Hrvati zmagovalci rokometne »vojne«

Slovenski rokometaši so bili v drugi pripravljalni tekmi v treh dneh na gostovanju v Zagrebu malce prekratki (20:21).

Objavljeno
29. oktober 2017 00.55
J. P.
J. P.

Zagreb - Slovenski rokometaši so se v sklopu priprav na bližajoče se evropsko prvenstvo še drugič v treh dneh pomerili z gostitelji januarskega turnirja Hrvati, po četrtkovem neodločenem izidu v Stožicah pa so morali danes v Areni Zagreb po neizprosnem boju priznati premoč gostiteljem, ki so bili malenkostno boljši z 21:20 (9:11).

Že četrtkov obračun je bil vse prej kot prijateljski, današnji pa niti za odtenek drugačen. Slovenski selektor Veselin Vujović je, kot poroča STA, v kader uvrstil tudi Jureta Dolenca, ki ga prihodnji teden čaka operacija meniskusa, v primerjavi s stožiško tekmo pa so manjkali Žiga Mlakar, ki si je zlomil dlančno kost, Nik Henigman s poškodovanim prstom, Tilen Kodrin in vratar Urban Lesjak.

Pod Črnogorčevo taktirko sta prvič priložnost dobila Jaka Malus in Grega Okleščen, mesto v moštvu je našel tudi v prvem dvoboju odsotni čuvaj mreže Urh Kastelic, medtem ko je izkušeni lisjak Vid Kavtičnik soigralce spremljal s tribune. Na glavni odmor so naši fantje odnesli dva zadetka zaloge, že v tretji minuti nadaljevanja pa so ostali brez stebra obrambe Blaža Blagotinška.

Madžarska sodnika sta mu namreč po prekršku nad Igorjem Karačićem pokazala rdeč karton in predčasno pot pod prho. V devetih minutah drugega polčasa so morali Slovenci kar petkrat za dve minuti na klop, vseeno pa so držali stik z gostitelji, pa čeravno je pordečel še Igor Žabič. Po zadetkih Aleksa Vlaha in Dolenca je bil izid spet poravnan.

V dramatični in razburljivi končnici je zmaga vendarle ostala doma, nekdanji član Gorenja Ivan Čupić je v zadnji minuti dosegel svoj prvi gol iz igre in dokončno odločil zmagovalca. V Vujovićevi četi se je z osmimi zadetki, štiri je dosegel izza črte sedmih metrov, najbolj izkazal Jure Dolenec, tri je dodal Miha Zarabec.

»Ni lahko igrati proti tako sijajni reprezentanci, ki je obenem tudi gostiteljica evropskega prvenstva. Hrvati so bili favoriti, mi pa smo imeli nadzor nad igro, bili izjemno borbeni in čvrsti, nam je pa v ključnih trenutkih morda zmanjkal kanček sreče, pa tudi vratarja nista imela svojega dne. Pokazali smo odličen tekmovalni karakter in dobili potrditev, da imamo veliko mladih igralcev, na katere lahko računamo. Vesel sem, da smo še razširili bazo rokometašev, ki lahko oblečejo reprezentančni dres,« je poudaril selektor Veselin Vujović.

HRVAŠKA : SLOVENIJA 21:20 (9:11)

Arena Zagreb, gledalcev 10.000, sodnika Herczeg in Südi (oba Madžarska).

Hrvaška: Pešić, Alilović, Mihić 2, Vuglač 4, Stepančić, Vori 1, Gojun, Horvat 2, Karačić 4, Mandalinić, Štrlek, Čupić 6 (5), Musa, Mamić, Cindrić 2, Kozina, Jaganjac, Vranković.

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek, Marguč 2, Dolenec 8 (4), Janc, Potočnik, Cingesar, Medved 1, Gaber 2, Bezjak 1 (1), Barišič-Jaman, Vlah 1, Zarabec 3, Žabič 1, Zugan, Malus, Okleščen 1.

Sedemmetrovke: Hrvaška 6 (5), Slovenija 7 (5).

Izključitve: Hrvaška 10, Slovenija 16.

Rdeča kartona: Blagotinšek (33.), Žabič (54.).