Glave iz peska in gremo naprej

Vid Kavtičnik: Levoroki član Montpellierja pohvalil obrambo.

Objavljeno
21. januar 2016 00.16
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Vroclav – Vid Kavtičnik je dočakal dobro novico in kljub prejetemu rdečemu kartonu na prejšnji tekmi proti Španiji lahko zaigral proti reprezentanci iz dežele, kjer je v dresu Kiela preživel najbolj plodna rokometna leta. Ni se izneveril pričakovanjem, s šestimi goli je bil z naskokom najboljši strelec Slovenije, vendar to ni bilo dovolj za zmago proti Nemčiji in preboj v drugi del EP.

Zanašali ste se na to, da imate pripravljenih več rešitev kot Nemci, ki pa so z eno samo prišli do zmage. Kaj pravite?

Saj smo imeli rešitve v obrambi, prejeli smo samo 25 golov. Ne moremo govoriti, da je bila obramba slaba. Nismo pa imeli rešitev v napadu, 21 golov je bilo premalo za uvrstitev naprej. Če bi hoteli zmagati, jih ne bi smeli Nemcem dovoliti več kot 20. To pa ni bilo mogoče proti takšni ekipi, ki strelja iz vseh zunanjih položajev. Skozi ves turnir so se nam vlekle težave v napadu, niti na eni tekmi nismo zabili več kot 25 zadetkov. Na tem moramo zdaj graditi.

Kakšno je razočaranje, potem ko se Slovenija prvič poslavlja tako zgodaj?

Razočaranje je veliko, moramo pa se zavedati, da je bila tudi skupina zelo težka. Mislim, da smo prikazali dobre igre, tudi nekaj slabih stvari je bilo, denimo prvi polčas proti Švedski. Morda nas je prav to na koncu stalo boljše uvrstitve. Ni kaj, takšno je življenje. Stvari moramo dobro prespati, potem se pogovoriti in delati naprej.

Kako se je lahko zgodilo, da je Slovenija potem, ko je vodila s 5:2 in imela vsaj navidez vajeti v svojih rokah, tako popustila?

V peti minuti pač ne moreš imeti tekme v svojih rokah, treba je igrati vseh 60 minut. Res je, da smo zgrešili preveč čistih strelov, storili preveč tehničnih napak. Obramba je delovala dobro, tudi Škof je v prvem polčasu dobro branil. Ob polčasu smo imeli soliden rezultat, nimam pa pravega odgovora, zakaj smo tako popustili v nadaljevanju.

Naslednji izziv bodo aprilske kvalifikacije za OI, kaj storiti: spremeniti ali le nadgraditi obstoječo zgodbo?

Seveda smo zdaj vsi žalostni, ampak imamo še nekaj zelo pomembnega pred seboj letos. Gledati moramo naprej, se boriti drug za drugega in te kvalifikacije pripeljati do srečnega konca. Potem nas bo čakal Rio in svet bo spet lepši. Imeli se bomo česa veseliti in potem bomo na OI pokazali veliko več, kot smo tukaj na Poljskem.

Očitno bo morala Slovenija najti rešitve proti visokim obrambam 6-0, če želi biti resna reprezentanca, se strinjate?

Prav gotovo. Nekako moramo priti do zadetkov od daleč, kar nam bo olajšalo delo. S prodori in uigranimi akcijami smo dosegli neko raven, vendar bo treba še kaj dodati.

Na položaju desnega zunanjega igralca je manj težav kot na levi strani. Vi ste tokrat dosegli šest golov iz osmih poskusov. Ste zadovoljni vsaj s svojo formo?

Raje ne bi dal nobenega gola, pa bi šli naprej. Moja forma se je skozi prvenstvo dvigala, vendar zaradi tega pač ne morem biti vesel.

Čemu ste izgubili toliko žog, vendarle ste veliko bolj izkušena reprezentanca od nemške?

Izkušnje gor ali dol, treba je igrati. Res ne vem, zakaj toliko napak. To bo pokazala analiza, malo se moramo pogovoriti in tudi vsak mora pri sebi razčistiti določene stvari.

Je bil po nekaterih presenetljivih kadrovskih rešitvah selektorja Veselina Vujovića tik pred prvenstvom moštveni duh na Poljskem dovolj močan?

Selektorjevih odločitev ne bi komentiral in jih nikdar ne bom. To so vprašanja za druge.

O vzdušju v ekipi pač lahko kaj poveste.

Mar nismo proti Španiji pokazali, kakšen »team spirit« imamo? Poglejte, ne smemo biti črnogledi. Bodimo malo bolj pozitivni. Še marsikaj je pred nami in zdaj ni čas, da glave zarijemo v pesek kot noji. Če bo po sreči, nas letos čakata še dve pomembni nalogi.