Gaber se želi znebiti rogov iz Skopja

Rokometaši Gorenja danes (16.30) v ligi prvakov gostijo Metalurg, Celje jutri pri Atleticu.

Objavljeno
09. februar 2013 11.41
24.11.2012 Velenje, Slovenija. Rokometasa Gorenja Jure Dolenec, st.11 in Matej Gaber, st.22, po zmagi nad Chamberyjem v tekmi Evropske rokometne lige.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje – »Brez skrbi, Makedoncem bomo vrnili milo za drago,« je bil po zmagi proti Cimosu poln samozavesti Jure Dolenec, ki se dobro spomni, kako je Metalurg v 2. kolu LP razbil Gorenje. Napočil je čas za poravnavo računov. Velenjčani bi z zmago naredili velik korak k 2. mestu v skupini C.

Dolenec je na oktobrski tekmi, ki so jo igralci pod vodstvom Lina Červarja dobili že v uvodnih minutah in zmagali s 30:23, spremljal s klopi. Ker je bil poškodovan, je izvajal zgolj sedemmetrovke in to s stoodstotnim učinkom (7:7) ter je bil edini, ki ga je tedaj veljalo pohvaliti. Zdaj je zdrav in spočit po SP v Španiji, kjer je bil eden vidnejših igralcev, zato bo eden glavnih adutov trenerja Branka Tamšeta. Tako kot kapetan Marko Bezjak, ki je v Skopju razočaral, v sredo pa z 11 goli pokazal, da je v življenjski formi.

»Verjamem, da lahko z igro, kot smo jo prikazali v 2. polčasu proti Koprčanom, premagamo tudi Metalurg, s katerim imamo neporavnane račune. Če bo dvorana polna, kar bi morala biti, nam bo toliko lažje,« je navijače v Rdečo dvorano povabil Bezjak, ki ga bodo bridke izkušnje iz Skopja gotovo dodatno podžgale. Porazov pač ne prenaša najbolje: »Vsi dobro vemo, kako je bilo. Pokopal nas je Darko Stanić. V prvem polčasu se nismo znašli in ni bilo vrnitve. Zdaj bo drugače!«

Vratar Stanić bo znova velika prepreka, a Slovenci so v Zaragozi denimo že pokazali, da jo lahko preskočijo. Pri makedonskih prvakih igrata tudi nekdanja slovenska reprezentanta Renato Vugrinec in Miladin Kozlina, zelo nevaren je levi zunanji Naumče Mojsovski, ki ga bo treba nekako zaustaviti. To bo naloga za granitno obrambo, v kateri ima pomembno vlogo Matej Gaber. »Čaka nas težka tekma. Metalurg nam je na prvi tekmi nadel rogove in zdaj je čas za revanšo. Zavedamo se, da vse izhaja iz obrambe. Če predstavi, ki smo jo prikazali proti Kopru, dodamo nekaj malega, se lahko nadejamo uspeha,« pravi škofjeloški orjak, ki se vse bolje znajde tudi v napadu.

Metalurg je v Velenje pripotoval iz Kranjske Gore, v Rdeči dvorani ga bo spodbujalo kakih 60 navijačev – Piratov. Gorenje si je že jeseni zagotovilo napredovanje. Do konca prvega dela bo še gostovalo pri Silkeborgu, za konec pa gostilo še neporažene Kielce. Slovenski prvaki imajo na lestvici 10 točk, toliko kot Metalurg. Zmaga, po možnosti z več kot sedmimi goli, bi praktično že zagotovila precejšnjo prednost v žrebu osmine finala.

Celjani po presenečenje

Jutri (18) bodo Slovenijo v elitnem tekmovanju zastopali Celjani, ki lahko brez pritiska poskušajo izkoristiti težave Atletica in si z morebitnim presenečenjem v Madridu odpro vrata osmine finala. Poraz ne bi bil tragičen, glavni bosta pač zadnji dve tekmi proti Constanti in v Sävehofu. Čeprav ima Atletico zvezdnike svetovnega formata, je bil zrel za poraz že v Celju, vendar so tedaj gostiteljem v drugem polčasu pošle moči (22:28).

Madridčani so izgubili stik z Barcelono, konec prejšnjega tedna so klonili pri Logroñu in zaostajajo že za pet točk. V sredo so za 12 golov ugnali Guadalajaro. Igrali so vsi zvezdniki – Aguinagalde, Cañellas, Lazarov, Balić, Källman, Barachet, Markussen... Trener Talant Dušebajev ima težave le v vratih, v katerih je bošnjaški veteran Adnan Šabanović. Na drugi strani je Vladan Matić ostal brez Žige Mlakarja in tako bo moral zobe v dvorani Vistalegre stisniti drugi desni zunanji igralec Nemanja Zelenović.