Gaber si noče zagreniti medenih tednov

Kvalifikacije za moško EP: Slovenci so po zmagi s Švico vse misli usmerili k uri resnice s Portugalsko.

Objavljeno
15. junij 2017 23.41
Slavje po rokometni tekmi Slovenija - Hrvaška za tretje mesto na Svetovnem prvenstvu v rokometu za moške, v Parizu (Francija), 28. januarja 2017. [rokomet,polfinale,svetovna prvenstva,reprezentance,Francija,Hrvaška,Slovenija,rokometaši,športniki]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Brnik – Veliki obcestni plakati, ki že nekaj časa vabijo na odločilno tekmo kvalifikacij za EP 2018 v Koper, le niso izgubili smisla. Jutrišnji dvoboj med Slovenijo in Portugalsko (20) bo zares določil drugega potnika iz skupine 5. Če sklepamo po tem, kar so naši rokometaši pokazali v sredo v Švici, so skrbi odveč, previdnost pač ne.

»Tole še opravimo za konec, potem pa popoln odklop,« je mokre sanje večine fantov ubesedil krožni napadalec Blaž Blagotinšek, ki ob koncu sezone kaže izvrstno formo in je bil v Švici ob Juretu Dolencu s petimi goli najboljši strelec. Marko Bezjak je v Švici maestralno vodil slovenski napad in zasenčil Andyja Schmida, ki ima ob kakovostno omejenih rojakih zvezane roke.

Težko je reči, ali so bili Švicarji tako slabi ali Slovenci tako dobri, da se je razpletlo z visokih 20:33. Verjetno vsakega nekaj, ohrabrujoče dejstvo pa je, da Slovenija že dolgo ni odigrala tako brezstresne tekme. Niti v enem trenutku se v BBC Areni ni pustila zmesti. Da je forma zares na visoki ravni, sta z zamikom potrdili tudi visoki pripravljalni zmagi proti Črnogorcem, ki so v Nikšiću razbili Švedsko z 28:24 in stopili na prag eura na Hrvaškem.

Jutri bo za Slovence naloga precej težja. Portugalci so proti Nemcem pokazali moč, vodili še sredi drugega polčasa, preden so jim v finišu pošle moči za 26:29. Vprašanje pa je, koliko rezerv je še v njihovih telesih. Pri Slovencih jih je veliko, četudi manjka kopica bolj ali manj rednih reprezentantov. V Schaffhausnu se nihče ni preveč iztrošil, za Koper pa ima selektor Veselin Vujović pripravljene še tri povsem sveže igralce – Mateja Gabra, Miho Zarabca in Blaža Janca, če bo slednji pravočasno zacelil zviti gleženj.

»Vuja« bo imel zares sladke skrbi pri izbiri igralcev, saj so vsi po vrsti upravičili njegovo zaupanje, tudi tisti, ki jih je tokrat vodil prvič (Žabić je zabil štiri gole, Verdinek 2, Saša Barišić in Leban po enega). Dokazal je, da je še vedno mojster poklica, ob začetku priprav je stopnjeval napetost in bil tudi osoren do igralcev, dva dneva pred tekmo pa sprostil ventile in fante samo še hvalil in hrabril. Dobri občutki ga niso izdali, Slovenci so po dveh grdih porazih z Nemčijo spet delovali kot reprezentanca najvišjega razreda. Zdaj bo Črnogorec moral le še ohranjati stopnjo adrenalina. Portugalci so ranjeni, a niso mrtvi v teh kvalifikacijah. Vzeli bodo vsak kos torte, ki jim ga bodo Slovenci dovolili, zato bi jim veljalo že v štartu dati vedeti, da njihov čas še ni prišel.

Včeraj okrog poldneva so se Slovenci vrnili v domovino. Malo je manjkalo, pa bi v Zürichu pustili Miho Zarabca, ki mu je v zadnjem hipu mesto na prezasedenem Adrijinem letalu odstopil eden izmed potnikov, čigar mati je tudi obstala pred vrati. »Tokrat sem odigral brez napake,« se je pošalil »Zaro«, ki je bil presenečen, ker ga je Vujović pustil na tribuni. Na klopi je edini obsedel Matej Gaber. »Ni bilo potrebe, da bi vstopil, fantje so odlično opravili nalogo,« je tovariše pohvalil steber obrambe, ki se bo v Kopru verjetno le moral preznojiti. »Odločitev je v rokah selektorja, ampak pripravljen sem dati vse atome moči. Portugalska je proti Nemčiji dokazala, da si zasluži spoštovanje. Naša naloga ni opravljena. Še dobro se spomnim, kako je bilo pred štirimi leti, ko smo po visoki zmagi v Romuniji vsi mislili, da bo z Belorusijo sprehod, pa smo jih dobili po prstih,« je na šok v kvalifikacijah za EP 2014 opozoril Škofjeločan in se odpravil na avtobus. Reprezentanca se je preselila v Izolo, mesto Boruta Mačkovška, in sinoči že imela trening v koprski Bonifiki, danes bosta še dva.

Po jutrišnji tekmi s Portugalsko pa se bodo rokometaši raztepli po bližnjih in bolj oddaljenih turističnih destinacijah. Seveda si nikakor nočejo dolgo pričakovanih počitnic pokvariti z blamažo na Obali. Še posebej ne 25-letni Gaber, ki ga naslednjo soboto pri Ptuju čaka poroka z Marjano, sestro Bezjakove žene. Povabljeni bodo tudi mnogi nekdanji in zdajšnji rokometni soborci. Nato bodo sledili medeni tedni ... »No, še prej peljeva hčerkico Zaro na morje.«