Gajićeva trinajstica rešila razglašeno Deničevo četo

Slovenija v Celju proti Švedom dvakrat zaostala za pet golov, a si na koncu priigrala točko.

Objavljeno
04. maj 2015 00.01
Kvalifikacije za EP Slovenija-Svedska Celje 3.5. 2015
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Kar 25 golov na dveh tekmah s Švedsko je zabil Dragan Gajić in s 13. v svojem Celju je Sloveniji pristreljal točko, ki ima večji pomen v psihološkem smislu kot rezultatskem. Ekipa selektorja Borisa Deniča spet ni bila na zadovoljivi ravni, pred novim porazom pa se je rešila v drugem polčasu, ko je vsaj pokazala srčnost.

Prva tekma v Zlatorogu po oktobru 2010, ko je Denič z zmago proti Portugalski pred skoraj praznimi tribunami debitiral na selektorskem stolčku, je v hram slovenskega rokometa privabila precej več gledalcev, a vzdušje ni bilo tako prešerno, kot bi ga pričakovali na derbiju dveh uglednih reprezentanc. K temu je bržčas botrovala slaba sredina predstava na Švedskem, kjer je Slovenija pokazala malo dobrega rokometa in izgubila s 24:28.

Denič je opravil dve kadrovski spremembi. Namesto Boruta Mačkovška je v ekipo uvrstil Marka Bezjaka, v vratih je Primoža Prošta zamenjal Gorazd Škof, mesto med vratnicama pa je obdržal Matevž Skok, ki je bil ob Luki Žvižeju edini član Celja Pivovarne Laško in član slovenske lige.

Slovenci so se na resnem pogovoru po zaušnici v mestu Växjö obvezali, da bodo v Celju pokazali drugačen obraz, a zanje se ne bi moglo začeti slabše. Na igrišču so bili nesamozavestni in v prvih sedmih minutah jih je grabil močan krč, zunanja vrsta z Zormanom, Natkom in Cehtetom ni znala prebiti čvrste švedske obrambe in Denič je moral po sedmih minutah igre pri zaostanku z 0:4 zahtevati minuto odmora.

Po njej je prvi gol kapetana Uroša Zormana le prebil led in že tri minute kasneje je po zadetku Gajića sledilo izenačenje na 4:4. Ko je kazalo, da se je Slovencem odvalilo breme s pleč, se je spet zalomilo in sledili so trije švedski lahki goli, vmes pa je veteran Mattias Andersson ubranil 7-metrovko Gajiću. Slovenska obramba je bila naivna, napad ni stekel po željah, goli so padali po individualnih akcijah (Zorman, Skube, Dolenec), uigrane so se končale z izgubljeno žogo ali neuspešnim strelom. Ko je Lukas Karlsson v 24. minuti povišal razliko na rekordnih pet golov (8:13), so se v Zlatorogu zaslišali prvi žvižgi.

Junak večera Gajić je sicer sedem sekund pred odmorom razliko znižal na ulovljive tri gole in obudil upanje na boljše nadaljevanje, v katerem je v domača vrata namesto Škofa stopil Skok. Toda igra Švedov, vajenih klasične obrambe 6-0, je še naprej imela rep in glavo, slovenska še repa ne, in Švedi so po petih minutah spet pobegnili za pet golov (15:20).

Šele takrat so domači rokometaši zares uvideli, da je vrag vzel šalo, in se začeli boriti, kot se spodobi. Prešli so na globljo obrambo 5-1, Jure Dolenec je zaokrožil delni rezultat 3:0 za 18:20 in Slovenci so vajo ponovili, ko sta po 20:23 zadela Sebastian Skube in še dvakrat Gajić za izenačenje ter prve zametke evforije na tribunah. Ta se je še stopnjevala, ko je po dveh Skokovih obrambah Luka Žvižej izkoristil tretji napad za prvo vodstvo (24:23, 47. minuta).

Bilo je tudi zadnje. Švedi, ki so si vseh pet izključitev prislužili v drugem polčasu, so pokazali skandinavsko nepopustljivost, spet zasukali rezultat ter ušli na 26:24. A tudi Slovenci so že dokazali, da lahko grizejo do zadnjih sekund, Dean Bombač, velik dolžnik s prve tekme, je le našel svoj ritem, izsilil dve 7-metrovki, ki ju je z 10. in 11. golom izkoristil kdo drug kot Gajić za novo izenačenje (26:26).

Toda pike na i Slovencem ni uspelo pribiti, Andreas Nilsson je s črte obnovil vodstvo štirikratnih svetovnih in evropskih prvakov in ko je Dolenec je zapravil »zicer« ter Gajić ni bil uspešen skoraj iz mrtvega kota, je bila zmaga že močno oddaljena. Slovenci so se po novi obrambi Skoka vseeno nekako izvlekli, si priborili žogo in imeli 28 sekund časa za napad z igralcem več. Denič je igralce sklical na posvet in ti so si prek podajalca Bombača in borbenega Mateja Gabra priigrali 7-metrovko. Pristopil je Gajić, zabil hladnokrvno, kot pritiče najboljšemu strelcu minulega SP, in Slovencem preprečil še peti poraz od zmage v četrtfinalu SP v Katarju. Junija se bodo merili s Slovaško in Latvijo, že prva zmaga v Prešovu pa bi jim lahko zagotovila nastop na zboru najboljših na stari celini, ki so ga nazadnje na Danskem izpustili.