Hladnokrvni Marguč preprečil veliko razočaranje

Slovenci so na Portugalskem v zadnjih minutah zapravili tri gole prednosti in bili na koncu zadovoljni s točko v kvalifikacijah za EP.

Objavljeno
06. november 2016 23.58
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Lizbona – Več sreče kot znanja so imeli slovenski rokometaši na Portugalskem, ki so imeli tekmo 2. kola kvalifikacij za EP 2018 ves čas pod nadzorom, po neumni igri v končnici pa se morali zadovoljiti s točko. Ta jih postavlja v dober položaj, a jim ne sme biti v ponos.

Gašper Marguč, ki pod selektorjem Veselinom Vujovićem nikdar ne ve, kakšen je njegov status, in je bil razočaran, ker ni bil povabljen na OI, je pokazal, zakaj mu je Veszprem podaljšal pogodbo do leta 2020. Hladnokrvni levičar je suvereno izkoristil vse štiri sedemmetrovke, zadnjo le štiri sekunde pred koncem in je preprečil poraz Slovenije na njeni zadnji resni tekmi pred januarskim SP v Franciji. Ta bi bil precej neprijeten, saj je bila šesta reprezentanca iz Ria skoraj ves čas tekme v Benficinem paviljonu Luz v vodstvu.

Šest minut pred koncem se je pri vodstvu s 24:21, ko je v polno zadel zelo dobri Blaž Blagotinšek, zdelo, da je odpor gostiteljev zlomljen, vendar so sledile mučne minute, v katerih so Slovenci delovali kot skupek naivnih posameznikov, čeprav so povečini nosilci igre v vrhunskih evropskih klubih. Toda Portugalci, ki jih že deset let ni na velikem tekmovanju, se niso vdali v usodo. S štirimi zaporednimi zadetki so kaznovali neodgovorno igro favoritov in bili na pragu zmage, ko je Nuno Pereira zadel za 26:25. Na slovensko srečo so v dramatični končnici zadrhtele tudi roke Portugalcev, Marguč pa je tik pred koncem ohranil mirne živce in zadel za remi, potem ko so gostitelji nad Blagotinškom storili prekršek za rdeči karton, kar po novih pravilih pomeni najstrožjo kazen.

Slovenija je nastopila brez dveh najbolj izkušenih igralcev, Uroša Zormana in Gorazda Škofa, ki jima je Vujović namenil počitek, ter poškodovanih Mateja Gabra in Darka Cingesarja. Namesto prvega je igral Miha Žvižej, ki se je v reprezentanco vrnil po skoraj letu dni in je v Lizbono prišel na svoj 29. rojstni dan kar iz Montpelliera, poškodba Cingesarja, še enega pomembnega člena v obrambi, pa je pomenila, da je bil edini igralec na levem krilu Tilen Kodrin, ki se je izkazal v debiju na sredini tekmi v Velenju proti Švici.

Portugalska je na zanimivi, a ne preveč kakovostni tekmi, upravičila status tradicionalno neugodne tekmice Slovencev, ki bodo verjetno morali zmagati na revanši čisto ob koncu sezone sredi junija prihodnje leto za potrditev nastopa na mikavnem euru v južni soseščini. Še prej se bodo maja za prestižno prvo mesto v skupini 5 dvakrat pomerili z Nemci, ki so konec tedna v Švici komaj izvlekli celo kožo.

A do pomladi je še daleč, naslednji veliki izziv za Slovence bo že sredi januarja, ko se bo v Franciji začelo svetovno prvenstvo. V deželi svetovnih prvakov želijo doseči odmeven rezultat, toda Vujović bo moral do takrat izklesati sistem igre, saj predstavi proti Švici v Velenju (Slovenci so v drugem polčasu zaostajali za pet golov) in na Portugalskem ne vlivajo zaupanja. Reprezentanca, ki se ponaša s kopico mednarodno uveljavljenih igralcev, pač ne bi smela izpustiti na dlan položene zmage.

»Menim, da smo v obrambi igrali korektno, dobro je branil Primož Prošt (ob njem je med vratnicama stal Urban Lesjak, op. p.), nekaj več težav pa smo imeli v napadu, v katerem nismo razvili naše značilne hitre igre z lahkimi goli. Če pogledamo tekmo v celoti, bi si zagotovo zaslužili zmago, saj smo skoraj ves čas vodili, če se ozremo le na zadnje minute, pa smo lahko veseli točke,« je kot vselej dobro plat medalje raje izpostavil Marguč.

Svojčas bi karizmatični Vujović od takšnem razpletu bentil nad vsem okrog sebe, tokrat pa je bil čisto miren: »Vsaka šola nekaj stane in vesel sem, ker so fantje pokazali značaj, ko je bilo najtežje. To je bila sila pomembna točka.«

Kvalifikacije za EP 2018, skupina 5

Portugalska - Slovenija 26:26 (9:11)

Portugalska: Bravo, Candeias, Portela 1, Duarte 5, H. Rocha, Branquinho, Spinola, T. Rocha 3, Martins 3, Pereira 2, Rodrigues 3, Cavalcanti, Fernandes 3, Antunes 4, Amador 2.

Slovenija: Prošt, Lesjak, Blagotinšek 3, Henigman 3, Marguč 4 (4), Kavtičnik 4, Janc 3, Dolenec 5, Poteko, Cehte, Žvižej 1, Kodrin 1, Bezjak, Grebenc 1, Zarabec 1, Bombač.

Sedemmetrovke: Portugalska 2 (0), Slovenija 3 (3).

Izključitve: Portugalska 10, Slovenija 12 minut.

Rdeči karton: Antunes (60.).

-------------------------------------

Švica - Nemčija 22:23 (11:12)

 

Lestvica:

1. Nemčija 2 2 0 0 58:46 4 točke

2. Slovenija 2 1 1 0 58:53 3

3. Portugalska 2 0 1 1 50:61 1

4. Švica 2 0 0 2 49:55 0