadeli, nato pa spet prišli v udobno vodstvo (20:28). V zadnjih petih minutah Slovenci niso imeli več moči, francoski navijači pa so že proslavljali uvrstitev v polfinale, kamor so se naposled uvrstili z zmago z 32:23.