Gajić: Nared za mesarsko klanje

Rokomet: najboljši slovenski strelec na Madžarskem Dragan Gajić si obeta polno Rdečo dvorano.

Objavljeno
08. junij 2014 21.52
Posodobljeno
09. junij 2014 12.00
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Veszprem – »Le kaj bi bilo, če ne bi bilo 'Gajota',« so zmajevali slovenski navijači v Veszpremu in hkrati hvalili Dragana Gajića, ki je kljub bolečinam, zaradi katerih je bil njegov nastop celo vprašljiv, stisnil zobe. Še več, z devetimi goli je bil daleč najbolj učinkovit slovenski rokometaš na Madžarskem. Po tekmi je bil kljub temu vse prej kot navdušen.

Glede na vse težave, ki ste jih imeli minuli teden, ko ste zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice vadili po posebnem programu, je devet golov odličen dosežek, mar ne?

Že, že, ampak kaj mi to pomaga, če moja reprezentanca izgubi. Zato gotovo ne morem biti zadovoljen. Tudi kakšno žogo več bi si želel na desnem krilu. Res pa je, da bi lahko bilo slabše za Slovenijo in tudi jaz se ne smem pritoževati, saj je noga zdržala.

Kje se je zalomilo v drugem polčasu, da ste tako popustili v napadu?

Med odmorom smo se strinjali, da moramo razširiti igro in tako odpreti prostor za ugodne strele, pa se to ni zgodilo. Preveč smo se zaletavali po sredini, kjer ni bilo nič prostora. Na povratni tekmi bo vsekakor treba igrati bistveno drugače.

Pričakovati je bilo, da boste zaradi mnogih menjav imeli ob koncu več moči kot Madžari, pa se je izkazalo drugače. V čem je bila težava?

Usodno je bilo, ker smo bili vseskozi pod pritiskom lovljenja rezultata. Ko loviš tekmeca, se bolj izčrpaš, kot če skušaš ohranjati prednost, še posebej na tako težkem gostovanju. Res ne bi smeli tako slabo odpreti tekme. Zatem smo tudi prejeli precej neumnih zadetkov, kar nekaj, ko smo imeli moža več na igrišču, in tudi zato nismo mogli tekmecem vsiliti t. i. hitrega centra, kar bi moral biti naš adut.

Končni rezultat je bil glede na videno še kar ugoden, se strinjate s takšno ugotovitvijo?

Seveda se. Saj smo zaostali že za pet golov in bili brez igre. Lahko bi bilo bistveno slabše.

Bo šla Slovenija naprej?

V športu je težko biti o čemer koli prepričan. Madžarska je sila neugodna reprezentanca. Res pa je, da trije goli v današnjem rokometu ne pomenijo skoraj nič. Začetniške napake v osrednjem obrambnem bloku se nam ne smejo dogajati na povratni tekmi. Tam bodo odločale tudi malenkosti. Biti moramo bolj zreli, večina igralcev prihaja iz močnih tujih klubov in to moramo pokazati tudi na igrišču. Odločamo o svoji usodi, priložnost je tukaj, treba jo je izkoristiti.

Tudi Madžari so delovali izmučeno. Nas torej čaka še ena bitka na okopih, kot je bila tukaj na Madžarskem, kjer smo videli malo lepega rokometa?

To je bilo res bolj mesarsko klanje kot rokometna tekma. Menim pa, da imamo veliko rezerv. Vsekakor več od Madžarov in skrajni čas je, da jih prikažemo na igrišču.

V Velenju se obeta čudovito navijaško vzdušje, lahko to prevesi jeziček na tehtnici na slovensko stran?

Gotovo. Še bolj čvrsto se moramo postaviti v obrambi. V napadu nas bodo gotovo ponesli navijači. Verjamem, da bo Rdeča dvorana spet pokala po šivih že uro pred tekmo, kot je bilo denimo nazadnje proti Ukrajini, ko enostavno nismo mogli zatajiti. Prav bi bilo, da tudi mi Madžarom pokažemo, kaj je tisto pravo navijaško vzdušje. Da začutijo pritisk, kot smo ga začutili mi tukaj v Veszpremu.

Kako je z mišico po tako naporni tekmi, v kateri niste imeli menjave. So nadaljnje skrbi glede vašega nastopa upravičene?

Kar dobro kaže, moram potrkati na les. Zdaj bo gotovo sledil dvodnevni odmor, da se vse skupaj umiri. Sem optimističen. Če sem lahko danes kolikor toliko dobro odigral tekmo, jo bom čez teden še toliko lažje. Zdaj res ni čas za tarnanje. Katar je preveč mikaven.